Omgevingsvisie Lansingerland

Waar gaan we nog bouwen, hoe doen we dat duurzaam, wat gebeurt er met de openbare ruimte en hoe stimuleren we een gezonde leefomgeving? Kortom, hoe ziet Lansingerland er in de toekomst uit? Dat en nog veel meer komt terug in de Omgevingsvisie Lansingerland.

Praat op 10 juni mee over de toekomst van Lansingerland

Lansingerland heeft een samenlevingsvisie en een visie op de fysieke leefomgeving, de omgevingsvisie. Deze visies geven richting aan de keuzes die de gemeente maakt. We werken aan een vernieuwde omgevingsvisie 2.0. Dit doen we graag samen met inwoners en organisaties. Praat u mee tijdens de dialoogbijeenkomst?

Waar gaan wij over in gesprek?

De basis van de omgevingsvisie 1.0 blijft bestaan: Lansingerland, verbonden in de metropool Rotterdam-Den Haag, blijft zich inzetten om vindingrijk en ondernemend te zijn en wil een gezonde samenleving. Voor de omgevingsvisie 2.0 willen we over zes onderwerpen in gesprek gaan. Hoe willen wij hiermee omgaan in onze gemeente? We bespreken elk onderwerp eerst apart en vervolgens in relatie tot de andere opgaven, want er is samenhang.

Kwaliteit van de leefomgeving

Hier begint het. Het gaat om een bodem waar leven in zit, gezonde lucht om in te ademen, schoon en voldoende water, genoeg bomen en struiken voor schaduw en verkoeling, ruimte om buiten te spelen en te bewegen. Op die aspecten waar wij invloed op hebben: welke kwaliteit streven wij na en hoeveel hebben wij hiervoor over?

Wonen

In Lansingerland staan veel eengezinswoningen. Maar voor jongeren en ouderen zijn andere woningen nodig: kleiner, beter betaalbaar en gelijkvloers. Ook moet er plaats komen voor nieuwe mensen, bijvoorbeeld omdat zij zijn gevlucht en nu in Nederland mogen blijven of omdat zij voor een aantal jaren hier komen werken en leven. Een betaalbare woning biedt bestaanszekerheid. Wel is de ruimte om te bouwen schaars. Wat en hoe willen wij bijbouwen?

Mobiliteit

Het aantal inwoners in Lansingerland en in de regio blijft groeien. Meer mensen dus, die ook nog eens meer auto’s bezitten. Auto’s nemen veel ruimte in om te rijden en te parkeren. Ondertussen willen wij graag mobiel zijn, bereikbaar blijven en er veilig op uit kunnen trekken. In welke toekomst kunnen wij veilig reizen zonder een openbare ruimte te creëren die is overgenomen door auto’s?

Economie

Lansingerland heeft veel ondernemers. Dat is mooi, want werkgelegenheid biedt inwoners inkomen en daarmee een zelfstandig bestaan. Maar de ruimte voor werken is schaars. Dus moeten wij de huidige ruimte beter benutten. De vraag wordt daarmee: aan welk type bedrijven willen wij ruimte bieden en aan welke dus niet of minder? Bovendien: wat zijn geschikte locaties voor de verschillende typen bedrijven?

Energietransitie

De energietransitie is in volle gang. Wij verminderen het gebruik van fossiele energie en gebruiken meer natuurlijke bronnen, zoals de wind en de zon. Deze energie opwekken, opslaan en vervoeren, neemt ruimte in. Waar vinden wij deze? En welke invloed heeft deze energietransitie op ons leven en onze leefomgeving?

Horti Science

Lansingerland is trots op de glastuinbouw en wil dat blijven. Daarom moeten we er ook kritisch naar kijken. Het Horti Science Park draagt met toegepast wetenschappelijk onderzoek bij aan de innovaties die van levensbelang zijn voor de sector, zoals overstappen op schone energie. De vraag is: wat zijn de effecten van de glastuinbouw en de nodige vernieuwing op het economisch verdienmodel, het ruimtegebruik en de kwaliteit van de leefomgeving?

Waar en wanneer kunt u meepraten?

De Dialoogbijeenkomst Omgevingsvisie 2.0 vindt plaats op maandag 10 juni in het gemeentehuis, Tobias Asserlaan 1 in Bergschenhoek. De inloop is vanaf 17.00 uur. Het programma duurt van 17.30 uur tot 21.30 uur. De gemeente zorgt voor een eenvoudige maaltijd.

Aanmelden

Wilt u erbij zijn? Geeft u zich dan uiterlijk 5 juni op door een mail te sturen naar omgevingsvisie@lansingerland.nl. Geeft u daarbij aan over welk onderwerp u graag meepraat. U ontvangt een bevestiging met het programma en een toelichting op het onderwerp van uw keuze.

Vervolg

In juli 2024 spreekt de gemeenteraad over de omgevingsvisie 2.0 en neemt hierin de uitkomsten van deze dialoogbijeenkomst mee. Daarna volgt een online enquête. Ook hiervoor vragen wij graag uw medewerking. Zo adviseert u het gemeentebestuur.

Drukbezochte dialoogbijeenkomst omgevingsvisie 2.0

Maandagavond 10 juni kwamen zo’n 70 mensen bijeen in het gemeentehuis van Lansingerland om met elkaar in gesprek te gaan over de omgevingsvisie. Deze visie moet worden herzien, zodat de gemeente de goede keuzes maakt. Bijvoorbeeld tussen groen en autowegen. Of tussen kassen voor de glastuinbouw en nieuwe woningen. De keuzes die wij maken, zijn investeringen die vele jaren meegaan. Deze zijn dus bepalend voor de kwaliteit van de leefomgeving in de nabije en verre toekomst. Het gesprek ging over de vraag: waar hechten wij in Lansingerland de meeste waarde aan?

Het was een levendig gesprek tussen studenten van MBO Oostland, inwoners, bestuursleden van Rotta en van de adviesraad Sociaal Domein, medewerkers van de gemeente en enkele ondernemers. Zes onderwerpen stonden centraal en over elk onderwerp boog een groep van zo’n 12 mensen zich. Neem bijvoorbeeld de groep over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Wat de één inbracht – behoud een groene schil rond iedere woonkern – vulde de ander aan. Dus ook in de woonkernen zelf lanen met hoge bomen, nesten voor vogels en het delen van tuinen. Het plezierde deze groep dat de groep die sprak over mobiliteit vooral veel aandacht had voor goede fietspaden om het fietsen te stimuleren. Kritische vragen waren er ook: in hoeverre komen fietspaden in de plaats van (extra) autowegen?

Gemeentedichter Lianne Keemink sloot de dialoogbijeenkomst met haar observaties verpakt in een pakkend gedicht. Op www.lansingerland.nl/omgevingsvisie zijn vanaf 3 juli de verslagen te lezen van de gesprekken over de zes onderwerpen: kwaliteit van de fysieke leefomgeving, energietransitie/duurzaamheid, wonen, economie, Horti Science/glastuinbouw, mobiliteit.   

Vervolg: online enquête

Op 3 juli spreekt de gemeenteraad informeel over de omgevingsvisie 2.0 en betrekt in dit gesprek ook de uitkomsten van de dialoogbijeenkomst. Deze vormen samen de basis voor een online enquête. U bent van harte uitgenodigd om hieraan mee te doen. Zo adviseert u het gemeentebestuur.

Gedicht van Gemeentedichter Lansingerland 2024 – 2025 Lianne Keemink

Een gemêleerd publiek
Dat het beste van de samenleving leeft
Dat wat je omgeeft
Dat waar je omgaat
Dat met elkaar bespreekt
En met wil en vriendelijkheid
Tot iets moois te mengen weet

Maar al die belangen
Zijn die met elkaar te rijmen?

Voor visie moeten vieze brillen worden schoongepoetst
En waar je geen weet van hebt
Of juist weer wel
Moet je naar waarde wegen

Voor een goede taartgrafiek
Moet worden aangevuld
Laat iedereen zijn punt maken

En geen zorgen
Elke confrontatie van verschillen
Is een verzoening in wording

Maar naar de kern!
Een vierkante meter, een euro, energie
Kun je maar een keer besteden

Stapel stenen alleen in het grotere plaatje
Dat beweegt leeft en ademt
Met groene longen die we wellicht
Met hand en tand moeten verdedigen

Investeer waar reuring is,
Laat de rust slapen waar zij ligt

Het oog wil ook wat
Maar vergis je niet:
De zaken onzichtbaar voor het blote oog
Dat zijn geen kleine dingen

Realisme vereist een stukje idealisme
En die zin: kan precies zo andersom

@gemeentedichterlansingerland 10 juni 2024

De ruimte is beperkt – Welke keuzes willen wij maken?

Zuid-Holland is één van de dichtstbevolkte provincies en Lansingerland ligt daar middenin. Bijvoorbeeld verduurzaming, de aanpak van het woningtekort en het aanpassen aan klimaatverandering vragen om forse ingrepen. Die ingrepen hebben nu en in de toekomst grote gevolgen. Waarin wij nu investeren, gaat gemiddeld zeker 50 tot 100 jaar mee: de nieuwe woonwijken, infrastructuur voor verkeer, energie en water, bedrijventerreinen en voorzieningen. De keuzes die wij maken, zijn bepalend voor de kwaliteit van de leefomgeving in de nabije en verre toekomst.

De ruimte om ons heen is veel meer dan een plek voor functies zoals wonen, werken en recreëren. Het is ook de leefomgeving waarin mensen zich thuis voelen, herkennen wat zij belangrijk vinden en prettig kunnen leven. Om dit te behouden, moet de gemeente veel keuzes maken. Hierbij kan de ene keuze de andere beïnvloeden. Welke keuzes willen wij maken? Want niet alles kan en niet alles kan overal.

In Lansingerland staan bij de omgevingsvisie 3 kernwaarden centraal. Lansingerland is onderdeel van de metropool Rotterdam-Den Haag, blijft zich inzetten om vindingrijk en ondernemend te zijn en wil een gezonde samenleving. Wanneer wij deze waarden koesteren en ons rekenschap geven van de opgaven die er liggen op 6 thema’s, welke keuzes willen wij dan maken, zowel binnen ieder thema als tussen thema’s?

De 6 thema’s zijn: kwaliteit van de leefomgeving, wonen, economie, mobiliteit, energietransitie en Horti Science.

Deze tekst informeert u over het thema: de kwaliteit van de leefomgeving.

Waar wij iets mee moeten: de kwaliteit van de leefomgeving

De kwaliteit van de leefomgeving heeft betrekking op veel thema’s, zoals water, landschap, inrichting van de openbare ruimte, maar ook gezondheid en sociale samenhang. 

In de omgevingsvisie 2.0 willen we deze thema’s meer zichtbaar maken en beter met elkaar verbinden. Daarbij onderscheiden we de leefomgeving in 4 grotere thema’s:

  • Water- en bodem
  • Milieu en Gezondheid (zoals geluid)
  • Groenblauw (basis voor ecologie, biodiversiteit, hierin ook natuur-inclusief ontwikkelen/ bouwen)
  • Ruimtelijke kwaliteit (cultuurhistorie, landschap, stedenbouw: dit gaat over kwaliteit in belevingswaarde, gebruikswaarde, toekomstwaarde.

De kwaliteit van de leefomgeving hangt af van 2 zaken. Op de eerste plaats: hoe is het gesteld met de bodem, het water, de lucht en de natuur om ons heen? Vervolgens: hoe aantrekkelijk en comfortabel is de leefomgeving? Bij dit laatste gaat het om vragen als:

  • Is er voldoende ruimte om in de buitenlucht te sporten en te spelen?
  • Zijn er voldoende bomen en struiken die voor schaduw en verkoeling zorgen wanneer het erg warm is?
  • Kan het regenwater goed de bodem in zakken en worden afgevoerd wanneer er in korte tijd veel valt? Maar ook: kan voldoende regenwater worden bewaard voor als het erg droog is en de natuur dreigt te verdorren?

De belangrijkste feiten over de huidige kwaliteit van de leefomgeving en de gevolgen hiervan

1. In Lansingerland is de bodem voornamelijk van klei.

Wateroverlast – Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Dat betekent dat er plassen ontstaan wat zorgt voor wateroverlast. Dat betekent ook dat kleigronden het water langer vasthouden, mits het niet voortijdig wordt afgevoerd. In dat geval droogt de bodem juist uit (door het niet inzijgen).

Bodemdaling – Bodemdaling is een voor Nederland bekend en problematisch proces. Het is het gevolg van oxidatie van veen, van klink en zetting van klei of van processen in de diepere ondergrond. Bodemdaling leidt tot schade aan funderingen, leidingen en infrastructuur. Droogte versnelt het proces van bodemdaling bij klei- en veengronden zoals in Lansingerland. Dit vormt een extra risico voor paalrot veroorzaakt door schimmels (aantasting funderingen van woningen/gebouwen). Door daling van de bodem en het waterpeil krijgen schimmels zuurstof en ontstaat paalrot.

2. Hoe staat het met het leven in de grond?

Meer dan een kwart tot 40% van de biodiversiteit leeft in de ondergrond. In de Omgevingswet wordt gestreefd naar een meer integrale benadering van de bodem. Een gezonde bodem heeft weinig tot geen vervuiling, heeft een goede structuur en een goede biodiversiteit. Met andere woorden: is chemisch, fysisch en biologisch op orde. Dit is erg belangrijk, omdat een vitale bodem weerbaar is, water beter kan vasthouden, zorg draagt de biodiversiteit, water zuivert, bijdraagt aan klimaatdoelstellingen, de basis vormt voor gezond voedsel en letterlijk de grond is onder onze voeten, onze woningen en ons bestaan. Veel bodemafdekking, drukte in de ondergrond, grootschalige landbouw, bodemvervuiling en bodemdaling zijn problematisch voor een vitale bodem en leiden tot het verlies van de hierboven genoemde onmisbare bodemfuncties.

Een gezonde bodem kan meer en beter water absorberen. Een goede vochtbalans heeft een positief effect op de bodem- en grondwaterdaling. Meer groen met grote biodiversiteit en een evenwichtige ecologisch systeem zijn de basis voor een gezonde bodem.

3. Wat is bekend over het water in Lansingerland?

  • In Lansingerland zorgen Hoogheemraadschap Delfland en hoogheemraadschap HHSK voor schoon en voldoende water in sloten, singels, vaarten en plassen.
  • HHSK zorgt voor circa 6.000 kilometer sloten en vaarten, verspreid over ruim 35.000 hectare. Bijna 9.000 hectare bestaat uit water. Dat ligt niet allemaal in de gemeente Lansingerland.
  • Delfland zorgt voor 4.500 kilometer aan sloten en vaarten. 
  • Buiten de sloten, vaarten en plassen van de schappen, beheert de gemeente zelf ook nog (secundair) oppervlaktewater.

4. Hoe groot is de waterberging momenteel? Hoe toekomstbestendig is deze maat?

De klimaatatlas geeft aan dat het te weinig is.
In de bestaande stresstest is geen maat aangegeven, er is een nieuwe stresstest in de maak.

5. Een groot deel (welk deel?) van het landoppervlak is bebouwd, betegeld, geasfalteerd. Dit heet verharding. Ongeveer 50% van de verharding in Lansingerland is glastuinbouw. Welke gevolgen hebben deze mate van verharding?

De mate van verharding in combinatie met toekomstig ontwikkelingen betekent dat het % groen voor natuur en recreatie afneemt. Dat terwijl de druk in de recreatiegebieden nu al als hoog wordt ervaren (bron: onderzoek provincie).

6. Hoe staat het met de biodiversiteit in Lansingerland (onder en boven de grond; flora en fauna)?

De absolute (totale) status van ‘de biodiversiteit’ is niet bekend.
Volgens de atlas van de leefomgeving (een wijze van meten) is de status van de biodiversiteit onvoldoende. Ook scoren we slechter dan omliggende gemeenten, ook slechter dan Rotterdam.

De centrale vraag voor de dialoog

Er zitten dus veel aspecten aan de kwaliteit van de leefomgeving.
De vraag voor de omgevingsvisie 2.0 is:      

Hoe gezond, aantrekkelijk en comfortabel willen wij de leefomgeving hebben?

Deelvragen:

  • Op welke aspecten hebben wij invloed?
  • Op welke aspecten werken wij samen met anderen in de metropool?
  • Welk niveau streven wij na voor 2050 op de aspecten waar wij invloed op hebben?
  • Hoeveel hebben wij hiervoor over?

De ruimte is beperkt – Welke keuzes willen wij maken?

Zuid-Holland is 1 van de dichtstbevolkte provincies en Lansingerland ligt daar middenin. Bijvoorbeeld verduurzaming, de aanpak van het woningtekort en het aanpassen aan klimaatverandering vragen om forse ingrepen. Die ingrepen hebben nu en in de toekomst grote gevolgen. Waarin wij nu investeren, gaat gemiddeld zeker vijftig tot honderd jaar mee: de nieuwe woonwijken, infrastructuur voor verkeer, energie en water, bedrijventerreinen en voorzieningen. De keuzes die wij maken, zijn bepalend voor de kwaliteit van de leefomgeving in de nabije en verre toekomst.

De ruimte om ons heen is veel meer dan een plek voor functies zoals wonen, werken en recreëren. Het is ook de leefomgeving waarin mensen zich thuis voelen, herkennen wat zij belangrijk vinden en prettig kunnen leven. Om dit te behouden, moet de gemeente veel keuzes maken. Hierbij kan de ene keuze de andere beïnvloeden. Welke keuzes willen wij maken? Want niet alles kan en niet alles kan overal.

In Lansingerland staan bij de omgevingsvisie 3 kernwaarden centraal. Lansingerland is onderdeel van de metropool Rotterdam-Den Haag, blijft zich inzetten om vindingrijk en ondernemend te zijn en wil een gezonde samenleving. Wanneer wij deze waarden koesteren en ons rekenschap geven van de opgaven die er liggen op zes thema’s, welke keuzes willen wij dan maken, zowel binnen ieder thema als tussen thema’s?

De 6 thema’s zijn: kwaliteit van de Leefomgeving, wonen, economie, mobiliteit, energietransitie en Horti Science.

Deze tekst informeert u over het thema: Wonen.

Waar wij iets mee moeten: een plek voor iedereen

In de omgevingsvisie 1.0 staat dat de veranderingen in de bevolkingsopbouw invloed hebben op de woningvraag. De woningvoorraad bestaat op dit moment voor ongeveer 80% uit eengezinswoningen, terwijl de behoefte verandert. Daarnaast ligt de gemiddelde verkoopprijs ver boven het landelijk gemiddelde. Het aanbod is daarmee prima voor gezinnen met een hoog inkomen, maar niet passend voor de groeiende groep ouderen, jongvolwassenen en lage en middeninkomens. Daardoor kunnen veel inwoners moeilijk een eerste stap zetten op de woningmarkt of doorstromen naar een passende woning.

Ook het huisvesten van verschillende (bijzondere) doelgroepen is de laatste jaren voor gemeenten een steeds grotere opgave geworden. Denk hierbij aan voldoende passende woningen voor woonwagenbewoners, arbeidsmigranten, statushouders en inwoners met een woonzorg behoefte.

Ambitieus woningbouwprogramma

Om in de woningbehoefte te voorzien, werken we aan een ambitieus woningbouwprogramma, wat ook is overeengekomen met de regio, provincie en het Rijk. In totaal gaat het om ca. 11.000 woningen waaronder zo’n 3.100 sociale huurwoningen en 2.000 woningen in het middensegment.   We hebben daarbij extra aandacht voor gelijkvloerse woningen (appartementen). Daarnaast ontwikkelen we woningen voor bijzondere doelgroepen. Met dit woningbouwprogramma hopen we meer doelgroepen aan een woning te helpen en zal de gemeente dus de komende jaren flink groeien.     

De centrale vraag

De opgave voor wonen is breed en duidelijk: er moet flink worden bijgebouwd voor diverse doelgroepen.

De vraag voor de omgevingsvisie 2.0 is:      

Hoe moet dat gebeuren?

Deelvragen:

  1. Voor welke doelgroepen moet er gebouwd worden?
  2. Welke te bouwen woningtypen en prijscategorieën zijn daarbij belangrijk?
  3. Welke kansen en belemmeringen zijn er t.a.v. het woningbouwprogramma? Helpt het om hoger te bouwen (meer verdiepingen)?
  4. Waar moet de focus op? Denk aan doelgroepen, prijs, woningtypen, omvang, locaties etc.
  5. Wat kan er naast het bouwen van woningen nog meer worden gedaan om huisvesting voor doelgroepen te realiseren?

De ruimte is beperkt – Welke keuzes willen wij maken?

Zuid-Holland is 1 van de dichtstbevolkte provincies en Lansingerland ligt daar middenin. Bijvoorbeeld verduurzaming, de aanpak van het woningtekort en het aanpassen aan klimaatverandering vragen om forse ingrepen. Die ingrepen hebben nu en in de toekomst grote gevolgen. Waarin wij nu investeren, gaat gemiddeld zeker 50 tot 100 jaar mee: de nieuwe woonwijken, infrastructuur voor verkeer, energie en water, bedrijventerreinen en voorzieningen. De keuzes die wij maken, zijn bepalend voor de kwaliteit van de leefomgeving in de nabije en verre toekomst.

De ruimte om ons heen is veel meer dan een plek voor functies zoals wonen, werken en recreëren. Het is ook de leefomgeving waarin mensen zich thuis voelen, herkennen wat zij belangrijk vinden en prettig kunnen leven. Om dit te behouden, moet de gemeente veel keuzes maken. Hierbij kan de ene keuze de andere beïnvloeden. Welke keuzes willen wij maken? Want niet alles kan en niet alles kan overal.

In Lansingerland staan bij de omgevingsvisie 3 kernwaarden centraal. Lansingerland is onderdeel van de metropool Rotterdam-Den Haag, blijft zich inzetten om vindingrijk en ondernemend te zijn en wil een gezonde samenleving. Wanneer wij deze waarden koesteren en ons rekenschap geven van de opgaven die er liggen op zes thema’s, welke keuzes willen wij dan maken, zowel binnen ieder thema als tussen thema’s?

De 6 thema’s zijn: kwaliteit van de leefomgeving, wonen, economie, mobiliteit, energietransitie en Horti Science.

Deze tekst informeert u over het thema: mobiliteit – bereikbaarheid, verkeersveiligheid, leefbaarheid .

Waar wij iets mee moeten: een bereikbaar en verkeersveilig Lansingerland

Onderweg (kunnen) zijn, is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven en onze economie, en zal dat ook in de toekomst blijven. Een goede bereikbaarheid draagt bij aan onze welvaart en de kwaliteit van onze leefomgeving. Tegelijkertijd heeft een goede (auto)bereikbaarheid juist een negatieve impact op het klimaat.

In Lansingerland en in de regio blijft de bevolking groeien. Hierdoor wordt het steeds drukker op de wegen, fietspaden en in het OV. Dit komt door de bouw van nieuwe woningen en toename van bedrijvigheid, maar ook doordat mensen steeds vaker onderweg zijn. Daarnaast hebben mensen in Lansingerland gemiddeld steeds meer auto’s, wat veel ruimte inneemt voor zowel parkeren als op de wegen.

De bereikbaarheid van Lansingerland en de regio komt verder onder druk te staan. Provinciale wegen zoals de N209 en snelwegen zoals de A12 en A16 raken tijdens de spits overvol met vertraging tot gevolg. Ook de lokale wegen, zoals de Boterdorpseweg en Klapwijkseweg, krijgen het steeds zwaarder te verduren.

Tegelijkertijd zorgt deze toename ook voor een toename van leefbaarheidsproblemen, zoals geluidsoverlast en verkeersonveiligheid. De uitdaging is om enerzijds de groei van de regio en aantal mensen die onderweg zijn, te faciliteren en anderzijds om de druk op de wegen af te remmen. Ook moet de mobiliteit verduurzamen. Hiervoor is de zogenaamde ‘mobiliteitstransitie’ gestart.

Een belangrijk onderdeel van deze transitie is het verleggen van de focus van alleen autoverkeer naar andere vormen van vervoer, zoals lopen, fietsen, openbaar vervoer en nieuwe, slimme vervoersoplossingen. Denk aan deelauto’s, deelfietsen, deelscooters en zelfrijdend vervoer. Ook het combineren van vervoermiddelen, zoals fietsen naar de metro, met de metro naar de stad en daar een deelfiets gebruiken, ook wel ‘ketenmobiliteit’ genoemd, speelt een rol in slimmer en duurzamer reizen. Auto- en fietsparkeervoorzieningen bij stations dragen hieraan bij. Maar ook veilige fietsroutes naar de stations en naar de belangrijkste werklocaties in de regio.

In steden zoals Rotterdam en Delft wordt de mobiliteitstransitie nog verder doorgevoerd. Bijvoorbeeld door lage parkeernormen, betaald parkeren en door veel dagelijkse voorzieningen op korte afstand. Dit laatste zorgt voor bereikbaarheid door nabijheid van voorzieningen. Ook voeren steeds meer steden milieuzones in. Binnenkort gaat dit een stap verder met zero-emissie zones voor bedrijfsvoertuigen. Alleen elektrische bedrijfsvoertuigen mogen dan nog de stadscentra in. Dit heeft ook gevolgen voor inwoners en ondernemers van Lansingerland.

Naast het faciliteren van de groei van mobiliteit en het stimuleren van ander reisgedrag, blijft het verbeteren en behouden van verkeersveiligheid essentieel en een absolute voorwaarde. De trend is momenteel negatief. Het aantal verkeersongevallen met letsel neemt toe. Deze trend willen we keren door het verkeerssysteem in Lansingerland veiliger te maken.

Centrale vraag

De vraagstukken binnen mobiliteit zijn divers, maar draaien uiteindelijk allemaal om verkeersveiligheid, leefbaarheid (waaronder verduurzaming) en bereikbaarheid. De centrale vraag voor de omgevingsvisie 2.0 is:      

Hoe kan Lansingerland (en de regio) de nodige groei doormaken en tegelijkertijd verkeersveilig, leefbaar en bereikbaar blijven?

Vragen t.b.v. dialoog

Huidige Situatie

  1. Wat waardeert u aan het huidige mobiliteitsaanbod in Lansingerland, en waar ziet u ruimte voor verbetering?

Toekomstbeeld

  1. Hoe zou de bereikbaarheid van Lansingerland er in 2050 idealiter uitzien?

Noodzakelijke Veranderingen

  1. Welke veranderingen in ons huidige mobiliteitssysteem moeten plaatsvinden om dit te bereiken?

Waardenprioriteit

  1. Welke van de volgende waarden heeft voor u de hoogste prioriteit: verkeersveiligheid, leefbaarheid of bereikbaarheid? En waarom?
  2. Hoe kunnen we de balans vinden tussen verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid in deze sterk groeiende regio?

Focus Verkeersveiligheid

  1. Wat moet volgens u prioriteit krijgen bij het verbeteren van de verkeersveiligheid?

Duurzaamheid Stimuleren

  1. Hoe kunnen we duurzame vervoersmiddelen (lopen, fietsen, openbaar vervoer, deelmobiliteit) aantrekkelijker en toegankelijker maken voor de inwoners, ondernemers en bezoekers van Lansingerland?

Woningbouw en mobiliteit

  1. Hoe kunnen nieuwe woningbouwprojecten worden ontworpen die de bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid niet negatief beïnvloeden? Welke rol kunnen lagere parkeernormen, parkeren op afstand of parkeerregulering zoals vergunninghoudersparkeren en betaald parkeren hierin spelen? Denk ook aan meer hoogbouw of bouwen op andere plekken in Lansingerland.

Innovatie en Toekomst

  1. Welke innovatieve mobiliteitsoplossingen ziet u als waardevol voor de toekomst van Lansingerland?

Gedragsverandering

  1. Hoe kunnen we gedragsverandering stimuleren om veiliger en duurzamer reisgedrag te bevorderen?

Samenwerking voor Duurzaamheid

  1. Welke rol zouden de gemeente, bedrijven en burgers moeten spelen in het verduurzamen van mobiliteit in Lansingerland?

De ruimte is beperkt – Welke keuzes willen wij maken?

Zuid-Holland is 1 van de dichtstbevolkte provincies en Lansingerland ligt daar middenin. Bijvoorbeeld verduurzaming, de aanpak van het woningtekort en het aanpassen aan klimaatverandering vragen om forse ingrepen. Die ingrepen hebben nu en in de toekomst grote gevolgen. Waarin wij nu investeren, gaat gemiddeld zeker 50 tot 100 jaar mee: de nieuwe woonwijken, infrastructuur voor verkeer, energie en water, bedrijventerreinen en voorzieningen. De keuzes die wij maken, zijn bepalend voor de kwaliteit van de leefomgeving in de nabije en verre toekomst.

De ruimte om ons heen is veel meer dan een plek voor functies zoals wonen, werken en recreëren. Het is ook de leefomgeving waarin mensen zich thuis voelen, herkennen wat zij belangrijk vinden en prettig kunnen leven. Om dit te behouden, moet de gemeente veel keuzes maken. Hierbij kan de ene keuze de andere beïnvloeden. Welke keuzes willen wij maken? Want niet alles kan en niet alles kan overal.

In Lansingerland staan bij de omgevingsvisie 3 kernwaarden centraal. Lansingerland is onderdeel van de metropool Rotterdam-Den Haag, blijft zich inzetten om vindingrijk en ondernemend te zijn en wil een gezonde samenleving. Wanneer wij deze waarden koesteren en ons rekenschap geven van de opgaven die er liggen op 6 thema’s, welke keuzes willen wij dan maken, zowel binnen ieder thema als tussen thema’s?

De 6 thema’s zijn: kwaliteit van de Leefomgeving, wonen, economie, mobiliteit, energietransitie en Horti Science.

Deze tekst informeert u over het thema: Economie.

De opgave: ruimte om te werken is schaars

Er is een tekort aan geschikte werkruimte in Lansingerland. Voor uitbreiding van bedrijfsruimte is weinig ruimte. We zullen het moeten doen met de locaties die er zijn. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze zo optimaal mogelijk worden gebruikt?

Overal kun je werken, maar niet alle werkzaamheden kunnen overal plaatsvinden. Bedrijven die veel hinder kunnen opleveren, passen niet in een woonwijk. Voor een huisartsenpraktijk is het daarentegen wel wenselijk om in een woonwijk te zitten. Maar ook om andere redenen is het logisch om type werkzaamheden te concentreren. Bijvoorbeeld kantoren in de buurt van ov-knooppunten. Of distributiecentra langs de snelweg.

Om efficiënt om te gaan met de ruimte die steeds schaarser wordt, is het van belang dat het juiste bedrijf op de juiste plek is gevestigd. Als het juiste bedrijf op de juiste plek zit, kan dat ruimtewinst opleveren. Minder verkeersbewegingen en dus meer ruimte voor andere zaken zoals natuur, water, spelen, energietransitie etc.

Werklocaties zijn plekken waar gewerkt kan worden. In principe kan overal gewerkt worden. Om verschillende redenen is het logisch om specifieke bedrijfsactiviteiten of bedrijven bij elkaar te clusteren op één werklocatie.

In Lansingerland onderscheiden we zes typen werklocaties:

  • centrumgebieden
  • woonwijken
  • linten
  • buitengebieden
  • Hortiscience (glastuinbouw)
  • bedrijventerreinen

Onderaan dit document vindt u meer kerngegevens over onze economie.

De dialoog willen wij voeren aan de hand van de volgende vragen:

  1. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat voor de komende 10 jaar er genoeg werklocaties zijn in Lansingerland?

Soms komt het voor dat een eigenaar een bedrijfspand wil ombouwen naar woningen. Dat betekent dat de bestemming van die locatie gewijzigd dient te worden. Als dit te vaak gebeurt, dan verdwijnen er teveel vierkante werklocaties, terwijl deze al schaars zijn. De Provincie wil compensatie verplichten, maar hoe gaan we dat precies doen in Lansingerland? Zou het goed zijn om alle werkbestemmingen te behouden of om deze te compenseren met een gelijk aantal vierkante meters? Dus verdwijnt er een bedrijfsbestemming voor een andere functie (bijvoorbeeld wonen), dan compenseren we die ergens anders in de gemeente.

  1. Hoe kunnen we er voor zorgen dat het juiste bedrijf zich op de juiste plek vestigt?

Om de economie draaiende te houden, hebben we allerlei soorten producten en diensten nodig. Het maken van sommige van die producten gaat soms gepaard gaan met een bepaalde milieubelasting. Denk aan een betoncentrale, afvalverwerkingsbedrijf, metaalbewerking, voedselbewerking. Vindt u dat voor dit type bedrijven er ook plek moet zijn in Lansingerland? Dit zou bijvoorbeeld kunnen op een aantal plekken of bedrijventerreinen.

  1. In hoeverre vinden wij dat werklocaties zich kunnen mengen met andere functies, dus wonen, duurzaamheid, mobiliteit, kwaliteit leefomgeving en horti science?

Woongebieden, centrumgebieden en linten kunnen de bedrijven opvangen die niet of nauwelijks milieubelastend zijn. Denk hierbij aan kantoren, een huisartsenpost, sportscholen of een ambachtelijke bierbrouwer. Welke type bedrijven zijn nog meer mengbaar met andere functies?

  1. In hoeverre vinden wij dat de gemeente zich moet inzetten om regionaal en lokaal gewortelde bedrijven te behouden voor de gemeente?

Regionaal en lokaal gewortelde ondernemingen en familiebedrijven zijn vaak bereid om met meer oog voor de directe omgeving en de samenleving keuzes te maken en te focussen op de ambities voor de langere termijn. Ze hebben daardoor een sterke positie in een lokaal ecosysteem van bedrijvigheid en werkgelegenheid. Lokale investeerders kennen de gemeenschap en hebben hierdoor unieke inzichten in potentiële economische kansen. Die verwevenheid betaalt zich terug in een hechtere, stabielere samenleving in Lansingerland, maar ook ver daarbuiten, omdat Lansingerland internationale koplopers herbergt die gegroeid zijn vanuit een lokale oorsprong.

Voor wat voor type bedrijven zou de gemeente zich ook moeten inzetten? Bijvoorbeeld duurzame bedrijven, inclusieve bedrijven? Wat zijn de eventuele neveneffecten hiervan? Welke bedrijven passen minder goed in de gemeente?

  1. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat bestaande bedrijven kunnen blijven groeien zonder dat dit ten koste gaat van andere functies?

Het kan gebeuren dat bedrijven uit hun jasje groeien en daardoor een andere bedrijfsruimte nodig hebben. Bedrijven willen graag in de buurt blijven omdat het personeel ook in de buurt woont. Doordat bedrijfsruimte schaars is, is het niet makkelijk om een alternatieve ruimte te vinden. Daarnaast zou meer bedrijvigheid ten koste kunnen gaan van de kwaliteit van de leefomgeving of het kan zorgen voor meer drukte op de wegen. Wat kunnen bedrijven en de gemeente doen om bedrijven de ruimte te geven om (toch) te groeien? 

Kerngegevens: Lansingerland is een ondernemende gemeente

Aantal inwoners in 2024: 65.600

  • Veel inwoners in Lansingerland werken in de grote steden.
  • Bedrijven in Lansingerland bieden werkgelegenheid aan inwoners in noordelijke grensgemeenten.
  • In Lansingerland is er veel werkgelegenheid in de logistieke sector

De ruimte is beperkt – Welke keuzes willen wij maken?

Zuid-Holland is 1 van de dichtstbevolkte provincies en Lansingerland ligt daar middenin. Bijvoorbeeld verduurzaming, de aanpak van het woningtekort en het aanpassen aan klimaatverandering vragen om forse ingrepen. Die ingrepen hebben nu en in de toekomst grote gevolgen. Waarin wij nu investeren, gaat gemiddeld zeker 50 tot 100 jaar mee: de nieuwe woonwijken, infrastructuur voor verkeer, energie en water, bedrijventerreinen en voorzieningen. De keuzes die wij maken, zijn bepalend voor de kwaliteit van de leefomgeving in de nabije en verre toekomst.

De ruimte om ons heen is veel meer dan een plek voor functies zoals wonen, werken en recreëren. Het is ook de leefomgeving waarin mensen zich thuis voelen, herkennen wat zij belangrijk vinden en prettig kunnen leven. Om dit te behouden, moet de gemeente veel keuzes maken. Hierbij kan de ene keuze de andere beïnvloeden. Welke keuzes willen wij maken? Want niet alles kan en niet alles kan overal.

In Lansingerland staan bij de omgevingsvisie 3 kernwaarden centraal. Lansingerland is onderdeel van de metropool Rotterdam-Den Haag, blijft zich inzetten om vindingrijk en ondernemend te zijn en wil een gezonde samenleving zijn. Wanneer wij deze waarden koesteren en ons rekenschap geven van de opgaven die er liggen op 6 thema’s, welke keuzes willen wij dan maken, zowel binnen ieder thema als tussen thema’s?

De 6 thema’s zijn: kwaliteit van de Leefomgeving, wonen, economie, mobiliteit, energietransitie en Horti Science.

Deze tekst informeert u over het thema: Energietransitie (duurzaamheid, circulaire economie).

Waar wij iets mee moeten: een toekomstbestendig Lansingerland   

Het klimaat verandert in snel tempo. Daarom zetten we – gemeente, inwoners en bedrijven – ons in om klimaatverandering tegen te gaan. Door energie te besparen en over te stappen op duurzame energie stoten we minder CO2 uit. Dit is de energietransitie. Daarbinnen zetten we in op besparing van energie, het opwekken van duurzame energie en het gebruik van duurzame energie in woningen, bedrijven en andere organisaties. Ook stimuleert de gemeente een circulaire economie, waarin materialen zo goed mogelijk hergebruikt worden en er minder afval wordt geproduceerd.

Omdat het klimaat verandert, is het ook belangrijk om zo goed mogelijk bestand te zijn tegen hitte, droogte, hevige regenval en overstromingen: klimaatadaptatie. Dit onderwerp wordt (ook) behandeld aan de tafel Kwaliteit van de leefomgeving.

Dit zijn grote en ingewikkelde veranderingen. Daarbij hebben we de inzet van de gemeente, de inwoners, bedrijven en andere organisaties  hard nodig. Soms vraagt dit schaarse ruimte in het landschap (bijvoorbeeld voor nieuwe transformatorhuizen voor Stedin) of in de wijk (bijvoorbeeld bomen ter verkoeling). Soms vraagt dit ook een verandering in gedrag, bijvoorbeeld hoe inwoners de tuin inrichten of dat zij zonnepanelen aanschaffen. Tegelijkertijd zijn er veel uitdagingen: zo blijft het landelijke beleid in beweging, bijvoorbeeld op het gebied van subsidies en een verplichting voor een warmtepomp. Er vindt innovatie plaats en we lopen tegen de grenzen van het elektriciteitsnet aan. In een groot deel van Lansingerland is het inmiddels niet mogelijk om nog bedrijfsaansluitingen op het elektriciteitsnet te krijgen.

De centrale vraag

De vraagstukken binnen energietransitie – duurzaamheid zijn dus breed en divers.

De centrale vraag voor de omgevingsvisie 2.0 is:      

Wat vindt u belangrijke waarden bij het vormgeven van de energietransitie? En bij de verandering naar een circulaire economie?

Deelvragen:

  1. Hoe ambitieus moeten en willen we in Lansingerland zijn op deze thema’s?
  2. Voor welke onderwerpen van de energietransitie en een circulaire economie vindt u het belangrijk dat de gemeente zich inzet? En waarop verwacht de gemeente uw inzet?
  3. Welke rol verwacht u van de gemeente bij verschillende onderwerpen? En welke rol verwacht de gemeente van u?
  4. Op welke onderwerpen verwacht u geen rol van de gemeente? Waar vindt u dat u geen rol heeft als inwoner/organisatie?
  5. Wat heeft u als inwoner nodig van de gemeente om te verduurzamen?

De ruimte is beperkt – Welke keuzes willen wij maken?

Zuid-Holland is 1 van de dichtstbevolkte provincies en Lansingerland ligt daar middenin. Bijvoorbeeld verduurzaming, de aanpak van het woningtekort en het aanpassen aan klimaatverandering vragen om forse ingrepen. Die ingrepen hebben nu en in de toekomst grote gevolgen. Waarin wij nu investeren, gaat gemiddeld zeker 50 tot 100 jaar mee: de nieuwe woonwijken, infrastructuur voor verkeer, energie en water, bedrijventerreinen en voorzieningen. De keuzes die wij maken, zijn bepalend voor de kwaliteit van de leefomgeving in de nabije en verre toekomst.

De ruimte om ons heen is veel meer dan een plek voor functies zoals wonen, werken en recreëren. Het is ook de leefomgeving waarin mensen zich thuis voelen, herkennen wat zij belangrijk vinden en prettig kunnen leven. Om dit te behouden, moet de gemeente veel keuzes maken. Hierbij kan de ene keuze de andere beïnvloeden. Welke keuzes willen wij maken? Want niet alles kan en niet alles kan overal.

In Lansingerland staan bij de omgevingsvisie 3 kernwaarden centraal. Lansingerland is onderdeel van de metropool Rotterdam-Den Haag, blijft zich inzetten om vindingrijk en ondernemend te zijn en wil een gezonde samenleving. Wanneer wij deze waarden koesteren en ons rekenschap geven van de opgaven die er liggen op 6 thema’s, welke keuzes willen wij dan maken, zowel binnen ieder thema als tussen thema’s?

De 6 thema’s zijn: kwaliteit van de leefomgeving, wonen, economie, mobiliteit, energietransitie en Horti Science.

Deze tekst informeert u over het thema: Horti Science.

Horti Science

In Lansingerland ontwikkelde zich een krachtig bedrijfsleven met (onder andere) verschillende bedrijventerreinen en een logistiek cluster rond de A12. Maar bovenal groeide in Lansingerland een unieke Horti Science cluster voor kennis & innovatie gericht op de ontwikkeling van voeding en gezondheid voor de hele wereld.  

Het meest toonaangevende tuinbouwinstituut ter wereld (Wageningen University & Research Center) staat in Lansingerland. Glastuinbouw gelieerde bedrijven uit Lansingerland vervullen daarbij een grote rol in de veredeling van en wereldhandel in groenten, fruit, bloemen en planten. De clustering van innovatieve bedrijven heeft geleid tot een sterk kennisnetwerk voor het hele (glas)tuinbouwcomplex. Het Horti Science Park, met Delphy en Wageningen University & Research Center als gezichtsbepalende organisaties, is de afgelopen jaren verder uitgebreid.

Het Horti Science Park, meerdere wereldmarktleiders (Anthura, Bayer Crop Science en Koppert Biological Systems) en diverse andere toonaangevende glastuinbouwbedrijven in de gemeente Lansingerland genieten internationaal veel aanzien vanwege hun innovatieve producten en diensten. De top 10 greenportbedrijven kent een omzet van 1,7 miljard euro. De totale exportwaarde van de Greenport in Lansingerland is 1,1 miljard en de toegevoegde waarde bedraagt ruim 700 miljoen euro. Met 8.500 arbeidsplaatsen is de sector de grootste werkgever van Lansingerland (1 op de 3 banen).

Lansingerland heeft hiermee een unieke uitgangspositie als internationaal centrum voor innovatieve glastuinbouw. Door te focussen op kennisontwikkeling en de toepassing van nieuwe technologieën zoals plantgezondheid, robotisering, kunstmatige intelligentie en fossielvrij telen, kunnen we de sector toekomstbestendig maken. Dit betekent echter ook dat we keuzes moeten maken ten aanzien van ruimtegebruik en sectorprioriteiten.

Uitgangspunten

De gemeenteraad stelde in 2022 de Horti Science visie vast. Hierin staan verschillende uitgangspunten. Een aantal treft u hieronder:

  1. De gemeente gaat gerichter inzetten op het aanjagen van kennis & innovatie in het glastuinbouwcluster.
  2. De gemeente gaat gerichter inzetten op het uitvoeren van de kerntaken op het vlak van modernisering, herstructurering en transformatie van de glastuinbouwgebieden.
  3. De gemeente gaat meer aandacht besteden aan de relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt en het ontwikkelen van talent.

De dialoog willen wij voeren aan de hand van de volgende vragen:

  1. Welke rol vindt u dat de gemeente heeft ten aanzien van de Horti Science sector?

Met het opstellen van de Horti Science visie koos de gemeente bewust om de focus te leggen op alle activiteiten die betrekking hebben op innovatieve glastuinbouw. De gemeente neemt hierin een pro-actieve rol aan, met als doel het totale glastuinbouwcluster toekomstbestendig te maken. In hoeverre past deze pro- actieve rol ook in de toekomst en hoezo?

  1. Hoe weegt u de belangen tussen het behouden van ruimte voor traditionele teelt en innovatieve glastuinbouw?

Het is belangrijk om voldoende ruimte te reserveren voor bedrijven die zich richten op innovatieve en duurzame tuinbouw. Dit betekent dat we keuzes moeten maken in het bestemmingsplan en dat niet voor alle bedrijfsactiviteiten ruimte is. Hoe erg is het als dit ten koste gaat van het glastuinbouwareaal (aantal m² kassen) voor traditionele teelt?

  1. Wat is ruimtelijk bezien uw ideaalbeeld voor de glastuinbouwsector in Lansingerland in 2030 met een doorkijk naar 2050?

De druk op de ruimte in de gemeente Lansingerland neemt toe. Wonen, werken en recreëren kan niet altijd tegelijk op hetzelfde stukje aarde. Welke plek heeft het glastuinbouwcluster in uw ideaalbeeld? En hoe verhoudt het zich in uw ideaalbeeld tot wonen en recreëren?

Door deze uitgangspunten en vragen als basis te nemen, willen we met u in gesprek gaan over de toekomst van de glastuinbouw in Lansingerland en hoe we samen kunnen werken aan een duurzame en innovatieve sector.

Lansingerland is een fijne plek om te wonen, werken en recreëren midden in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Dat willen we graag zo houden, tot in de verre toekomst. De afgelopen jaren hebben inwoners, ondernemers en partners meegedacht over wat voor gemeente Lansingerland in 2040 wil zijn. Die opbrengst is vertaald in de omgevingsvisie 1.0 (pdf, 22 mB). De visie geeft antwoord op de vraag wat de uitdagingen zijn voor Lansingerland en welke keuzes er in de toekomst gemaakt worden voor een verbonden, vindingrijk en gezond Lansingerland. Op thema’s zoals wonen, duurzaamheid, mobiliteit, kwaliteit van leefomgeving en gezondheid.

Heeft u vragen over de inhoud van de omgevingsvisie 1.0 of kunt u de pdf niet gebruiken of openen? Neemt u dan telefonisch contact met ons op via 010 800 40 00.

Verbonden in de metropool

  • Goed bereikbaar en moderne mobiliteitsvormen: inzetten op moderne, duurzame en schone vervoersmogelijkheden.
  • Toekomstbestendige omgeving: komen tot een omgeving die klimaatadaptief en natuurinclusief is ingericht.
  • Sterke ruimtelijke structuren en ruime groengebieden: beschermen van groengebieden, water en historische en landschappelijke structuren.

Vindingrijk en ondernemend

  • Home of Horti Science: mogelijk maken van kennisontwikkeling/innovatie en plek voor nieuwe mogelijkheden in de glastuinbouwsector.
  • Slimme verduurzaming: aanjagen van de energietransitie en circulaire economie via elektriciteitsopwekking, duurzame warmte en nieuwe materiaalstromen
  • Lokaal en regionaal werken en ondernemen: bevorderen van een goed vestigings- en ondernemersklimaat, werkgelegenheid en een gezonde middenstand.

Gezond samen leven

  • Sterke samenleving met oog voor mensen: realiseren van een gelukkige en samenleving waar iedereen mee doet.
  • Ontwikkelen met karakter: ontwikkelen van voldoende duurzame woningen die passen bij de woningbehoeften.
  • Gezonde levensstijl in een passende omgeving: stimuleren van sociale en maatschappelijke veiligheid, positieve gezondheid en het beperken van gezondheidsrisico’s

De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden. Deze wet vervangt veel wet- en regelgeving voor wonen, ruimtelijke ordening, verkeer, vervoer, milieu en water. Hiervoor maakt iedere Nederlandse gemeente een omgevingsvisie. De visie wordt vertaald in een omgevingsplan. In dit plan staan de algemene regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. De regels zijn er om bepaalde waarden van de leefomgeving te beschermen.

Wilt u ook blijven meedenken in de toekomst? Meld u aan via de website Lansingerland Peilt voor deelname aan ons digitale inwonerspanel of volg actueel nieuws over bijeenkomsten van de gemeente via onze digitale nieuwsbrief. Heeft u vragen over de omgevingsvisie, dan kunt u deze mailen naar omgevingsvisie@lansingerland.nl.