Burgemeester gezocht
Lansingerland zoekt een nieuwe burgemeester. Inwoners konden hierover meedenken door een vragenlijst in te vullen. De antwoorden gebruiken we bij het maken van de profielschets. Hierin beschrijven we uitgebreid wat voor burgemeester we voor Lansingerland zoeken.
Inwoners denken mee
We zoeken een nieuwe burgemeester die goed past bij onze gemeente. Daarom hebben we inwoners gevraagd om mee te denken. Wat voor iemand is er nodig? Wat moet hij of zij goed kunnen?
Benieuwd naar de verdere stappen die worden gezet bij het kiezen van een burgemeester? Die vind je hier.
In 14 stappen naar een nieuwe burgemeester
Het aanstellen van een nieuwe burgemeester is een proces dat lang duurt en zorgvuldig moet gebeuren. Een commissie van raadsleden zorgt ervoor dat de 14 stappen in het proces goed doorlopen worden. De installatie van de nieuwe burgemeester is naar verwachting in december 2025.
Stap 1: Profielschets
De gemeenteraad stelt een profielschets op voor de nieuwe burgemeester. Dat is een soort vacaturetekst. Hierin staat wat de burgemeester goed moet kunnen, wat voor persoon we zoeken en welke opdracht hij of zij meekrijgt.
Voor het maken van deze profielschets gebruikt de gemeenteraad de antwoorden van inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties op de vragenlijst. Ook wordt er informatie opgehaald bij een aantal ‘stakeholders’ die veel met de burgemeester samenwerken.
10 juni 2025
Stap 2: Vertrouwenscommissie
De gemeenteraad stelt een vertrouwenscommissie in. Deze vertrouwenscommissie bestaat uit een aantal gemeenteraadsleden. Deze gemeenteraadsleden hebben al namens de gemeenteraad gewerkt aan het maken van de profielschets. De vertrouwenscommissie voert onder andere de sollicitatiegesprekken (stap 8).
10 juni 2025
Stap 3: Commissaris van de Koning
De gemeenteraad bespreekt de profielschets met Wouter Kolff, de commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Dit gebeurt tijdens een vergadering van de gemeenteraad.
13 juni 2025
Stap 4: Vacature
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt de vacature open op advies van de commissaris van de Koning. De vacature gaat open op 13 juni en sluit op 4 juli 2025.
Stap 5: Sollicitatieperiode
Geïnteresseerden kunnen solliciteren en schrijven een brief. De brieven worden aan de commissaris van de Koning gestuurd.
Stap 6: Kandidaten
De commissaris van de Koning selecteert benoembare kandidaten. Hij doet ook onderzoek of de kandidaten in aanraking zijn geweest met justitie.
Stap 7: Selectie
De commissaris van de Koning overlegt met de vertrouwenscommissie over de selectie van kandidaten die hij heeft gemaakt. De vertrouwenscommissie beslist welke kandidaten ze uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.
Stap 8: Sollicitatiegesprekken
De vertrouwenscommissie voert sollicitatiegesprekken met alle geselecteerde kandidaten.
28 oktober 2025
Stap 9: Advies
De vertrouwenscommissie geeft de gemeenteraad een advies. Daarbij noemt de commissie welke 2 kandidaten burgemeester van Lansingerland kunnen worden. De gemeenteraad bespreekt het advies van de commissie in een besloten vergadering.
28 oktober 2025
Stap 10: Aanbeveling
De gemeenteraad stelt de aanbeveling vast met daarop de namen van de 2 beste kandidaten. Dit gebeurt in een besloten vergadering. De kandidaat die bovenaan staat moet volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester worden. Wie dat is, wordt daarna in een openbare vergadering bekend gemaakt.
Stap 11: Naar de minister
De aanbeveling van de gemeenteraad wordt met een advies van de commissaris van de Koning naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd.
Stap 12: Screening
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties screent de eerst aanbevolen kandidaat. Dat betekent dat naar hem of haar onderzoek wordt gedaan door de AIVD. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of hij/zij geen belastingfraude heeft gepleegd. De minister heeft een gesprek met de kandidaat. Daarna draagt de minister de kandidaat voor benoeming voor aan de koning.
Stap 13: Koninklijk besluit
Benoeming van een burgemeester gebeurt bij koninklijk besluit. Onze koning en een minister zetten hun handtekening onder dit besluit. Het besluit wordt bekend gemaakt via een persbericht.
18 december 2025
Stap 14: Beëdiging en start van onze nieuwe burgemeester
De commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester van Lansingerland tijdens de raadsvergadering op 18 december 2025 om 20.00 uur. Hierna kan de nieuwe burgemeester aan de slag!
Wat doet een burgemeester?
Een burgemeester is de ambassadeur van de gemeente. Ter herkennen aan de ambtsketting. Die wordt gedragen tijdens de gemeenteraad bijvoorbeeld. Want daar is de burgemeester voorzitter van. De gemeenteraad besluit over voorstellen en plannen. Het college van burgemeester en wethouders zorgt voor uitvoering van de raadsbesluiten. Ook van dit college is de burgemeester voorzitter. En dan is de burgemeester ook hoofd van de politie. En ziet toe op openbare orde en veiligheid. Van cafés bijvoorbeeld of grote evenementen met veel bezoekers. Een burgemeester is ook crisismanager. Bij branden, grote rampen of ongevallen heeft hij officieel het opperbevel en mag dan noodbevelen geven. Worden er koninklijke onderscheidingen uitgedeeld, dan speelt wederom de burgemeester een centrale rol. Een gevarieerd ambt dus, dat burgemeesterschap met vele rollen en bevoegdheden. Een burgemeester wordt benoemd door de kroon, de regering. De gemeenteraad doet daarvoor een aanbeveling. 6 jaar duurt de benoeming. Daarna volgt normaal gesproken een herbenoeming voor weer 6 jaar.