Vuurwerk regelgeving

Vuurwerk is voor de een het toppunt van gezelligheid tijdens oud en nieuw, en voor de andere het meest verschrikkelijke wat men ziet of hoort. Daarom maken we met elkaar afspraken over het afsteken, bezitten of kopen van vuurwerk.

Vuurwerkvrije zones

In een vuurwerkvrije zone mag niemand vuurwerk afsteken. Vuurwerkvrije zone gaat om kwetsbare mensen, monumenten, dieren of winkelcentra. Zo willen wij ervoor zorgen dat iedereen op zijn of haar manier kan genieten tijdens de jaarwisseling.

Er zijn een aantal locaties aangewezen als vuurwerkvrije zone. Bij deze locaties worden borden geplaatst. In de onderstaande vuurwerkvrije zone mag het hele jaar geen vuurwerk worden afgestoken:

  • Centrumgebied Bergschenhoek
  • Centrumgebied Berkel en Rodenrijs
  • Centrumgebied Bleiswijk
  • Hospice Bergschenhoek
  • Museumhoeve Molenaar in Berkel en Rodenrijs
  • Zorgcentrum de Tuinen in Bleiswijk

De politie, boa’s en particuliere beveiliging (die is ingehuurd door de gemeente) gaan hierop handhaven. De beveiliging is van 31 december 2023 18.00 uur tot en met 1 januari 2024 04.00 uur. Ervaart u op een andere locatie overlast van vuurwerk? Maak een melding onder de categorie overlast of bel met telefoonnummer 010 800 40 00. We zijn op werkdagen geopend van 08.30 tot 17.00 uur. We kunnen helaas geen gegarandeerde opvolging bieden door gemeente en of politie na het doen van een melding.

Gebiedsverbod Burgemeester Baanpad Bleiswijk

De afgelopen jaren ervaren buurtbewoners rondom het Burgemeester Baanpad in Bleiswijk veel overlast van vuurwerk rond de jaarwisseling. In overleg met de politie, de gemeente, boa’s en buurtbewoners is er besloten om dit jaar een gebiedsverbod op te leggen voor het Burgemeester Baanpad. Dit betekent dat er hekken om het gebied worden geplaatst. Op 1 januari 2024 worden de hekken open gezet en in de loop van 2 januari 2024 worden deze weer weggehaald. Gedurende deze periode mag niemand zich op deze locatie bevinden.

Er geldt in Nederland geen algeheel vuurwerkverbod. Sommige gemeenten hebben deze wel ingesteld. Lansingerland is van mening dat zolang er in Nederland geen algeheel verbod komt op de verkoop van vuurwerk, is een algeheel vuurwerkverbod in onze gemeente moeilijk te handhaven. Wel doen wij een oproep aan alle inwoners en bezoekers: houd rekening met elkaar als het gaat om vuurwerk. Houd u aan de regels en richt vuurwerk niet op mens, dier, gemeentelijk straatmeubilair of overige objecten.

Maak een melding onder de categorie overlast of bel met telefoonnummer 010 800 40 00. We zijn op werkdagen geopend van 08.30 tot 17.00 uur. We kunnen helaas geen gegarandeerde opvolging bieden door gemeente en of politie na het doen van een melding.

Tijdelijk meldpunt voor vuurwerkoverlast op 29, 30 en 31 december 2023

Vuurwerkoverlast kunt u via het tijdelijke Meldpunt Vuurwerkoverlast melden op 29, 30 en 31 december. Belt u daarvoor met het telefoonnummer 010 800 40 00.

Het meldpunt is bereikbaar:

  • op 29 en 30 december tussen 9.00 en 22.00 uur
  • op 31 december tussen 09.00 en 17.00 uur

Voor een gerichte en snelle opvolging van vuurwerkoverlast verbinden wij een inwoner direct door met een handhaver op straat. Bij een levensbedreigende situatie belt u altijd 112.

Geen spoed, wel politie?

Bel dan 0900 8844! Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zo nodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900 8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar.

Melding via de BuitenOpOrde app

U kunt vuurwerkoverlast daarnaast melden via de BuitenOpOrde app of via www.lansingerland.nl/melding. Deze melding wordt niet direct gelezen maar op een later moment. Hiermee kunnen we goed in kaart brengen waar in Lansingerland sprake is van vuurwerkoverlast.

  • F1 vuurwerk (zoals kindervuurwerk, fopvuurwerk of schertsvuurwerk): mag het hele jaar door worden afgestoken, behalve in vuurwerkvrije zones. En het mag geen overlast veroorzaken.

  • F2 vuurwerk (siervuurwerk): afsteken is alleen toegestaan tussen 31 december van 18.00 uur tot en met 1 januari om 02.00 uur. Behalve in de vuurwerkvrije zones, daar mag het niet. Knalvuurwerk en vuurpijlen zijn verboden.

  • Illegaal vuurwerk (zoals Cobra’s, nitraten, vlinders, lawinepijlen, mortierbommen en strijkers) zijn  verboden om af  te steken, in bezit te hebben of te kopen.

Handhavend optreden is alleen mogelijk als men iemand op heterdaad betrapt. De aanpak van deze situaties zal variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Er is een nauwe samenwerking tussen de boa’s en de politie, evenals met HALT en jeugdwerk, om te zorgen voor passende acties. Is het F2 en/of illegaal vuurwerk dan wordt de overtreder (met toestemming van ouders) door de boa’s naar Halt doorverwezen of een geldboete.

Tijdelijk cameratoezicht en surveillance in centra

Op 31 december vanaf 18.00-04.00 uur zijn er particuliere beveiligers actief in de drie dorpscentra. Zij zien toe op de veiligheid en de naleving van de vuurwerkverbod. Zij werken samen met aanwezige boa’s, Jeugd en Jongerenwerk en de politie. Een particuliere meldkamer stuurt via mobiel cameratoezicht de beveiligers op straat aan. De beelden slaan we op voor eventueel gebruik in een politieonderzoek. In aanvulling op de mobiele camera’s, draagt het beveiligingspersoneel een bodycam. Wij plaatsen informatieborden in het gebied waarbinnen het cameratoezicht van kracht is.

Afhankelijk van de vuurwerkovertreding kunt u een boete krijgen en een aantekening in uw strafblad. U kunt door de aantekening mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG kunt u nodig hebben soms nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp’er of vrijwilliger. De boete voor het afsteken van vuurwerk is minimaal € 100,-. De straffen en boetes kunnen hoger uitvallen als de overtreding zwaarder is. Vervoert u illegaal vuurwerk uit het buitenland naar Nederland, dan krijgt u een boete of zelfs een gevangenisstraf.

  • Op Oudejaarsdag gaan de verzamelcontainers (PMD, OPK en textiel) rond 15.00 uur dicht. Op 1 januari 2024 worden de containers vanaf 11.00 uur weer geopend.

  • De GFT verzamelcontainers, waar geen paslezer aanwezig is, gaan ook op slot. Hiervoor houden we dezelfde tijden aan als bij de verzamelcontainers.

  • De Blipvert inzamelstations zijn dicht van 29 december 2023 tot 5 januari 2024.

De gemeente roept iedereen op om rekening met elkaar te houden. Ouders/verzorgers met kinderen onder de 18 jaar ontvangen een brief over vuurwerk. Deze brief is ook gedeeld met alle basisscholen en het voortgezet onderwijs in de gemeente. Alle basisscholen hebben de mogelijkheid om een vuurwerkles te organiseren. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met onze wijkbrandweerman. De gemeente heeft een samenwerkingsverband met Halt. De middelbare scholen kunnen een beroep doen op HALT. Zij hebben veel informatie voor scholen en geven ook preventielessen.

Tijdens de jaarwisseling genieten we met elkaar van de gezelligheid en van het vuurwerk. Vuurwerk afsteken is voor velen een vast onderdeel van de feestvreugde. Daar hoort natuurlijk ook het opruimen van vuurwerkafval bij. Kinderen proberen vaak vuurwerk, dat niet is afgegaan, opnieuw af te steken. Met alle gevolgen van dien. Door de straten zo snel mogelijk schoon te maken voorkomen we ongelukken op nieuwjaarsdag. Ons advies: pak een bezem en ga gezellig op nieuwjaarsdag met de buren aan de slag om de eigen straat schoon te vegen. Kunnen jullie meteen met hun proosten op het nieuwe jaar. Tips voor een veilige aanpak:

  • maak de vuurwerkresten eerst nat voor het samenrapen. Dit geldt ook voor de restanten van een vreugdehaard;
  • houd jonge kinderen in het oog, zodat ze geen restanten oprapen en afsteken.

De restanten van vuurwerk en vreugdehaarden vallen onder restafval.

Kijk ook op de website van de Politie.