Nieuwe locaties voor asielopvang en huisvesting statushouders
Onze gemeente staat voor belangrijke uitdagingen als het gaat om huisvesting. Lansingerland moet een prettige woonplek zijn met passende huisvesting voor verschillende doelgroepen. Of dat nou jongeren, senioren, jonge gezinnen, spoedzoekers of statushouders (mensen met een verblijfsvergunning) zijn. Als gemeente werken we aan een nieuwbouwprogramma van 11.000 woningen voor de komende jaren waarvan 3.090 sociale huurwoningen. Ook voor speciale doelgroepen zoals ontheemde Oekraïners en asielzoekers willen we voor goede opvang zorgen. Naast de wettelijke verplichting, zien we het als een verantwoordelijkheid om nieuwkomers te helpen met huisvesting.
Locatieonderzoek in opdracht van de gemeenteraad
Om extra druk op de woningmarkt te voorkomen heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven een locatieonderzoek te doen naar kansrijke locaties voor de huisvesting van statushouders en de opvang van asielzoekers. Deze locaties zijn niet makkelijk te vinden. Zo hebben we geen leegstaande gebouwen en locaties die geschikt lijken, hebben vaak al een andere bestemming. Ook heeft de gemeente weinig eigen grond om te ontwikkelen. Daarbij moeten locaties zo goed mogelijk voldoen aan beoordelingscriteria. Tijdens het locatieonderzoek gaan we van een brede zoektocht met meerdere locaties naar kansrijke locaties.
College doet voorstel voor kansrijke locaties
Op basis van het locatieonderzoek legt het college op 1 april kansrijke locaties voor aan de gemeenteraad. Vanaf begin april vinden er gesprekken over deze locaties plaats met omwonenden, betrokken organisaties en andere belanghebbenden. Met de opgehaalde informatie uit deze participatie, uit de beeldvorming door de gemeenteraad en de bespreking in de raadscommissie, legt het college eind mei opnieuw een voorstel voor aan de gemeenteraad. Naar verwachting neemt de gemeenteraad voor de zomer een definitief besluit over de locaties.
Wethouder Titia Cnossen:
“Niemand verlaat vrijwillig huis en haard. In de meeste gevallen is dit noodgedwongen, door een onhoudbare situatie. Door te zorgen voor onderdak geven we nieuwkomers een kans op een nieuwe start. Ergens kunnen wonen is belangrijk voor ons als inwoners maar net zo goed voor nieuwkomers. Het vergroot de bestaanszekerheid waardoor zowel volwassenen als kinderen zich goed kunnen wortelen in onze samenleving. Een vaste plek geeft rust om vanuit daar de aandacht te richten op zaken als onderwijs, sport, ontwikkeling en het integreren in de lokale samenleving.”
Net als andere gemeenten levert Lansingerland een bijdrage aan het opvangen van asielzoekers en het huisvesten van statushouders. Naast de wettelijke verplichting, ziet de gemeente Lansingerland het als een verantwoordelijkheid om deze mensen te helpen. Vanaf het begin van dit jaar voeren we het gesprek over het huisvesten van nieuwkomers. Op 13 januari vond er een dialoogbijeenkomst met de samenleving plaats over hoe gastvrij Lansingerland wil zijn als het om nieuwkomers gaat. De raadscommissie Samenleving heeft op 16 januari gesproken over de criteria waaraan nieuwe locaties voor nieuwkomers moeten voldoen.
Asielopvang
Lansingerland vangt momenteel 300 asielzoekers op in de Noodopvanglocatie Asielzoekers Lansingerland, achter het gemeentehuis. Deze tijdelijke opvanglocatie sluit half 2026 in verband met de uitbreiding van de woningbouwlocatie Wilderszijde. Volgens de Spreidingswet moet Lansingerland in totaal 391 asielzoekers opvangen. Hier zijn dus locaties voor nodig. Specifieke informatie over Asielopvang in Lansingerland is te vinden op asielopvang in Lansingerland.
Huisvesting voor statushouders
Op dit moment wachten bijna 200 statushouders in asielzoekerscentra op een huis in Lansingerland om hier hun leven op te kunnen bouwen. Daar komen elk half jaar weer nieuwe statushouders bij. De rijksoverheid stelt deze aantallen vast. Woningcorporatie 3B Wonen wijst per jaar ongeveer 15% van de vrijkomende sociale huurwoningen toe aan statushouders. Maar hiermee halen we de achterstand niet in. Dus ook voor statushouders zoeken we naar locaties voor (tijdelijke) huisvesting. Samen met 3B Wonen kijken we ook naar woningdelen en de hospitaregeling om in bestaande woningen meer mensen te laten wonen.
Om extra druk op de woningmarkt te voorkomen heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven een locatieonderzoek te doen naar kansrijke locaties voor de huisvesting van statushouders en de opvang van asielzoekers. Deze locaties zijn niet makkelijk te vinden. Zo hebben we geen leegstaande gebouwen en locaties die geschikt lijken, hebben vaak al een andere bestemming. Ook heeft de gemeente weinig eigen grond om te ontwikkelen. Daarnaast moeten locaties zo goed mogelijk voldoen aan beoordelingscriteria. Tijdens het locatieonderzoek gaan we van een brede zoektocht met meerdere locaties naar kansrijke locaties.
De
locaties die we zoeken voor asielopvang of huisvesting van statushouders moeten zo goed mogelijk voldoen aan beoordelingscriteria (voorwaarden) die door het college en het COA zijn vastgesteld. We lichten deze hieronder toe.
Omvang opvang van asielzoekers
Kleinschalige opvanglocaties hebben voordelen omdat ze makkelijker inpasbaar zijn in wijken en buurten. Bij grotere locaties is het mogelijk om voorzieningen in de opvanglocatie te hebben, zoals bijvoorbeeld gezondheidszorg. Dit voorkomt extra druk op de huisartsen in de omgeving. Het COA heeft de voorkeur voor locaties vanaf 150 personen waarbij voorzieningen intern mogelijk zijn.
Termijn waarop locaties beschikbaar zijn
Het is belangrijk dat de nieuwe locatie voor asielopvang gerealiseerd is als de Noodopvanglocatie Asielzoekers Lansingerland moet sluiten, half 2026. Ook bij locaties voor huisvesting van statushouders streven we, vanwege de urgentie, naar een snelle realisatie.
Duur van de beschikbaarheid van een locatie
We zoeken naar locaties die geschikt zijn voor opvang of huisvesting voor meerdere jaren. Bij asielopvang kunnen we dan betere afspraken met het COA maken. Bij de huisvesting van statushouders geldt dat het voor externe partners, bijvoorbeeld woningcorporaties, financieel aantrekkelijker wordt als we hen meer zekerheid kunnen bieden.
Omgevingsvisie, leefomgeving, duurzaamheid en mobiliteit
We toetsen of de locaties aansluiten bij de omgevingsvisie. Hierin staan keuzes over de leefomgeving (o.a. landschap, milieu, waterhuishouding, recreatie en natuur), duurzaamheid en mobiliteit, zoals verkeersdrukte en verkeersveiligheid.
Afstand tot voorzieningen
We beoordelen de locaties voor asielopvang ook op de afstand tot voorzieningen zoals een ov-halte, onderwijs of een supermarkt. Het COA hanteert hier richtlijnen voor.
Integratiemogelijkheden
Het is belangrijk dat nieuwkomers goed kunnen integreren in de samenleving. Dit kwam ook naar voren in de dialoogbijeenkomst over nieuwkomers en de raadscommissie Samenleving die allebei in januari plaatsvonden. Voor de integratie helpt het als de locaties in de buurt zijn van woningen van inwoners.
Financieel effect
De betaalbaarheid van de plannen is van belang. Hierbij wordt met name gekeken naar kosten, opbrengsten en risico’s voor de gemeente, op de korte en lange termijn. Daarbij is ook de exploiteerbaarheid door het COA en een woningcorporatie belangrijk. De medewerking van deze partners is van belang bij de realisatie van de opgave.
Invloed op economische activiteiten en woningbouw
We beoordelen hierbij of de locaties potentieel (negatieve) invloed kunnen hebben op het functioneren of op plannen van bedrijven of glastuinbouw. Daarnaast geldt dat de te ontwikkelen locaties niet ten koste mogen gaan van plannen voor reguliere betaalbare en gelijkvloerse woningbouw.
De druk op maatschappelijke voorzieningen in de gemeente
Zowel bij de ontwikkeling van de asielopvang als bij de ontwikkeling van locaties voor huisvesting van statushouders geldt dat we voorkomen dat deze teveel druk uitoefenen op maatschappelijke voorzieningen van de gemeente.
Spreiding over de kernen
Als college streven we ernaar, in het verlengde van het criterium rondom de maatschappelijke voorzieningen, een zo evenwichtig mogelijke spreiding van huisvesting- en opvangvoorzieningen voor nieuwkomers over de kernen.
(Sociale) veiligheid
Iedereen moet zich in onze gemeente veilig kunnen voelen. Dat geldt voor onze huidige inwoners en voor nieuwkomers. Ook daar waar de keuze van een locatie invloed heeft op vraagstukken rondom de veiligheid zullen wij daar rekening mee houden. Denk hier bijvoorbeeld aan de invloed op veiligheid en veiligheidsbeleving van afgelegen locaties.
Op basis van het locatieonderzoek legt het college op 1 april kansrijke locaties voor aan de gemeenteraad. Vanaf begin april vinden er gesprekken over deze locaties plaats met omwonenden, betrokken organisaties en andere belanghebbenden. Met de opgehaalde informatie uit deze participatie, uit de beeldvorming door de gemeenteraad en de bespreking in de raadscommissie, legt het college eind mei opnieuw een voorstel voor aan de gemeenteraad. Naar verwachting neemt de gemeenteraad voor de zomer een definitief besluit over de locaties.
Op maandag 7, dinsdag 8 en dinsdag 15 april organiseren we in de avond bijeenkomsten voor omwonenden, andere belanghebbenden en geïnteresseerden in het gemeentehuis. Deze bijeenkomsten zijn gelijk van opzet. We geven dan informatie over het locatieonderzoek, de criteria waarop de locaties zijn beoordeeld en uitleg over de keuze van het college voor de kansrijke locaties. Ook vertellen we meer over de planning richting het definitieve besluit en hoe belanghebbenden verder in het proces worden betrokken. Uiteraard is er tijdens de bijeenkomsten alle ruimte voor het stellen van vragen.
Aanmelden voor een bijeenkomst
Mensen moeten zich aanmelden voor een bijeenkomst. Hoe het aanmelden gaat, communiceren we vanaf 2 april op deze pagina en via onze andere communicatiekanalen. Direct omwonenden en organisaties grenzend aan de locaties ontvangen een uitnodiging voor de bijeenkomsten. In deze uitnodiging staat ook vermeld hoe men zich kan aanmelden voor een bijeenkomst op 7, 8 of 15 april.
De gemeente luistert naar vragen en mogelijke zorgen die er leven bij inwoners of organisaties over de mogelijke locaties. Mensen kunnen hun vragen stellen tijdens de bijeenkomsten op 7, 8 en 15 april of deze mailen naar nieuwkomers@lansingerland.nl. Ook is er een mogelijkheid om in te spreken bij commissie- en raadsvergaderingen als dit onderwerp op de raadsagenda staat. Op deze pagina staat uitgelegd hoe je kunt inspreken.
Om een besluit te kunnen nemen over de locaties, zetten we verschillende stappen tot aan het definitieve besluit van de gemeenteraad rond de zomer. Wil je weten wanneer belangrijke besluiten worden genomen? Houd deze pagina dan goed in de gaten.
Enkele data (onder voorbehoud):
- 1 april: College legt de gemeenteraad kansrijke locaties voor die het beste scoren op de beoordelingscriteria.
- 7, 8 en 15 april: Bijeenkomsten omwonenden, andere belanghebbenden en geïnteresseerden over het locatieonderzoek en de
kansrijke locaties. - 10 april: Presentatie aan de gemeenteraad over het locatieonderzoek en de kansrijke locaties (beeldvormende avond).
Vergaderingen van de gemeenteraad zijn online of in het gemeentehuis te volgen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeenteraad.
De gemeente staat open voor initiatieven en suggesties vanuit de samenleving over mogelijke locaties voor asielopvang en huisvesting van statushouders. Je kunt dit laten weten door een e-mail te sturen naar nieuwkomers@lansingerland.nl
Op deze pagina vind je alle actuele informatie. Heb je een aanvullende vraag? Stel deze dan via nieuwkomers@lansingerland.nl. Je kunt ook bellen: 010 800 40 00.