Verslag informatiebijeenkomst Langdurige opvang ontheemde Oekraïners (LOO2)  locatie Noordeindseweg – 2 oktober 2023

Op maandag 2 oktober organiseerde de gemeente Lansingerland weer een informatiebijeenkomst over LOO2: de tweede locatie met flexwoningen voor langdurige opvang van ontheemde Oekraïners en woonruimte voor mensen die met spoed een woning zoeken. Tijdens deze bijeenkomst is besproken wat de gemeente gedaan heeft met de input (reacties, zorgen en opmerkingen) van de eerste bijeenkomst op 28 juni, zijn de eerste schetsen voor het gebied gedeeld, is verteld hoe het verdere proces eruit ziet en hebben de aanwezige omwonenden hun mening kunnen geven over de opgestelde varianten.

De avond

Het eerste gedeelte van de bijeenkomst was plenair. De burgemeester, Pieter van de Stadt, werd geïnterviewd door de gespreksleider. Omwonenden kregen de kans om vragen te stellen ter verduidelijking. Vervolgens gaf projectleider José Meijboom een presentatie over wat er is opgehaald tijdens de eerste bijeenkomst en wat hiermee is gedaan. Zij vertelde ook meer over het verdere proces. Er was gelegenheid om vragen te stellen. Deze zijn beantwoord en dit komt later in het verslag terug. In het tweede deel van de avond zijn de omwonenden uitgenodigd om aan verschillende gesprekstafels hun zorgen, ideeën, kansen en suggesties te delen. Deze zijn allemaal opgeschreven en deze informatie wordt nog verwerkt. 

In het verslag van de bijeenkomst van 2 oktober leest u:

  • Aanleiding
  • Samenvatting eerste deel bijeenkomst
  • Interview burgemeester
  • Presentatie projectleider
  • Afronding
  • Gesprekstafels: input van de aanwezige omwonenden

Aanleiding

Gemeente Lansingerland biedt opvang aan ontheemde Oekraïners. Ook zijn er veel mensen die met spoed een tijdelijke woonruimte zoeken (zogenaamde spoedzoekers). De gemeenteraad heeft besloten dat er twee decentrale locaties met flexwoningen komen voor opvang van ieder 100 tot 150 Oekraïense ontheemden in onze gemeente. Die locaties worden gecombineerd met huisvesting voor spoedzoekers.

De eerste locatie op de Sporthoeklaan in Bergschenhoek is in ontwikkeling en bijna klaar. Als tweede locatie is er een zoekgebied van 60 hectare aangewezen, nabij de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs. Daarbinnen wordt gezocht naar een geschikte plek van twee hectare voor de tweede woonlocatie.

Samenvatting eerste deel bijeenkomst

De eerste belangstellenden kwamen rond 18.30 uur binnen in het Parochiehuis Willem Huygenz aan de Noordeindseweg. Om 19.00 uur is de informatiebijeenkomst gestart door de externe gespreksleider Monique Ooms. Zij vertelde hoe de avond er uit zou zien. Daarna interviewde Monique burgemeester Pieter van de Stadt. Hij lichtte toe dat er nog geen exacte locatie bepaald is en dat er zes locatie-opties met verschillende ontsluitingswegen binnen de 60 hectare zijn geschetst. Er is nog ruimte voor discussie en meedenken over de precieze locatie. Een aantal locaties, grenzend aan de bestaande glastuinbouw, is afgevallen. Mede vanwege de grote afstand tot de kern en de lange verkeersroute over het bedrijventerrein. Op deze manier blijft er ook uitbreidingsruimte voor kassen beschikbaar. Hoewel daar momenteel geen concrete initiatieven voor zijn. De burgemeester heeft aangegeven dat alle informatie en alle onderzoeken gefilterd worden tot er een voorkeurslocatie naar voren komt. Dit advies wordt door de politiek besproken en afgewogen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar ‘de technisch beste oplossing’, maar ook naar wat inwoners willen. De bewoners worden altijd meegenomen in de overwegingen.

Na het interview heeft de projectleider, José Meijboom, een presentatie gegeven en vragen uit de zaal beantwoord. De projectleider liet zien welke zes locaties als optie zijn geschetst en welke goed zijn om verder uit te denken. De informatie, die is opgehaald tijdens de vorige informatiebijeenkomst, is tijdens de presentatie besproken. Zo is er aandacht voor behoud van zichtlijnen en kwaliteiten van de polder en ook verkeersveiligheid is veel genoemd. Daar is onderzoek naar gedaan.

Samenvatting interview burgemeester en publieksvragen

Het interview met burgemeester Pieter van de Stadt kunt u hieronder lezen.

De gemeenteraad heeft gezegd een grootschalige locatie – ver weg – niet te zien zitten. Zij willen de opvanglocatie liever dichterbij de kernen en voorzieningen, dichterbij de bebouwing, dichterbij de mensen en een kleinschalige locatie. Vervolgens zijn wij aan de slag gegaan met de locatiekeuze. Er is een aantal locaties uitgekomen waar het potentieel mogelijk was om een opvanglocatie te bouwen. Daar hebben we de uitganspunten naast gelegd, deze zijn:

  • Het mag niet concurreren met bestaande bouwplannen: we willen niet bouwen op plekken waar we al woningen en voorzieningen gepland hebben voor de reguliere woningbouw, want er is nu eenmaal een woningtekort.
  • Het moet kleinschalig zijn.
  • Het moet dicht bij de bebouwing, dicht bij de kernen zijn.
  • Wij willen ook woonplekken realiseren voor lokale inwoners uit de regio.
  • Het is tijdelijk, voor een periode van 10 tot 15 jaar.

We zijn, nadat we een aantal locaties hebben onderzocht, voor de tweede locatie bij de Noordeindseweg uitgekomen. Deze locatie is beschikbaar terrein, bedoeld voor kassenbouw. Wij denken dat hier genoeg ruimte is om twee hectare te vinden, waar wij de tijdelijke voorziening kunnen bouwen.

Tijdens de vorige bijeenkomst kwamen wij bijeen om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor de Noordeindseweg. We hebben het toen met u gehad over wat wel kan en wat niet kan. We komen er in deze tweede bijeenkomst op terug (met een uitwerking).

Nee, niet in de letterlijke zin natuurlijk. Het uitgangspunt is: hetzelfde programma als LOO1 aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek. Daar zijn vooral Oekraïense gezinnen woonachtig. Je ziet ook heel veel kinderfietsjes staan. Er zijn inmiddels ook spoedzoekers gearriveerd. Zij zijn daar ook gehuisvest. Het valt daar op, en dat horen we van de Huischmeesters (locatiebeheer) dat de doelgroep spoedzoekers tussen de 25 en de 35 jaar het grootst is. Zij vallen onder de definitie starters. Mensen die echt op zoek zijn naar een eigen woning, maar geen woning kunnen vinden op de woningmarkt. Zij hebben allemaal een dagbesteding, een baan, een studie of bijvoorbeeld een stage.

De projectleider vertelt straks dat de ruimte iets is beperkt, in de zin dat de eigenaar van de grond een aantal randvoorwaarden heeft gesteld. Daar kunnen wij niet aan voorbij. Wij hebben de medewerking van de eigenaar nodig. De exacte locatie (binnen de 60 hectare) is in elk geval onderwerp van studie. Er is een aantal voorbeeldlocaties geschetst. Het kan natuurlijk nog een meter naar links of naar rechts, of het kan wat hoger of breder (het zijn schetsen).

In de basis hebben wij een aantal locaties met de voor- en de nadelen. Vanavond horen wij graag van u waar u voor en tegen bent, of u nog andere ideeën heeft of oplossingen.

Dit gaan wij allemaal meenemen. Vervolgens gaan we dat naast de drie locaties leggen. En dan moet uiteindelijk de politiek, het gemeentebestuur, daar een keuze over maken. Je zult zien dat er nu locaties beter en minder goed lijken als je kijkt naar de technische criteria. De politiek hoeft niet akkoord te gaan vanwege de technische criteria, zij kijkt ook naar overwegingen als draagvlak bijvoorbeeld.

Heel veel reacties. Reacties over wat volgens u wel kan en wat niet. Wat klopt er in ons verhaal niet en dat scherp te kunnen krijgen. Heeft u oplossingen of heeft u nog aandachtspunten? Net als de vorige bijeenkomst. Zo kunnen wij steeds dichterbij het uiteindelijk doel komen en steeds meer details met u bespreken.

Die leggen we naast de technische criteria, die we hebben bij beoordeling van de locatie. Inbreng van bewoners is belangrijk, omdat alleen technische beoordeling onvoldoende is. Er kunnen altijd dingen zijn waar wij geen rekening mee hebben gehouden. De bewoners daar weten waar wij aan moeten denken, bijvoorbeeld: “Er wordt hier altijd te hard gereden.” Dat willen wij graag horen en de inbreng gaan wij verwerken. Zo komen we uiteindelijk tot een voorkeurslocatie. Wellicht komen er wel locaties uit die gelijkwaardig zijn, dan heb je een keuze.

Wij komen tot het voorstel voor de definitieve locatie waarbij wij kijken naar: dit zijn de voorwaarden, dit zijn de voordelen van de locaties en dit zijn de nadelen van de locaties. Wanneer we het gevoel hebben dat we het complete plaatje hebben, dan zal uiteindelijk het gemeentebestuur hierover een besluit nemen. Dan nemen de wethouders en ik een besluit, maar dat doen we nadat we bij de raadscommissie zijn geweest om ook van raadsleden hun mening te horen.

We hopen natuurlijk zo snel mogelijk. Iedereen ziet het nieuws. De druk is nog steeds hoog. We hebben in Lansingerland altijd gezegd, dat we geen makkelijke locaties hebben voor kortdurende opvang. We hebben geen leegstaande hotels, bungalowparken of kantoren. Wij moeten een locatie bouwen. Daarom bouwen wij ook voor de langere termijn, anders is het weggegooid geld. Dit betekent niet dat de ontheemde Oekraïners in de woningen blijven. We hopen voor hen dat ze snel terug kunnen. De woningen worden dan gebruikt als sociale huurwoningen voor mensen die met spoed een woning nodig hebben.  

Dat weten we nog niet precies. Een grote afhankelijkheid is dat het Rijk wel ‘ja’ moet zeggen tegen de financiering. Dat is wat we met de gemeenteraad hebben afgesproken. In opdracht van het Rijk moeten we kijken of er geld beschikbaar is. Het is geen goedkope locatie.

Jazeker, zodra er iets wordt gezegd over de randvoorwaarden. Ze willen de noordrand bijvoorbeeld vrij houden, woningbouw is hier niet aan de orde. Ze willen hier kassen kunnen bouwen als daar behoefte aan is. Dit is openbare informatie en dat leggen wij ook vast. Al deze informatie komt in het voorstel aan het college en is daarmee toegankelijk.  

Tegen het collegebesluit over aanwijzing van de locatie en het nog te nemen collegebesluit over de locatie van de woningen op het plot en de ontsluiting kunt u geen bezwaar maken. U kunt een zienswijze indienen, zoals dat heet, in het proces van de vergunningsaanvragen. Net als bij elke andere omgevingsvergunning. Ook zijn er nog bezwaar- en beroep-mogelijkheden. Om op de hoogte te blijven, kunt u zich aanmelden voor de aangevraagde vergunningen in een gebied. U kunt de website en nieuwsbrief volgen. En u kunt zich aanmelden op mijnoverheid.nl en aangeven voor welk gebied u vergunningaanvragen wilt zien.

(extra informatie) Er wordt geen gebruik gemaakt van de Noodwet, waarin de burgemeester speciale bevoegdheden heeft. Dat is bij de eerste locatie aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek ook niet gedaan.

Vlak na het uitbreken van de oorlog hebben we inderdaad in het oude Rabobankgebouw in Bergschenhoek mensen opgevangen. Het is een gebouw dat veel investering (geld) vraagt om het brandveilig te maken. Het is namelijk één grote open ruimte. Hier mag je niet permanent mensen huisvesten, zonder eerst grondig te verbouwen. Daarbij heeft de eigenaar gezegd dat zij andere plannen heeft voor het gebouw. De eigenaar werkt dus niet mee. En de rekening om het permanent bewoonbaar en brandveilig te maken was erg hoog.

De Tijdelijke wet opvang ontheemden geeft opdracht aan de burgemeester om mensen te huisvesten. De wetgever heeft de burgemeester bevoegdheden toegewezen, maar voor het geld (financiering) moet hij/zij altijd naar de gemeenteraad. Daarbij hebben we met de gemeenteraad afgesproken dat het Rijk opdracht geeft aan de burgemeester (opvang van ontheemden). Daaruit volgt automatisch dat het Rijk moet betalen. Als we het geld niet krijgen van het Rijk, dan kan het zijn dat we het niet doen of naar een andere locatie uitwijken. 

We hadden vijf locaties (zoekgebieden) waar mogelijk de opvang plaats kon vinden. We hebben een aantal locaties voorgelegd aan de gemeenteraad, die mogelijk gebruikt kunnen worden. Anders dan bij LOO1 zijn de locaties geen grond van de gemeente. Wij zijn afhankelijk van de grondeigenaren. Wij kunnen hen niet dwingen hun grond te gebruiken voor een opvangplek en op veel plekken zijn al plannen voor woningbouw. Op dit moment hebben we met de gemeenteraad besproken dat de Noordpolder in zijn geheel een locatie is, die is aangewezen voor realisatie van LOO2. De realiseerbaarheid onderzoeken we nu.

De raad heeft deze locatie afgewezen. Overigens maakt de provincie ook bezwaar tegen de locatie Bleizo.

Presentatie projectleider José Meijboom

Projectleider José licht de locatie-opties toe. Er zijn zes locaties ingetekend, waarbij de noordelijke drie locaties in een reserveringsgebied voor kassen liggen. Belangrijker nog is dat huisvesting op die plekken lange afstand tot voorzieningen betekent met routes voor fietsers over het bedrijventerrein. De drie zuidelijke worden in de presentatie apart toegelicht. Dat zijn locaties met de nummers één, drie en vier.
Korte toelichting gegeven over wat kan wel en wat kan niet. Dat er rekening is gehouden met vragen over verkeersveiligheid. Hier waren tijdens de vorige bijeenkomst veel zorgen over geuit. Ook is er met de uitwerking zoveel mogelijk rekening gehouden met behoud van het groengebied en zichtlijnen vanuit de omgeving. Tot slot verduidelijkt José wat er allemaal voor nodig is voordat een vergunningaanvraag gedaan kan worden. (wij adviseren u voor meer informatie de presentatie te bekijken via de link).

Afronding

Vervolgens werd het eerste deel van de avond afgesloten. Er werd aangegeven dat de sprekers de rest van de avond rondlopen en beschikbaar zijn voor verdere vragen. De tafels werden klaargezet met luchtfoto’s en de uitwerking per locatie.

Gesprekstafels: input van de bewoners

De input wordt meegenomen in het advies aan het college. Daarna vindt besluitvorming plaats. De input van de bewoners kunt u ook op onze website lezen.