Beeldvorming over Antennebeleid

12 september 2024, 08.23 uur

Een wereld zonder mobiel bellen en internetten? We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen. Is het nodig dat Lansingerland speciaal beleid maakt voor het plaatsen van zendmasten of antennes? De gemeenteraad laat zich hierover informeren op woensdag 25 september om 20.00 uur. Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp? U bent welkom om deze beeldvormende avond bij te wonen. Graag vooraf aanmelden via griffie@lansingerland.nl.

In de openbare buitenruimte zien we steeds meer toepassingen die met het internet verbonden worden en dus data verzenden. Hiervoor zijn datacapaciteit en antennes nodig. Voor het plaatsen en in gebruik hebben van deze antennes zijn landelijke en internationale regels opgesteld. Die gaan over zaken als bouwen, ruimtelijke ordening, monumenten en milieu. De gemeente Lansingerland heeft zelf geen antennebeleid. Is dat wel nodig of niet? Op initiatief van VOOR Lansingerland wordt hierover een beeldvormende avond georganiseerd.

Onderwerpen

Tijdens deze beeldvorming geeft het Antennebureau voorlichting over waar antennes voor worden gebruikt, welke wet- en regelgeving een rol speelt en wat er bekend is over de gezondheidseffecten van antennes. Het Antennebureau is het voorlichtingsbureau van de Rijksoverheid over antennes voor draadloze en mobiele communicatie.

Daarna neemt Liselore Ammerlaan de raadsleden mee in de overwegingen die gemeenten kunnen maken bij het toestaan van kleine 5G-antennes. Wat zijn de implicaties voor mens, dier, natuur en privacy? Ammerlaan is onafhankelijk adviseur voor raadsleden en medeauteur van het ‘Adviesstuk elektromagnetische straling inclusief 5G frequenties’.

Tot slot vertelt een medewerker van de gemeente welk beleid er nu is en hoe er om wordt gegaan met aanvragen voor het plaatsen van antennes. Bij elk onderdeel is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Programma

20.00 – 20.30 uur Antennebureau
20.30 – 20.40 uur Vragen
20.40 – 21.10 uur Onafhankelijk adviseur digitaal & datatoepassingen in de leefomgeving
21.10 – 21.20 uur Vragen
21.20 – 21.35 uur Huidig beleid door ambtenaar
21.35 – 21.45 uur Vragen
21.45 – 22.15 uur Dialoog onder leiding van voorzitter

Links voor meer informatie

Alles over antennes voor mobiele communicatie (Antennebureau)

Adviesstuk elektromagnetische straling inclusief 5G frequenties

Meer nieuws

Speelplek Gouden Griffelplantsoen vernieuwd

Hoe staat het ervoor met Casa Cadanza?