Burgemeester: ieder op zijn eigen wijze, allemaal even waardevol
“De komende jaren blijf ik me stevig inzetten voor een veilige en krachtige samenleving. Met als motto: ieder op zijn eigen wijze, allemaal even waardevol.” Burgemeester Pieter van de Stadt heeft op 14 september jl. bij de commissaris van de Koning Jaap Smit de eed afgelegd voor zijn tweede termijn als burgemeester van Lansingerland. Tijdens de raadsvergadering van september sprak de burgemeester de gemeenteraad toe als startschot voor zijn tweede termijn.
Hier leest u de samenvatting van de boodschap van burgemeester Pieter van de Stadt. “Het is een eer om burgemeester van Lansingerland te zijn en ik kijk er naar uit om met veel energie verder aan de slag te gaan in onze innovatieve glastuinbouw gemeente van wereldformaat. Wij zijn een gemeente met goede voorzieningen voor inwoners en ondernemers.”
Inclusieve samenleving
We zijn allemaal verschillend in Lansingerland. Ieder leidt het leven op zijn eigen wijze. Ik zie verschillen als aanvulling op elkaar, als stimulans om te leren, te groeien, te ontwikkelen. In een tijd die wordt gekenmerkt door grote opgaven zie ik onze verscheidenheid als kracht. Alleen samen kunnen wij zoveel mogelijk doen in de tijd die ons gegeven is. En dat we dat kunnen in Lansingerland, hebben we de afgelopen periode bewezen. Met trots kijk ik terug op de samenhorigheid van onze lokale samenleving.”
Vertrouwen
“Lansingerland is geen eiland, waar de problemen die zich in ons land voordoen niet voorkomen. Een gebrek aan vertrouwen in de politiek, bestuurlijke vernieuwing en polarisatie zijn onderdeel van die grotere problemen. Wij zijn een deel van Nederland. We ondervinden de problemen en zijn onderdeel van de oplossing. Alleen samen kunnen wij de opgaven van onze tijd het hoofd bieden. Als krachtige en zelfbewuste gemeente kunnen we zelf een bijdrage leveren en als krachtige samenleving, inwoners, bedrijven én organisaties zouden we die ambitie ook moeten hebben. Daarbij werken wij niet vanuit wantrouwen, maar altijd vanuit vertrouwen. We leggen elkaar geen verplichting op om te veranderen ten behoeve van onze eigen overtuigingen, maar luisteren naar elkaar en spiegelen onszelf en de ander. Maar dit gaat niet alleen om het recht jezelf te zijn, maar ook om de plicht deel te nemen aan de samenleving. Om te integreren, om bij te dragen, om, zoals Kennedy ooit zei, niet te vragen wat de samenleving voor jou kan doen, maar wat jij kan doen voor de samenleving.”
Opgaven
Er zijn genoeg uitdagingen die op ons en onze inwoners afkomen. Zoals de uitdaging van het veranderende klimaat. Wat je er ook van vindt, we moeten er iets mee. Veel inwoners en zeker de jongere generatie maakt zich hier immers grote zorgen over. We moeten verduurzamen, want onze planeet houdt dit simpelweg niet vol. Die opgave is veelomvattend; ik heb het niet slechts over stikstof of fossiele brandstoffen, maar ook over een groeiende wereldbevolking die moet worden gevoed. Op het eerste onderwerp zullen wij ongetwijfeld de wereld niet in ons eentje veranderen, al ontslaat het ons niet ons steentje bij te dragen, maar op het tweede zijn wij een wereldspeler van formaat. Onze glastuinbouw is niet alleen de top van de wereld, ze zijn ook het antwoord op vele problemen rond onze voedselvoorziening. De glastuinbouw voedt gezonder, met minder belasting voor de omgeving. En wij kunnen hen helpen door overheid, onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. Deze prioriteit zal ik in deze periode nadrukkelijker aandacht geven als ambassadeur van deze prachtige sector.”
Kansen
“Lansingerland heeft een positie als woongemeente. Het is hier aangenaam wonen, er is werk, de infrastructuur is goed. De landelijke uitdagingen van de woningmarkt gaan ook aan ons niet voorbij. Er is ruimte om verder te bouwen, met behoud van de groene gebieden, die onze gemeente zo aantrekkelijk maken. Ik begrijp heel goed dat er ook vrees is voor verdere groei en de uitdagingen die dat mee brengt. Maar in groei liggen ook kansen. Zo dragen meer inwoners ook bij aan het behouden en versterken van voorzieningen. Zoals de ontwikkeling van Berkel centrum. Aan sport en cultuurvoorzieningen. Aan de grote inzet van onze vrijwilligers en het actieve verenigingsleven. Aan sterke schouders die onze straks snel vergrijzende bevolking vitaal houden. En aan de diversiteit van woningen om ook kleinere huishoudens, zoals jongeren en ouderen, een plaats te geven en van passende woonruimte te voorzien.”
Veiligheid
“En natuurlijk worden we in Lansingerland helaas ook niet overgeslagen als het gaat om gewelddadige drugscriminaliteit en de ondermijning daaruit van onze samenleving en rechtsstaat. We hebben de keiharde gevolgen daarvan in ons land kunnen zien. Geld verdient in de drugshandel financiert geweld en ondermijnt onze rechtsstaat. Volgend jaar zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. Voor de nieuwe wethouders zal er een stevige integriteitstoets plaatsvinden. Bij ondermijning zijn signalen van inwoners ook erg belangrijk. Ziet u opvallende zaken waarbij u vraagtekens zet, meld deze dan bij de gemeente of bij de politie.”