Gesloten op vrijdag 27 december 2024
Op vrijdag 27 december 2024 is het gemeentehuis gesloten. Ook zijn wij deze dag telefonisch niet bereikbaar.
Dialoogbijeenkomst: Energietransitie
Op maandag 10 juni 2024 vond er een dialoogbijeenkomst plaats over de omgevingsvisie 2.0. Op deze pagina leest u het verslag van de bijeenkomst over het onderwerp: Energietransitie.
Deel 1
Het gesprek gaat over de ambities op het gebied van de energietransitie en hoe we deze ambities gaan bereiken. Zo heeft geothermie (ook wel aardwarmte genoemd) in Lansingerland veel potentie, terwijl er bijvoorbeeld voor het plaatsen van windmolens beperkingen zijn vanwege het vliegveld. Er wordt aangegeven dat het belangrijk is om in te zetten op een optimale mix van verschillende duurzame energiebronnen.
De gemeente zou voor verschillende onderwerpen een ondersteunende en faciliterende rol in moeten nemen als het gaat om de energietransitie. Denk als gemeente mee als er initiatieven vanuit groepen inwoners of bijvoorbeeld de energiecoöperatie komen. Als voorbeeld wordt vergunningverlening van een mini-warmtenet voor een hele straat genoemd. Oproep van de aanwezigen is om als gemeente op het gebied van de energietransitie vooral samen te werken met andere partijen, zowel lokaal, in de regio als landelijk. Daarnaast worden ook samenwerkingsmogelijkheden van partijen onderling benoemd, zonder dat de gemeente daarbij betrokken is.
Ook wordt besproken dat de capaciteit op het elektriciteitsnet beperkt is. Zowel TenneT als Stedin zijn bezig om het elektriciteitsnet verder uit te breiden en te verzwaren. Batterijen komen tijdens dit gesprek ook ter sprake. Veiligheid is hierbij, maar ook breder in de energietransitie, een belangrijk aspect om mee te nemen. De volgende uitspraak wordt gedaan: “Buurtbatterijen niet in de buurt.” Dit gezien de veiligheidsaspecten van (buurt)batterijen. Denk als gemeente goed na over de plek waar je energieopslag, zoals een buurtbatterij, mogelijk maakt.
Deel 2
De boodschappen van de andere vijf groepen (wonen, mobiliteit, economie, kwaliteit van de leefomgeving en Horti Science) worden besproken.
Efficiënte inzet van grondstoffen voor de energietransitie is van belang, want grondstoffen zijn schaars.
Het principe ‘water en bodem sturend’ wordt belangrijk. Het kabinet wil bij de inrichting van Nederland meer rekening houden met water en bodem. Dit is bepalend voor de ruimtelijke ordening. De benodigde ruimte voor de energietransitie en andere opgaven wordt door de aanwezigen besproken. Kijk eerst naar het dubbel benutten van ruimte. Zo gebruiken we ruimte zo efficiënt mogelijk. Geen ruimte voor de energietransitie ten koste van de glastuinbouw.
Bedrijven kunnen profiteren van de energietransitie, bijvoorbeeld door energie op te slaan. Economie en de energietransitie hoeven elkaar niet te bijten. Kijk als gemeente goed welke bedrijven een toegevoegde waarde hebben voor de gemeente, onder meer op het gebied van de energietransitie. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven met zonnepanelen op het dak van hun bedrijfshal of bedrijven die warmte over hebben welke weer door andere bedrijven kan worden gebruikt.
Op het gebied van laadpalen wordt besproken dat het gebruik van flexibele laadpalen kan helpen bij vermindering van de belasting van deze laadpalen op het elektriciteitsnet. Er is ook gesproken over het gebruik van eigen zonnestroom voor het laden van de eigen elektrische auto. Sommige inwoners hebben hiervoor geen mogelijkheden, aangezien zij geen oprit hebben. De gemeenteraad heeft hier afgelopen jaar over gesproken. Er zijn andere aandachtspunten die bij dit onderwerp belangrijk zijn, bijvoorbeeld de veiligheid van de openbare ruimte en de mogelijkheid dat inwoners openbare parkeerplaatsen gaan claimen, terwijl openbare parkeerplaatsen voor iedereen beschikbaar zijn.
De gemeente kan het niet alleen, de samenleving kan en moet zelf ook wat doen en veranderen. Samenwerking is daarbij van groot belang. Kijk ook naar andere gemeenten. Als voorbeeld worden de gemeenten Voorne aan Zee en Rotterdam genoemd door de aanwezigen.