Hulp bij geldzorgen
Heeft u geldzorgen of schulden? Er zijn verschillende soorten hulp. U kunt zelf bekijken wat het beste past bij uw situatie. Liever iemand spreken? Bel dan met Corina de Jong, Ketenregisseur Schuldhulpverlening, telefoonnummer 06 51 79 08 67. U kunt ook het algemene nummer van de gemeente bellen via 010 800 40 00 of een e-mail sturen naar: shv@lansingerland.nl.
Hulp via Geldfit
Voor inwoners met geldzorgen is het soms niet duidelijk waar ze terecht kunnen voor hulp en ondersteuning. Geldfit maakt deze mogelijkheden voor u inzichtelijk. U krijgt inzicht in uw financiële situatie en een advies over welke vervolgstappen u kunt zetten door een geldfit-test te doen. Een gratis en anoniem adviesgesprek met Geldfit is mogelijk via telefoonnummer 0800 8115.
Hulp via Startpunt geldzaken
Wilt u meer inzicht in uw geldzaken? Startpunt geldzaken biedt u verschillende geldplannen. Deze plannen brengen uw geldzaken in kaart. Ook krijgt u een lijst met actiepunten die u kunt uitvoeren. Er zijn geldplannen over de volgende onderwerpen:
- Kom uit de geldzorgen
- Beter rondkomen
- Sparen
- Aflossen en beleggen
- Rondkomen met kinderen
- Studie van (klein)kinderen,
- Bijna 18
- Scheiding
- Pensioen
- Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP)
Om met iemand over uw geldproblemen te praten en advies te krijgen over oplossingen, kunt u contact opnemen met de gemeente:
- Corina de Jong, Ketenregisseur Schuldhulpverlening via: 06 51 79 08 67
- Een medewerker Schuldhulp via het algemene telefoonnummer: 010 800 40 00
- Per mail: shv@lansingerland.nl.
Schuldhulpverlening bestaat uit de volgende 4 onderdelen:
Betalingsregelingen
Bij een betalingsregeling maakt u afspraken met schuldeisers. Soms gaat dat makkelijker als de gemeente u daarbij helpt.
Wettelijke of minnelijke schuldhulpregeling
Bij een minnelijke schuldhulpregeling probeert de gemeente afspraken te maken met uw schuldeisers over een terugbetaling. Bij een wettelijke schuldhulpregeling lukt het niet om afspraken te maken met uw schuldeisers. U vraagt dan aan de rechter of u in de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) kan komen.
Budgetbeheer
Vindt u het lastig om overzicht te houden op uw geldzaken? De gemeente kan u helpen met budgetbeheer. Samen met de gemeente maakt u de afspraak dat uw geld wordt beheerd door de gemeente. De gemeente betaalt dan bijvoorbeeld uw vaste lasten. Budgetbeheer geeft rust en kan schulden voorkomen.
Hulp bij het vinden van een bewindvoerder
Als het lastig is om uw geldzaken zelf te regelen, bijvoorbeeld door schulden na werkloosheid, ziekte of echtscheiding, kan een bewindvoerder u helpen. Dit gaat via de rechter. Een bewindvoerder beheert uw geldzaken en zorgt voor tijdige betaling van uw rekeningen.
De gemeente helpt u bij het vinden van een betrouwbare bewindvoerder en ondersteunt bij de aanvraag. Een bewindvoerder brengt rust en zorgt voor orde in uw financiën.
Nazorg
De schuldhulp is afgelopen. U heeft daarna dan nog contact met de gemeente. Als het nodig is, is er meer contact. Dit is bedoeld om te voorkomen dat er nieuwe schulden ontstaan.
Loopt u tegen problemen aan als het gaat om geldzaken of uw administratie? Professionele vrijwilligers van de Humanitas en Schuldhulpmaatje bieden gratis hulp aan.
Humanitas – Thuisadministratie Lansingerland
Voor iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken bij het op orde brengen van geldzaken of administratie. Een deskundige vrijwilliger helpt u uw financiële zaken op orde te brengen en te houden. Daarnaast kunt u hulp krijgen bij het doen van financiële aanvragen.
Contact loopt via de coördinatoren:
- Hetty Middelman (telefoonnummer 06 10 95 87 93) en Tineke Mast (telefoonnummer 06 20 26 52 82)
- E-mail: ta.lansingerland@humanitas.nl
- Meer informatie vindt u op Humanitas Lansingerland
Schuldhulpmaatje Lansingerland
Schuldhulpmaatjes zijn gecertificeerde vrijwilligers die u helpen bij geldzorgen. Zij nemen de tijd om te luisteren naar uw verhaal en zoeken samen naar oplossingen. U kunt contact opnemen met één van de coördinatoren:
- Jeanette Phillipse (telefoonnummer 06 22 75 33 06)
- Jan den Uil (telefoonnummer 06 55 33 16 41)
- Wim de Roos (telefoonnummer 06 40 93 88 31)
- Heleen Harder (telefoonnummer 06 514 478 55)
- E-mail: coordinator@shm-lansingerland.nl
Geldfit zakelijk
Wilt u eerst zelf kijken welke mogelijkheden het beste passen bij uw situatie? Voor ondernemers is er Geldfit zakelijk. Hier staat informatie over manieren om uw bedrijf financieel gezond te houden of te krijgen. Via een korte test ziet u als ondernemer hoe gezond uw bedrijf is. Daarnaast zijn er praktijkverhalen van anderen te lezen.
Geldfit is telefonisch te bereiken via 0800 81 15, voor een gratis en anoniem adviesgesprek.
Komt u er zelf moeilijk uit?
De gemeente Lansingerland ondersteunt ondernemers, door samen te werken met het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van de gemeente Rotterdam. U kunt bij het RBZ terecht voor schuldhulpverlening, financiële ondersteuning, advies en coaching. Denk aan schuldsanering, budgetbegeleiding, administratieve ondersteuning, een tijdelijk aanvullend inkomen voor uw levensonderhoud of een rentedragende lening. Een consulent van het RBZ bespreekt samen met u de mogelijkheden.
Bijzondere bijstand
Heeft u een laag inkomen en ineens extra kosten die u niet kunt betalen? Soms kan de gemeente u helpen. U kunt dan een vergoeding aanvragen. Dit kunnen bijvoorbeeld kosten voor rechtsbijstand zijn of voor een kapotte wasmachine. Deze vergoeding noemen we bijzondere bijstand. U kunt bijzondere bijstand voor uzelf of voor iemand anders aanvragen. De gemeente kijkt naar de situatie en bepaalt of u recht heeft op bijzondere bijstand.
Jeugdfonds Sport en Cultuur
Via het Jeugdfonds Sport en Cultuur vergoedt de gemeente contributie en materiaalkosten voor sport- en cultuurlessen voor kinderen. U kunt zich aanmelden voor dit fonds via een tussenpersoon, bijvoorbeeld een leerkracht, sportcoach of schuldhulpverlener. De vereniging of sportclub ontvangt de vergoeding.
Stichting Leergeld
Voor inwoners met een laag inkomen biedt Stichting Leergeld in samenwerking met de gemeente een Kindpakket aan met vele voordelen. Voor sommige voorzieningen betaalt u een eigen bijdrage. Voorzieningen uit het Kindpakket zijn bijvoorbeeld: een computer/laptop, een fiets, een Kindpas voor kleding, schoenen en boeken, een schoolspullenpas, een abonnement op speeltuin de Kievit en een pakket om een verjaardag te vieren.
Rotterdampas, reductietarief
Met de Rotterdampas krijgt u gratis toegang of korting bij meer dan 750 attracties zoals bijvoorbeeld een museum of dierentuin. Iedereen kan een Rotterdampas kopen. Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een laag tarief.
Collectieve zorgverzekering
Als u een laag inkomen heeft, dan kunt u via de gemeente voordelig een collectieve zorgverzekering afsluiten. Deze collectieve zorgverzekering bestaat uit een basis en een aanvullend pakket, waarmee u uitgebreid en goed verzekerd bent voor zorgkosten.
Kwijtschelding gemeentelijke belasting
Kunt u de lokale belastingen niet betalen? Misschien komt u in aanmerking voor het kwijtschelding van een aantal gemeentelijke heffingen. Dat betekent dat u dan deze belasting(en) niet hoeft te betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de onroerend zaakbelasting. U kunt hiervoor in aanmerking komen als u een minimum inkomen, 100% van de toepasselijke bijstandsnorm en geen vermogen heeft. Meer informatie vindt u op onze website bij kwijtschelding gemeentelijke belasting.