Bijenhotel in vlinderidylle Offenbachplantsoen geopend

Dit nieuwsbericht is verlopen.
20 juni 2019, 11.32 uur

Insecten zijn onmisbaar in de natuur en voor onze voedselproductie. Zo helpen bijen bij de bestuiving van planten, kruiden en fruitbomen. Een insectenhotel helpt bijen hun nuttige werk te doen. Van de provincie hebben wij een bijenhotel ontvangen. Woensdag 19 juni onthulde wethouder Simon Fortuyn samen met Jan Greeve (initiatiefnemer idylle) het bijenhotel in de vlinderidylle in het Offenbachplantsoen. Leerlingen uit groep 5 van basisschool De Poolster hielpen hen hierbij. Natuur- en Vogelwacht Rotta was aanwezig om het nut en de noodzaak van bijen en vlinders toe te lichten aan de aanwezige kinderen. Na de feestelijke onthulling en een bijenquiz gingen de kinderen in de idylle zelf met een vlinderkaart op zoek naar aanwezige bijen en vlinders. Leuk om te weten is dat er zelfs al enkele kamers in het bijenhotel bewoond zijn!

Noodzaak van bijen

Het gaat niet goed met bijen en andere bestuivende insecten. En dat is zorgelijk, want zo’n 80 procent van onze eetbare gewassen en wilde planten is van bestuiving afhankelijk. De provincie Zuid-Holland steunt onze actie voor bijen. Wij hebben daarom een bijenhotel van de provincie ontvangen. Alle gemeenten en scholen in Zuid-Holland konden ook een bijenhotel aanvragen. 14 scholen in Lansingerland hebben dit gedaan, waaronder De Poolster.

Voedsel- en nestgelegenheid bieden met bijenlandschap

Met onze actie voor de bij dragen wij bij aan een groot Zuid-Hollands bijenlandschap, waarin de natuur én de mensen opbloeien. Een bijenlandschap is een groot netwerk van tuintjes, terreinen, bermen, akkerranden en groengebieden, met heel veel bloemen. De bij kan zo van het ene gebied met voldoende stuifmeel, nectar en nestelplekjes naar het andere vliegen.

Biodiversiteit versterken met bijenlandschap

Een bijenlandschap is niet alleen goed voor de bijen, het zorgt ook voor een ecologische basiskwaliteit in een gebied. Door meer en diverse bloeiende planten vinden meer insecten voedsel. Deze insecten zijn op hun beurt weer voeding voor de vogels en andere kleine dieren, die hierdoor ook weer beter kunnen overleven. Het landschap wordt hierdoor levendiger en kleurrijker. De bij geeft dus als het ware vleugels aan de biodiversiteit. De bij staat aan de basis van ons bestaan. Een betere wereld voor de bij ís een betere wereld voor ons.

Meer informatie

Help ook de bij en kijk op de websites Nederland Zoemt of Bijenlandschap wat u kunt doen. En buzz mee over uw bijenactie via #bezigebijtjes.

Meer nieuws

Lever gebruikt frituurvet in