Omgevingsvisie Lansingerland
Waar gaan we nog bouwen? Hoe doen we dat duurzaam? Wat gebeurt er met de openbare ruimte en hoe stimuleren we een gezonde leefomgeving? Kortom, hoe ziet Lansingerland er in de toekomst uit? Dat en nog veel meer komt terug in de Omgevingsvisie Lansingerland.
Eind augustus 2024 vulden 1200 mensen de enquête in over de toekomst van Lansingerland. De enquête ging over de vraag wat wij willen met onze leefomgeving richting het jaar 2050. De resultaten helpen ons om de omgevingsvisie actueel te maken. In deze nieuwere versie staan straks de keuzes die Lansingerland maakt bij de inrichting van onze gemeente. Keuzes zijn nodig omdat de ruimte beperkt is. In de enquête werden vragen gesteld over wonen, natuur, bedrijven, groen, verkeer, wegen, glastuinbouwgebieden, klimaatverandering, duurzaamheid en milieuaspecten als luchtkwaliteit en geluid.
Korte samenvatting
- Inwoners willen in Lansingerland blijven wonen vanwege het groen in hun buurt (50%) en willen mogelijk verhuizen vanwege geluidsoverlast (23%) en geen passende en betaalbare woningen kunnen vinden (12%).
- Voor meer groen kunnen waar mogelijk straattegels verwijderd worden (49%). Tegels verplicht uit de tuin halen voor meer groen wil men niet.
- Bij alternatieven voor autogebruik komt naar voren dat er wensen zijn voor beter openbaar vervoer, veiligere fietspaden, betere fietsenstallingen en autoluwe centra.
- De ruimte die nodig is voor duurzame energie (bijvoorbeeld windturbines, zonneparken en aardwarmte) mag niet ten koste gaan van groen (74%), ruimte voor woningen (11%) en recreatie (8%).
- Inwoners maken zich zorgen om milieuproblemen als matige kwaliteit van de lucht (26%) en geluidshinder (26%). Ook zijn er zorgen over biodiversiteit (22%).
- Om in te spelen op de klimaatverandering plaatsen inwoners zonnepanelen op het dak (64%), isoleren zij hun huis (63%) en halen zij tegels uit hun tuin (54%).
Alle onderzoeksresultaten zijn te vinden op de website Lansingerland Peilt.
Drukbezochte dialoogbijeenkomst maandag 10 juni 2024
Maandagavond 10 juni kwamen zo’n 70 mensen bijeen in het gemeentehuis van Lansingerland om met elkaar in gesprek te gaan over de omgevingsvisie. Deze visie moet worden herzien, zodat de gemeente de goede keuzes maakt. Bijvoorbeeld tussen groen en autowegen. Of tussen kassen voor de glastuinbouw en nieuwe woningen. De keuzes die wij maken, zijn investeringen die vele jaren meegaan. Deze zijn dus bepalend voor de kwaliteit van de leefomgeving in de nabije en verre toekomst. Het gesprek ging over de vraag: waar hechten wij in Lansingerland de meeste waarde aan?
Het was een levendig gesprek tussen studenten van MBO Oostland, inwoners, bestuursleden van Rotta en van de adviesraad Sociaal Domein, medewerkers van de gemeente en enkele ondernemers. 6 Onderwerpen stonden centraal en over elk onderwerp boog een groep van zo’n 12 mensen zich. Neem bijvoorbeeld de groep over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Wat de één inbracht – behoud een groene schil rond iedere woonkern – vulde de ander aan. Dus ook in de woonkernen zelf lanen met hoge bomen, nesten voor vogels en het delen van tuinen. Het plezierde deze groep dat de groep die sprak over mobiliteit vooral veel aandacht had voor goede fietspaden om het fietsen te stimuleren. Kritische vragen waren er ook: in hoeverre komen fietspaden in de plaats van (extra) autowegen?
Verslagen dialoogbijeenkomst maandag 10 juni 2024
Bekijk het verslag van het onderwerp: Kwaliteit van de leefomgeving
Bekijk het verslag van het onderwerp: Energietransitie
Bekijk het verslag van het onderwerp: Economie
Bekijk het verslag van het onderwerp: Horti Science
Bekijk het verslag van het onderwerp: Wonen
Bekijk het verslag van het onderwerp: Mobiliteit
Vervolg: beeldvorming in de gemeenteraad en online enquête
Op 4 september spreekt de gemeenteraad informeel over de omgevingsvisie 2.0 en betrekt in dit gesprek ook de uitkomsten van de dialoogbijeenkomst. Eind augustus staat een enquête online waarin keuzes worden voorgelegd. Wat vindt u belangrijk(er)? Door mee te doen, adviseert u het gemeentebestuur.
Gedicht van Gemeentedichter Lansingerland 2024 – 2025 Lianne Keemink
Gemeentedichter Lianne Keemink sloot de dialoogbijeenkomst met haar observaties verpakt in een pakkend gedicht:
Een gemêleerd publiek
Dat het beste van de samenleving leeft
Dat wat je omgeeft
Dat waar je omgaat
Dat met elkaar bespreekt
En met wil en vriendelijkheid
Tot iets moois te mengen weet
Maar al die belangen
Zijn die met elkaar te rijmen?
Voor visie moeten vieze brillen worden schoongepoetst
En waar je geen weet van hebt
Of juist weer wel
Moet je naar waarde wegen
Voor een goede taartgrafiek
Moet worden aangevuld
Laat iedereen zijn punt maken
En geen zorgen
Elke confrontatie van verschillen
Is een verzoening in wording
Maar naar de kern!
Een vierkante meter, een euro, energie
Kun je maar een keer besteden
Stapel stenen alleen in het grotere plaatje
Dat beweegt leeft en ademt
Met groene longen die we wellicht
Met hand en tand moeten verdedigen
Investeer waar reuring is,
Laat de rust slapen waar zij ligt
Het oog wil ook wat
Maar vergis je niet:
De zaken onzichtbaar voor het blote oog
Dat zijn geen kleine dingen
Realisme vereist een stukje idealisme
En die zin: kan precies zo andersom
@gemeentedichterlansingerland 10 juni 2024
Zuid-Holland is één van de dichtstbevolkte provincies en Lansingerland ligt daar middenin. Bijvoorbeeld verduurzaming, de aanpak van het woningtekort en het aanpassen aan klimaatverandering vragen om forse ingrepen. Die ingrepen hebben nu en in de toekomst grote gevolgen. Waarin wij nu investeren, gaat gemiddeld zeker 50 tot 100 jaar mee: de nieuwe woonwijken, infrastructuur voor verkeer, energie en water, bedrijventerreinen en voorzieningen. De keuzes die wij maken, zijn bepalend voor de kwaliteit van de leefomgeving in de nabije en verre toekomst.
De ruimte om ons heen is veel meer dan een plek voor functies zoals wonen, werken en recreëren. Het is ook de leefomgeving waarin mensen zich thuis voelen, herkennen wat zij belangrijk vinden en prettig kunnen leven. Om dit te behouden, moet de gemeente veel keuzes maken. Hierbij kan de ene keuze de andere beïnvloeden. Welke keuzes willen wij maken? Want niet alles kan en niet alles kan overal.
In Lansingerland staan bij de omgevingsvisie 3 kernwaarden centraal. Lansingerland is onderdeel van de metropool Rotterdam-Den Haag, blijft zich inzetten om vindingrijk en ondernemend te zijn en wil een gezonde samenleving. Wanneer wij deze waarden koesteren en ons rekenschap geven van de opgaven die er liggen op 6 thema’s, welke keuzes willen wij dan maken, zowel binnen ieder thema als tussen thema’s? De 6 thema’s zijn: kwaliteit van de leefomgeving, wonen, economie, mobiliteit, energietransitie en Horti Science.
Lansingerland is een fijne plek om te wonen, werken en recreëren midden in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Dat willen we graag zo houden, tot in de verre toekomst. De afgelopen jaren hebben inwoners, ondernemers en partners meegedacht over wat voor gemeente Lansingerland in 2040 wil zijn. Die opbrengst is vertaald in de omgevingsvisie 1.0 (pdf, 22 mB). De visie geeft antwoord op de vraag wat de uitdagingen zijn voor Lansingerland en welke keuzes er in de toekomst gemaakt worden voor een verbonden, vindingrijk en gezond Lansingerland. Op thema’s zoals wonen, duurzaamheid, mobiliteit, kwaliteit van leefomgeving en gezondheid.
Heeft u vragen over de inhoud van de omgevingsvisie 1.0 of kunt u de pdf niet gebruiken of openen? Neemt u dan telefonisch contact met ons op via 010 800 40 00.
Verbonden in de metropool
- Goed bereikbaar en moderne mobiliteitsvormen: inzetten op moderne, duurzame en schone vervoersmogelijkheden.
- Toekomstbestendige omgeving: komen tot een omgeving die klimaatadaptief en natuurinclusief is ingericht.
- Sterke ruimtelijke structuren en ruime groengebieden: beschermen van groengebieden, water en historische en landschappelijke structuren.
Vindingrijk en ondernemend
- Home of Horti Science: mogelijk maken van kennisontwikkeling/innovatie en plek voor nieuwe mogelijkheden in de glastuinbouwsector.
- Slimme verduurzaming: aanjagen van de energietransitie en circulaire economie via elektriciteitsopwekking, duurzame warmte en nieuwe materiaalstromen
- Lokaal en regionaal werken en ondernemen: bevorderen van een goed vestigings- en ondernemersklimaat, werkgelegenheid en een gezonde middenstand.
Gezond samen leven
- Sterke samenleving met oog voor mensen: realiseren van een gelukkige en samenleving waar iedereen mee doet.
- Ontwikkelen met karakter: ontwikkelen van voldoende duurzame woningen die passen bij de woningbehoeften.
- Gezonde levensstijl in een passende omgeving: stimuleren van sociale en maatschappelijke veiligheid, positieve gezondheid en het beperken van gezondheidsrisico’s
De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden. Deze wet vervangt veel wet- en regelgeving voor wonen, ruimtelijke ordening, verkeer, vervoer, milieu en water. Hiervoor maakt iedere Nederlandse gemeente een omgevingsvisie. De visie wordt vertaald in een omgevingsplan. In dit plan staan de algemene regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. De regels zijn er om bepaalde waarden van de leefomgeving te beschermen.
Wilt u ook blijven meedenken in de toekomst? Meld u aan via de website Lansingerland Peilt voor deelname aan ons digitale inwonerspanel of volg actueel nieuws over bijeenkomsten van de gemeente via onze digitale nieuwsbrief. Heeft u vragen over de omgevingsvisie, dan kunt u deze mailen naar omgevingsvisie@lansingerland.nl.