Terugblik 4 en 5 mei
In verband met de uitbraak van het coronavirus en het beschermen van onze meest kwetsbaren, is er besloten om dodenherdenking vooraf op te nemen zonder publiek. In samenwerking met RTV Lansingerland is er een reportage gemaakt over de oorlogstijd in Lansingerland, de speech van burgemeester Pieter van de Stadt en de kransleggingen bij de herdenkingsmonumenten in Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. De reportage werd op 4 mei uitgezonden via RTV Lansingerland en is terug te kijken via YouTube.
Om een gevoel van samen herdenken en eren te creëren werden de monumenten in de avond aangelicht en scheen er een rood wit blauwe lichtbundel de lucht in vanaf alle monumenten. Ter nagedachtenis aan hen die vielen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en in missies nadien.
75 jaar bevrijding
Voor 75 jaar bevrijding waren er hele andere plannen en festiviteiten in voorbereiding door de Oranje comités van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. Helaas zijn al deze festiviteiten eind maart afgelast. Voor 5 mei en het in gedachten vieren van 75 jaar bevrijding ontvingen de winkeliers een vlag met 75 jaar bevrijding om met elkaar massaal te vlaggen.
Gedicht
Mark Boninsegna: “Ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog schreef ik als gemeentedichter van Lansingerland voor 4/5 mei het gedicht ‘Oorlogsdans’. Het gedicht is gebaseerd op verhalen die mijn vader mij over de oorlog vertelde.”
Oorlogsdans
nog steeds huilt mijn vader
woorden over de oorlog
waarin hij geboren is
dansend op zijn klompen
in de keuken voor de moffen
met onder hem schuilen
een straat vol
jongens en mannen
net als de Canadees
Richard Olaf Fagstad
die als staartschutter
te laat uit het Vliegende Fort
sprong zijn dood tegemoet
en mijn vader dacht
dat de oorlog toen
voorbij zou zijn
maar het dansen moest nog beginnen