Westpolder
De wijk Westpolder ligt tussen het natuurgebied de Groenzoom, de Klapwijkseweg en de Oudelandselaan. De metrolijn doorkruist het gebied. Vooral de kleinschalige en traditionele uitstraling en de diversiteit van de woningen bepalen het gezicht van Westpolder. De groene omgeving en de sloten, singels en grachten in de wijk spelen hierbij een belangrijke rol.
Over Westpolder
Aan de buitenruimte is in het ontwerp van de wijk veel zorg besteed. De wijk doet aan als een natuurlijke uitbreiding van Berkel en Rodenrijs. Voor groot en klein is Westpolder een prettige wijk met goede voorzieningen, zoals basisscholen, speeltuintjes, een gezondheidscentrum, openbaar vervoer, winkels en horeca.
Vanuit Westpolder zijn de wegen naar Rotterdam en Pijnacker/Zoetermeer snel bereikbaar. De RandstadRailhalte Berkel-Westpolder grenst aan het wijkwinkelcentrum. De halte ligt op het metrotraject tussen Rotterdam-Zuid en Den Haag Centraal. Vanaf de halte is het 11 minuten reizen naar Rotterdam centrum en 21 minuten naar hartje Den Haag.
Als alle plannen van de Gouden Buurten zijn gerealiseerd, staan er zo’n 3.000 woningen in Westpolder.
Bestemmingsplan Westpolder
Het bestemmingsplan voor Westpolder is samen met bijlagen gepubliceerd op de landelijke website van het Omgevingsloket. Gebruik op de website bij Document zoeken de zoekterm: Westpolder.
Deelplannen Westpolder
Het project Westpolder bestaat uit meerdere deelplannen waarvan een groot gedeelte al gerealiseerd is. De onderstaande deelplannen zijn nog in ontwikkeling:
Deelplan 4 West (Gouden Zwaan)
In deelplan 4 West komen ca. 300 woningen. Het aanbod gaat bestaan uit koopwoningen, koopappartementen en huurwoningen in het sociale- en middenhuursegment. De ontwikkelaar onderzoekt of er een zorgcentrum voor dementerende ouderen en een kinderdagverblijf ook een plek kunnen krijgen in het deelplan. Dit zorgt voor een aantrekkelijke mix van woningen en geeft de buurt een levendige uitstraling. De openbare ruimte wordt ingericht met veel groen en mooie parklanen. Natuurgebied de Groenzoom ligt letterlijk om de hoek.
De woningen en het andere vastgoed wordt ontwikkeld door de Ontwikkelcombinatie Westpolder. Kijk voor meer informatie en het actuele woningaanbod in Westpolder op website Gouden Buurten.
Deelplan 5 (Gouden Harp)
De laatste woningen in deelplan 5 zijn in maart 2024 opgeleverd. De 400 koop-, huur en zorgwoningen hebben afwisselende woningtypen, waardoor de buurt een levendige uitstraling heeft. De straten zijn ruim opgezet met veel gebruik van water en groen, grachten en bruggen.
Deelplan 6 (Gouden Singel)
Deelplan 6 is volop in ontwikkeling. De eerste woningen zijn verkocht en in aanbouw. De diversiteit aan rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en villa’s aan de rand van De Groenzoom maakt het prettig wonen in Westpolder.
Kijk voor het actuele woningaanbod in Westpolder op de website Gouden Buurten.
Lies Frankenweg 1
De gemeente is sinds 2023 eigenaar van het perceel Lies Frankenweg 1, middenin de wijk Westpolder in Berkel en Rodenrijs. Op dit moment is de gemeente een plan aan het opstellen voor de herontwikkeling van het perceel. Als er meer informatie over de plannen is, wordt dit gemeld op de projectpagina Lies Frankenweg 1.
Park ‘Rand Bolwerk’
De contouren van het park ‘Rand Bolwerk’ zijn al goed zichtbaar. Deze groene zone bevindt zich tussen het Gouden Podium en de Gouden Singel in de wijk Westpolder Bolwerk. Rond de zomer van 2024 kunnen (toekomstige) bewoners hier wandelen en spelen.
Vraag en antwoord
Het openbaar gebied is de ruimte of plaats die voor iedereen toegankelijk is. Bijvoorbeeld trottoir, wegen, groen, speelplaatsen enz, maar ook openbare verlichting en riolering valt hieronder.
Bij gebiedsontwikkeling wordt een locatie verandert of opgewaardeerd zodat er een nieuwe of verbeterde functie voor het gebied ontstaat.
Van start tot afronding is een lang proces. Er wordt gestart met het opstellen van de eerste schetsen, waarbij gekeken wordt waar de woningen, maar ook voorzieningen (zoals winkels, scholen) moeten komen. Een ander belangrijk onderdeel hierbij is het openbaar gebied.
Om te zorgen dat alles zo goed mogelijk op elkaar aansluit, worden de plannen ontwikkeld van schetsmatig naar gedetailleerd. Hierbij wordt steeds gekeken naar alles wat in het gebied moet komen. Dat is best een ingewikkelde puzzel. Uiteindelijk worden de ontwerpen definitief en worden zowel de gebouwen als het openbaar gebied onder verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar gerealiseerd.
De oplevering van de gebiedsontwikkeling bestaat uit twee delen. Het vastgoed (in veel gevallen een woning), wordt opgeleverd aan de koper. Het openbaar gebied wordt na realisatie opgeleverd aan de gemeente.
De gemeente heeft geen inspraak in de oplevering van de woningen. De ontwikkelaar/aannemer bepaalt wanneer de woning klaar is voor ingebruikname en stemt met de koper het moment van overdracht vast.
De voorwaarde die de gemeente stelt voor oplevering van de woningen is dat de woningen op een goede en veilige manier voor zowel bewoners als hulpdiensten bereikbaar zijn. Voor vragen over de oplevering van uw woning kunt u contact opnemen met de daarvoor aangewezen personen van de makelaar, aannemer of contactpersoon van Gouden Buurten.
Na aanleg van het openbaar gebied door de ontwikkelaar, vindt er een oplevering plaats aan de gemeente. Hiervoor worden vooraf complete fases van wijkdelen afgesproken.
Bij de oplevering van een fase moet het openbaar gebied volledig gereed zijn. Bij de oplevering wordt gekeken of het aangelegde openbaar gebied voldoet aan de onderling gemaakte afspraken en worden eventuele herstelpunten vastgelegd. Na deze oplevering onderhoudt de ontwikkelaar het openbaar gebied nog 1 jaar (garantieperiode), waarna de definitieve overdracht aan de gemeente plaatsvindt en ook het onderhoud door de gemeente uitgevoerd wordt.
De woningen in Westpolder/Bolwerk worden gerealiseerd door Ontwikkelcombinatie Westpolder. Voor meer informatie over de woningen en verkoop van de woningen kunt u kijken op de website Gouden Buurten.
Voor meer informatie of vragen kunt u een e-mail sturen naar westpolder@lansingerland.nl of bel naar 010 800 40 00.
Contact
Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met het projectteam Westpolder. U kunt het projectteam bereiken door een mail te sturen naar westpolder@lansingerland.nl of door te bellen naar 010 800 40 00.
Archief
Heeft u niet kunnen vinden wat u zocht? Kijk dan eens in ons webarchief.