Dialoogbijeenkomst: Economie
Op maandag 10 juni 2024 vond er een dialoogbijeenkomst plaats over de omgevingsvisie 2.0. Op deze pagina leest u het verslag van de bijeenkomst over het onderwerp: Economie.
Deel 1
Economie
Aangegeven wordt dat de tuinbouw in onze gemeente relatief veel beslag legt op ruimte. Om deze schaarse ruimte voor de toekomst optimaal in te zetten zouden we oog moeten houden op de toekomstbestendigheid. Bij glastuinbouw lijkt innovatie-gerelateerd het meest toekomstbestendig en van meerwaarde. De huidige hoge energieprijzen maken productie van tuinbouw zoals bloementeelt lastiger. Gesteld wordt dat leegstand daarom toeneemt in het kassengebied. Familiebedrijven zouden nu al minder vaak over gaan van ouders op kinderen.
Bij schaarse ruimte is duidelijk prioriteren van belang. Aangegeven wordt om na te denken over:
- Toekomstbestendige investeringen/keuzes, duidelijke voorkeur voor lokaal ondernemerschap.
- Afweging hoeveel ruimte heeft een onderneming nodig en wat levert het Lansingerland in economisch en maatschappelijk opzicht op?
- Biedt het werkgelegenheid voor lokale inwoners?
- Bij werkgelegenheid voor met name arbeidsmigranten vereist deze keuze ook ruimte voor huisvesting.
- Biedt het werkgelegenheid voor Lansingerlandse afgestudeerden die nu naar Rotterdam trekken om te werken? Een ‘ASML’ voor Lansingerland in high tech of robottechniek kan van grote meerwaarde zijn hierin.
- Transformeren leegstaande kassen naar andere functie zoals wonen/werken helpt schaarse ruimte beter te benutten.
- Mengen van woon- en werklocaties waar dit kan, maar ook juist multifunctioneel gebruik van ruimtes (zoals ’t Web waar theater en bibliotheek gecombineerd zijn).
Binnen de recreatiegebieden zoals Rottemeren koesteren we horeca en de mogelijkheid tot (sportieve) activiteiten, zodat iedereen van het gebied kan genieten, maar de natuur en rust ook in stand kunnen blijven. Geen grote uitbreidingen, maar wel goede mogelijkheden voor jong en oud om de natuur te kunnen beleven. “Een recreatiegebied moet gastvrij zijn”. Het Engelse landschapspark wordt als voorbeeld genoemd.
Het traject om een vergunning voor iets te krijgen, wordt als ingewikkeld en tijdrovend ervaren met daarnaast relatief hoge kosten wanneer het bijvoorbeeld om een goede doelen-initiatief betreft. Pragmatisch insteken is daarbij van belang. Een ondernemer geeft als voorbeeld het overname-initiatief van de dieren van de Leeuwenkuil: dit had een traject van 3 jaar.
Een goede visie kan zeker helpen bij het pragmatisch toetsen van dergelijke initiatieven.
Mobiliteit
Via de kassenbouw is er ook een link naar de logistiek alhoewel deze zich ook los van de glastuinbouw heeft ontwikkeld. Mobiliteit is hier een belangrijk aandachtspunt, met name de N209.
De grote logistieke ondernemingen, we kopen veel online, zijn onvermijdelijk en noodzakelijk. Verdere uitbreiding binnen onze gemeente blijkt niet wenselijk onder andere vanwege druk op verkeer en de voorkeur voor lokaal ondernemerschap.
Er is behoefte aan betere fiets- en wandelverbindingen naar recreatiegebieden zoals onder andere de Rottemeren. De verbinding vanuit Bergschenhoek wordt voor wandelaars en fietsers als niet heel veilig ervaren. Ook wordt een OV-verbinding gemist.
Gemeld wordt dat aantal ondernemers er al stopten vanwege slechte bereikbaarheid. Bereikbaarheid tussen dorpen, kernen en recreatiegebieden is van groot belang met name voor fietsers, wandelaars en mensen die met OV reizen.
Leefomgeving
We zijn een groene gemeente met een woningopgave. Bouwen met iets hogere bouwhoogte zou mogelijkheid kunnen zijn, maar daar is vaak weerstand tegen omdat dit strijdend kan zijn met het dorpse karakter van de gemeente.
Jongeren trekken tijdens studie vaak naar Rotterdam. Onder andere gebrek aan beschikbare betaalbare huisvesting zorgt voor een verdere uitloop uit onze gemeente. We willen ze graag behouden voor onze gemeente als inwoner en/of ondernemer.
Betaalbare woningen en banen voor Lansingerlandse jongeren kunnen perspectief bieden om dit enigszins te keren. Terloops wordt opgemerkt dat de mogelijkheid voor snel beschikbare flexwoningen (zoals recent geregeld voor de Oekraïners) ook voor Lansingerlandse starters misschien een idee kan zijn om hen te behouden voor onze gemeente.
Energietransitie
Men ziet kansen in het leggen van verbindingen – als ondernemers onderling en met een adviserende rol van de gemeente. De energietransitie mag provinciaal worden bekeken met name om de kansen van de aardwarmte winning optimaal te benutten met elkaar.
Deel 2
Kansen:
- Kansen in eerste kilometer vanaf startpunt en de laatste kilometer naar de bestemming (first/last mile): bevoorrading/leveringen bundelen, zorgt voor aanzienlijk minder verkeersbewegingen. Bezorgingen via pakketkluizen heeft als bijkomend voordeel voor centrumondernemers het combinatiebezoek in de kernen. Als optie voor pakketkluizen worden ook leegstaande ruimtes bij voormalige bemande tankstations geopperd.
- Verkeersdrukte bevoorrading: wanneer de APV ruimere bevoorradingstijdstippen zou toestaan in avond of ochtend scheelt dit in drukte en kan dit bijdragen aan doorstroming en meer veiligheid in het verkeer. Op zondag mag bijvoorbeeld pas vanaf 12u worden bevoorraad. Geluidsoverlast kan wel een risico zijn voor omwonenden op sommige locaties en al te vroege of late tijdstippen.
- Handhaving: rekening met elkaar houden, is niet meer altijd vanzelfsprekend. Overlast van bijvoorbeeld groepen scholieren in de centra verdient aandacht van scholen, ouders en handhaving. Kansen wellicht met behulp van ondernemersinitiatieven in samenwerking met gemeente en boa’s/politie?
- Maatschappelijk ondernemen: goede contacten van ondernemers en gemeente met vastgoedeigenaren zijn van belang. Dit kan kansen creëren voor minder commerciële maar wel maatschappelijk belangrijke initiatieven in de kernen.
- Leegstaande glastuinbouw her-ontwikkelen naar werken/wonen: Geopperd wordt op termijn leegstaande glastuinbouw te transformeren naar ruimte voor werken/wonen of een mengfunctie hiervan.