Kijk uit voor Whatsapp-fraude!

Dit nieuwsbericht is verlopen.
29 maart 2022, 10.51 uur

Bij Whatsapp-fraude krijgen slachtoffers via WhatsApp een dringend verzoek van een zogenaamde vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken vanwege een noodsituatie. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende, om slachtoffers op slinkse wijze geld af te troggelen. 

Waar moet u op letten?

Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Soms misbruikt een oplichter zelfs het Whatsapp account van de echte bekende. Omdat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld toch maar aan ‘deze bekende’ over te maken. Doe dit nooit zomaar zonder dat u dit rechtstreeks gecontroleerd hebt bij de persoon die u kent. Niet gesproken = geen geld.

Wat doet u bij Whatsapp-fraude?

  • Meld het zo snel mogelijk bij je bank (ook bij een poging) om het rekeningnummer van de oplichter te laten blokkeren en zo andere slachtoffers te voorkomen.
  • Rapporteer het telefoonnummer van de afzender bij Whatsapp.
  • Doe altijd aangifte bij de politie (ook bij een poging). Aangifte doen kan ook digitaal. Maak een foto van het WhatsApp gesprek, zodat u die bij de aangifte kunt voegen.
  • Meld het bericht ook als u geen slachtoffer bent geworden bij de Fraudehelpdesk.
  • Vertel ouders en kinderen over Whatsapp-fraude. Ouderen en jongeren zijn hier vaak slachtoffer van.

Heeft iemand uw identiteit gebruikt?

Wanneer iemand uw identiteit heeft gebruikt of als uw Whatsapp account is misbruikt om hiermee anderen op te lichten, belt u dan met de politie via 0900 – 8844. Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. 

Meer nieuws

Fotocabine momenteel niet in gebruik

Blauwe zone parkeerterrein gemeentehuis