College stelt Uitvoeringsplan Schuldhulpverlening 2023 – 2025 vast

Dit nieuwsbericht is verlopen.
6 juli 2023, 10.29 uur

Op 4 juli is het Uitvoeringsplan Schuldhulpverlening 2023 – 2025 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Met dit uitvoeringsplan geeft het college invulling aan de ambities uit het Beleidsplan Schuldhulpverlening “De Schaamte voorbij”. Dit uitvoeringsplan is opgesteld om mensen met schulden nog beter te kunnen helpen en de schuldenproblematiek in de gemeente aan te pakken en te voorkomen. Het uitvoeringsplan is een belangrijke stap in de richting van een effectieve en efficiënte schuldhulpverlening. Op 23 augustus 2023 wordt er in de Commissie Samenleving nog een technische toelichting op het uitvoeringsplan gegeven.

Doelstellingen uit het beleidsplan realiseren

Het uitvoeringsplan beschrijft de volgorde en manier waarop doelstellingen uit het beleidsplan worden gerealiseerd. In het plan worden drie belangrijke keuzes gemaakt. Allereerst kiest de gemeente bewust voor de regierol in een netwerk van samenwerkingspartners. Ten tweede is er gekozen voor een gefaseerde uitvoering van de beleidssporen. Tot slot is er voor gekozen om het uitvoeringsplan met een jaar te verlengen (tot en met 2025).

Het Uitvoeringsplan Schuldhulpverlening is tot stand gekomen in overleg met verschillende partijen, waaronder schuldhulpverleners, vrijwilligersorganisaties en vertegenwoordigers van de gemeente.  In het plan wordt ingezet op:

  • Het beter bereiken van de groep inwoners met schulden en het verlagen van de drempels om hulp te vragen.
  • Het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe vormen van schuldenbemiddeling en ondersteuning.
  • Het voorkomen van (problematische) schulden.

Implementatie

Nu het Uitvoeringsplan Schuldhulpverlening is vastgesteld kan de volgende fase van start gaan: het implementeren. Hierin worden de concrete maatregelen uit het uitvoeringsplan verder uitgewerkt en wordt bepaald hoe deze maatregelen worden uitgevoerd. Om uitvoering te geven aan alle sporen uit het beleidsplan, is er gekozen voor de volgende fasering:

2023:    Het beter kennen en bereiken van inwoners met schulden;

2024:    Het uitbreiden en aanscherpen van de aanpak van (dreigende) schulden;

2025:    Verder inzetten op voorkomen van schulden door voorlichting en educatie.

De gemeente is blij met de vaststelling van het Uitvoeringsplan Schuldhulpverlening en ziet uit naar de verdere uitvoering van het plan. Door betere samenwerking en een betere toegankelijkheid van schuldhulpverlening hoopt de gemeente de schuldenproblematiek in de gemeente effectiever aan te kunnen pakken en mensen met (dreigende) schulden beter te kunnen helpen.

Het gehele Uitvoeringsplan Schuldhulpverlening (PDF, 837 kB) kunt u hier bekijken.