Gesloten op vrijdag 27 december 2024
Op vrijdag 27 december 2024 is het gemeentehuis gesloten. Ook zijn wij deze dag telefonisch niet bereikbaar.
Dialoogbijeenkomst: Wonen
Op maandag 10 juni 2024 vond er een dialoogbijeenkomst plaats over de omgevingsvisie 2.0. Op deze pagina leest u het verslag van de bijeenkomst over het onderwerp: kwaliteit van de leefomgeving.
Gesprekspartners
- 2 personen van de Huurdersvereniging Lansingerland
- 1 persoon van woningcorporatie 3B Wonen
- 2 personen van de Adviesraad Sociaal Domein Lansingerland
- 1 geïnteresseerde en vertegenwoordiger Klankbordgroep Seniorenbouw Bleiswijk (KSB)
- 1 persoon van de Natuur- en Vogelwacht Rotta
- 2 beleidsadviseurs Wonen (gemeente)
- 1 projectleider Gebiedsontwikkeling (gemeente)
- 1 gespreksleider (gemeente)
Eerste gespreksronde
Aftrap door beleidsadviseur wonen
De titel van de Woonvisie 2021-2025 is “Een plek voor iedereen”. Voor de Omgevingsvisie 2.0, waar we nu hard aan werken, zal dat een belangrijk speerpunt blijven. De woningvoorraad bestaat op dit moment voor ruim 80% uit eengezinswoningen, die bovendien voor het overgrote deel koopwoningen zijn. De gemiddelde verkoopprijs daarvan ligt ver boven het landelijk gemiddelde. Het woningaanbod in Lansingerland is daarmee prima voor gezinnen met een hoog inkomen, maar niet passend voor de groeiende groep ouderen, jongvolwassenen en lage en middeninkomens. Daardoor kunnen veel inwoners moeilijk een eerste stap zetten op de woningmarkt of doorstromen naar een passende betaalbare woning. Daarnaast is het huisvesten van verschillende (bijzondere) doelgroepen de laatste jaren voor gemeenten een steeds grotere opgave geworden. Denk hierbij aan voldoende passende woningen voor woonwagenbewoners, arbeidsmigranten, statushouders en inwoners met een woonzorgbehoefte.
Om in de groeiende behoefte aan betaalbare woningen te voorzien, werken we aan een ambitieus woningbouwprogramma. In totaal gaat het om toevoeging van ca. 11.000 nieuwbouwwoningen, waarvan zo’n 5.100 betaalbare nieuwbouwwoningen, waarvan 3.100 sociale huurwoningen en 2.000 woningen in het middensegment. We leggen daarbij de nadruk op nultredenwoningen (appartementen). Een nog nader te bepalen aantal van die 5.100 betaalbare nieuwbouwwoningen zal worden gebouwd voor bijzondere doelgroepen. Met de toevoeging van 11.000 nieuwbouwwoningen zal de gemeente de komende jaren dus flink groeien en hopen we meer mensen aan een betaalbare woning te helpen. Dit alles wordt nader uitgewerkt in het Volkshuisvestingsprogramma Lansingerland 2025-2029, dat de opvolger is van de Woonvisie 2021-2025. Het streven is in december een conceptvolkshuisvestingsprogramma klaar te hebben.
Vragen voor het volkshuisvestingprogramma
De volgende vragen liggen op tafel en moeten de komende maanden beantwoord worden:
- Voor welke doelgroepen moet er gebouwd worden?
- Welke te bouwen woningtypen en prijscategorieën zijn daarbij belangrijk?
- Welke kansen en belemmeringen zijn er t.a.v. het woningbouwprogramma? Helpt het om hoger te bouwen (meer verdiepingen)?
- Waar moeten we ons op focussen? Denk aan doelgroepen, prijs, woningtypen, omvang, locaties et cetera.
De aandacht voor de betaalbaarheid van zowel de nieuwbouw als bestaande woningen wordt erg belangrijk gevonden. Daarbij is de vraag hoe de betaalbaarheid van koopwoningen kan worden gewaarborgd. We constateren dat de gemeente daar weinig of geen instrumenten of middelen voor heeft Uitzondering is het verstrekken van de startlening. Het ziet er niet naar uit dat de rijksoverheid met subsidies voor koopwoningen zal komen, zoals de premie A, B en C-woningen in het verleden.
In het kader van de betaalbaarheid wordt opgemerkt dat het energiezuinig maken van de woningvoorraad erg belangrijk is om een betaalbare energierekening te waarborgen. Daar zou door de gemeente (nog) meer aandacht aan kunnen worden besteed.
Geconstateerd wordt dat door sluiting van de verzorgingshuizen in Nederland voor ouderen met een zorg- of hulpvraag, een groot gat is ontstaan tussen zelfstandig blijven wonen in de eengezinswoning en het verpleeghuis. Dat gat zou moeten worden gevuld met de toevoeging van betaalbare woonzorgwoningen.
Opgemerkt wordt dat flexwoningen, zoals de 132 flexwoningen die aan de Sporthoeklaan worden/zijn gerealiseerd, voor sommige doelgroepen een (tijdelijke) oplossing kunnen zijn.
Met het citeren van de uitspraak in het hoofdlijnenakkoord “Wonen boven windmolens” wordt het jammer gevonden dat de provincie aanstuurt op windmolens op locaties die ook geschikt zijn voor woningbouw.
De afsluiting van de eerste ronde bestaat uit het formuleren van de boodschap van Wonen voor de andere thema’s. Deze boodschap luidt:
- samenleving creëren, niet alleen stenen stapelen
- Aandacht voor groen, goed OV goede ontsluiting/bereikbaarheid via N209
- efficiënt grondgebruik, bv. geen grote dozen meer
- duurzame woningen
- betaalbare woningen
Tweede gespreksronde
Er leven zorgen over het behoud van voldoende groen als er 11.000 woningen bijkomen. Er wordt gepleit voor kwalitatief hoogwaardig groen, aandacht voor natuurinclusief bouwen en hantering van een minimumnorm van 20% groen in allerlei vormen. Ook is een vraag hoe het “dorpse” karakter kan worden behouden.
Waar zou ruimte gevonden kunnen worden als zo’n norm wordt gehanteerd? Gedacht wordt aan: minder woningen (gezien de woningbehoefte echter niet reëel), de hoogte in met gebouwen, maatschappelijke voorzieningen dichtbij (15 minuten concept), kritisch zijn op nieuwe bedrijvigheid vanwege het ruimtebeslag (geen nieuwe “dozen” maar betaalbare woningen). en ruimte zoeken in mobiliteit (zie hieronder).
Er wordt gepleit voor minder ruimte voor parkeren door een lagere parkeernorm bij nieuwbouwprojecten, verbetering van het OV (busjes laten rondrijden, gratis OV voor senioren) en verbetering van de infrastructuur voor de fiets. Citaat “Zet de fiets op één!”