College overhandigt sluitende begroting 2025 aan gemeenteraad

27 september 2024, 08.47 uur

Wethouder Simon Fortuyn (financiën) overhandigde op donderdag 26 september de begroting voor 2025 aan gemeenteraadslid Jan Pieter Blonk, voorzitter van de commissie Algemeen Bestuur. Simon Fortuyn: “namens het college kan ik een sluitende begroting presenteren aan de gemeenteraad van Lansingerland. Dit ondanks de financieel onzekere tijden en de opgaven waar we voor staan. De komende maanden gaan we met de gemeenteraad in gesprek. We hebben keuzes moeten maken waar iedereen iets van kan gaan merken, maar het is ook gelukt om voorzieningen in stand te houden.”

Van Kaderbrief naar Begroting 2025

In juli besprak de gemeenteraad de Kaderbrief 2025, waarin de belangrijkste uitgangspunten voor de begroting van 2025-2028 werden vastgesteld. Uit de Kaderbrief bleek toen een tekort van € 7,4 miljoen voor 2025. Door nieuwe informatie vanuit de rijksoverheid en herzieningen in de begroting is dit tekort inmiddels verminderd naar € 2,1 miljoen. Verdere bezuinigingen zijn noodzakelijk om tot een sluitende begroting te komen. In de begroting staat waaraan de gemeente geld wil uitgeven, hoeveel geld daarvoor nodig is en waar dat geld vandaan komt.

Samen verantwoord aan de slag

De begroting voor 2025 is opgesteld op basis van het coalitieakkoord ‘Samen verantwoord verder’ en het collegeprogramma ‘Samen verantwoord aan de slag’. Hoewel het college haar ambities wil blijven verwezenlijken, is het duidelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden. Niet alle bestaande activiteiten kunnen worden voortgezet. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld maatschappelijke voorzieningen, de openbare ruimte en sportfaciliteiten. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om extra inkomsten te genereren, zoals een verhoging van leges. De begroting voor 2025, die is overhandigd aan de gemeenteraad, laat een positief saldo van € 93.000,- zien.

Begroting in behandeling

De gemeenteraad neemt nu de voorgestelde begroting in behandeling. De komende weken gaat het college met de gemeenteraad in gesprek over de afwegingen die zijn gemaakt voor deze begroting. De gemeenteraad kan wijzigingen maken en besluit uiteindelijk over de definitieve begroting. Op 17 oktober krijgt de gemeenteraad een toelichting op de begroting en kunnen raadsleden vragen stellen. Op 23 oktober gaan de politieke partijen met elkaar en het college in debat. Op 7 november besluit de gemeenteraad over de begroting.

De gehele begroting kunt u lezen op de website van gemeente Lansingerland.