De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Pieter van de Stadt

7 januari 2025, 16.17 uur

Op maandag 6 januari vond in het gemeentehuis de nieuwjaarsreceptie plaats. Tijdens deze avond keek burgemeester Pieter van de Stadt met zijn toespraak terug op het jaar 2024 en blikte vooruit naar 2025. Hierna werden traditiegetrouw de vrijwilligersprijzen 2024 uitgereikt.

Tekst toespraak burgemeester Van de Stadt

Beste inwoners, ondernemers en vrijwilligers van Lansingerland, en van daarbuiten,

Allereerst wil ik u een heel gelukkig nieuwjaar wensen! En wil beginnen met het uitbrengen van een toost. Nu heeft u waarschijnlijk nog een gevuld glas. Wat fijn om samen met u het begin van 2025 te vieren.

Dit is een moment om niet alleen terug te kijken op wat we als gemeente hebben bereikt, maar ook om met enthousiasme en vertrouwen vooruit te kijken naar alles wat de toekomst ons zal brengen. Namens het hele gemeentebestuur heet ik u allen van harte welkom.

Laten we beginnen met een thema dat velen van ons bezighoudt: de toekomst van onze gemeente, en dan in het bijzonder de ruimtelijke ontwikkelingen en energievoorziening. 2 belangrijke opgaven die vaak strijden om ruimte. We weten dat Lansingerland een van de drukst bevolkte gebieden van Nederland is. Het is een prachtige gemeente om in te wonen, maar dat betekent ook dat de ruimte schaars is.

Een van de grootste uitdagingen van dit moment is de woningnood en in onze gemeente gaat het niet alleen om te weinig woningen, maar ook om een enorm gebrek aan betaalbare woningen. De vraag naar woningen is enorm en de druk op de woningmarkt is groot. En dat maakt woningen ook duur.

In de komende jaren moeten we als gemeente zorgen voor voldoende woningen voor alle groepen die hier een plekje zoeken. In de VINEX-wijken is vooral gebouwd voor jonge gezinnen, maar jongeren én ouderen in onze straks snel vergrijzende gemeente vinden steeds moeilijker een eigen plekje. Het is belangrijk voor iedereen een plek te creëren en niet onderling te moeten concurreren voor de steeds duurdere woningen.

Op het gebied van woningbouw zijn we druk bezig om te zorgen voor een goede balans. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe woonwijken, zoals Wilderszijde, die al een mooie opmars maakt. En wij willen echt zo snel mogelijk aan de slag met ontwikkeling van Bleiswijk-West, Bleizo, waar maar liefst 5000 woningen zullen worden gebouwd. Wij zijn eind 2024 samen met de Provincie Zuid-Holland tot een bestuursakkoord gekomen voor de ontwikkeling van dit hele gebied en dit is een hele belangrijke mijlpaal!

Deze ontwikkeling is een cruciaal onderdeel van onze aanpak om de woningnood te verlichten, maar ik begrijp dat nieuwe woningbouw ook weerstand oproept. We moeten de juiste balans vinden tussen het realiseren van nieuwe woningen en het behouden van de kwaliteit van onze leefomgeving. En we begrijpen als gemeentebestuur de zorgen die er zijn over de eventuele komst van windmolens. We blijven zoeken naar oplossingen die ons in staat stellen te bouwen en onze energietransitie te bevorderen, maar ook onze leefomgeving respecteren.

Lansingerland is een gemeente die blijft groeien, maar deze groei brengt ook dit soort grote uitdagingen met zich mee.

Naast de woningbouw ontwikkelen we ook initiatieven voor de opvang van specifieke doelgroepen: van asielzoekers, statushouders en arbeidsmigranten tot Oekraïense vluchtelingen. Deze, vaak tijdelijke, woningen moeten ook de reguliere woningmarkt ontlasten. De opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden en spoedzoekers aan de Sporthoeklaan is hier een mooi voorbeeld van. Dit project, in samenwerking met woningcorporatie 3B Wonen, bezorgde Lansingerland een top 3 notering voor de ‘Betaalbaar Wonen Zuid-Holland’-prijs. De opgave van het opvangen van alle verschillende doelgroepen is een grote verantwoordelijkheid, en ik ben trots op de manier waarop we dit als gemeente hebben opgepakt. Lansingerland heeft altijd ruimte geboden voor mensen in nood, en we blijven onze verantwoordelijkheid nemen.

En ik noem nog een paar belangrijke ontwikkelingen van het afgelopen jaar:

De opening van het Horti Innovation Centre (HIC) is een belangrijk startpunt voor het realiseren van de horti science visie van Lansingerland en versterkt onze regio als kenniscentrum op het gebied van glastuinbouw. Dit centrum biedt ruimte voor samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden en draagt bij aan de verduurzaming van de tuinbouwsector. De glastuinbouw-sector zit in het DNA van onze 3 dorpen en is de top van de wereld. Het is belangrijk daarin op kop te blijven lopen.

2024 is tevens het jaar dat we zijn begonnen met de Poldermaand. Ieder maand bezoeken we een glastuinbouw polder en gaan we in gesprek met de glastuinbouwondernemers in deze polder. Dit om te bekijken wat de stand van zaken in de verschillende polders is met betrekking tot heel, veilig en toekomstbestendig.

Afgelopen jaar hebben we ook hard gewerkt met de onderwijsbestuurders in het primair onderwijs. Er heeft een 2e herziening plaatsgevonden van het Integraal huisvestingsplan (IHP). Het was een bijzonder intensief traject met als resultaat dat we het op hoofdlijnen eens zijn! De noodzakelijke investering in nieuwe schoolgebouwen is aanzienlijk.

Om Lansingerland te vergroenen hadden wij een succesvolle gratis bomenactie. Duurzaamheid blijft een van de speerpunten van Lansingerland, dat trots de titel ‘Duurzaamste gemeente van Zuid-Holland’ draagt. Projecten zoals de ontwikkeling van de duurzame wijk Wilderzijde en de klimaatweek dragen hier in belangrijke mate aan bij.

Het Mobiel Servicepunt is van start gegaan, dit is een aanvulling op dienstverlening van de gemeente die naast 24/7 digitaal nu ook met persoonlijke dienstverlening naar u toe komt.

De opening Bij Willemien/Berkel en Rodenrijs als ontmoetingsplek voor ouderen van Welzijn Lansingerland, ook een erg waardevolle toevoeging aan onze gemeente.

En net zo belangrijk als al het belangrijke werk dat we als gemeente doen is het werk van alle vrijwilligersorganisaties die zich het afgelopen jaar weer tomeloos hebben ingezet voor allerlei verschillende doelen die alleen maar een positieve bijdrage leveren aan het fijn samen leven in Lansingerland. Wij komen daar straks uiteraard nog uitgebreid op terug bij de uitreiking van de vrijwilligersprijzen.

Als we terug kijken naar 2024, kunnen we niet voorbijgaan aan een bijzonder moment in de geschiedenis: het was op 12 september van het afgelopen jaar 80 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland van de Duitse bezetting begon. 80 jaar vrijheid. Dit is een moment om stil te staan bij de enorme offers die zijn gebracht, en om te reflecteren op het belang van vrijheid en vrede in onze samenleving. Het herinnert ons eraan dat we de vrijheid die we nu genieten niet als vanzelfsprekend moeten beschouwen, maar als een kostbaar goed dat we moeten koesteren en verdedigen. Mede op initiatief van de gemeenteraad zullen we Bevrijdingsdag in 2025 op een bijzondere manier herdenken. Samen met de Oranjeverenigingen en de historische verenigingen gaan we hierbij stilstaan. Het is dan 80 jaar na de bevrijding van heel Nederland, en het lijkt me een waardevolle gelegenheid om samen te komen en te reflecteren op de waarde van vrijheid en democratie. Wij zullen dat moment met respect en trots markeren, en ik hoop dat velen van u zich daarbij zullen aansluiten. 

Maar ook de andere opgaven van 2024 lopen door in 2025. De grote opgaven die ik eerder noemde vragen niet alleen om nieuwe woningen en opvanglocaties, maar ook om een vernieuwde benadering van onze gemeenschap. Veiligheid, duurzaamheid, en samenwerking moeten centraal staan in alles wat we doen. Het zijn immers niet de stenen, maar de mensen die onze gemeenschap maken.

Dat vraagt inzet van alle inwoners. Net zoals het lidmaatschap van een vereniging niet iets is dat je slechts consumeert, maar waaraan leden een actieve bijdrage moeten leveren, mag ook van leden van onze gemeenschap iets verwacht worden. Inzet voor de eigen omgeving. Buurttoezicht is zo’n voorbeeld. We werken aan een structuur waarbij de politie, de gemeente en de inwoners gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid en leefbaarheid in onze wijken. Buurttoezicht is een krachtig instrument dat ons in staat stelt sneller in te spelen op problemen die zich in de buurt voordoen. Het doel is simpel: we willen wijken creëren waar iedereen zich veilig voelt en waarin we elkaar kunnen ondersteunen in het signaleren van kwesties die de leefbaarheid beïnvloeden. De politie kan niet overal zijn en alles zien. We hebben daar als inwoners ook zelf een taak.

Ook zelfredzaamheid is zo’n taak voor ons allen. In de huidige tijd, in een onzekere wereld, is het belangrijk om voorbereid te zijn op crises, of dat nu een stroomstoring is of andere onverwachte gebeurtenissen. Wat doet u als de stroom langere tijd uitvalt? Bent u voorbereid? Het NCTV (Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) biedt waardevolle informatie over zelfredzaamheid, en ik moedig u aan om deze informatie te raadplegen. We kunnen niet alles voorspellen, maar we kunnen ons wel voorbereiden op onverwachte situaties.

Gelukkig is er voor 2025 ook nog veel goeds om naar uit te kijken. De komst van het GIS (het grondstoffeninzamelstation) is een belangrijke ontwikkeling richting een circulaire economie in Lansingerland.

Hiermee dragen we bij aan een duurzamere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. We gaan grondstoffen efficiënt verzamelen en hergebruiken, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de regio. En u kunt uw grof afval straks een stuk makkelijker wegbrengen.

Daarnaast werkt Lansingerland aan de ontwikkeling van het Triangelpark, een nieuwe groene ruimte die het leven in ons dichtbevolkte gebied zal verbeteren. Dit park biedt ruimte voor natuur, voor spelende kinderen en voor ontmoetingen tussen inwoners. Het Triangelpark is een voorbeeld van hoe we zowel natuur als recreatie combineren om een prettige leefomgeving te creëren.

We kijken ook uit naar de opening van Casa Cadanza in 2025. We verwachten dat dit een geweldige aanvulling zal zijn voor de cultuur en het sociale leven in onze gemeente. Het biedt nieuwe kansen voor ontmoeting, culturele initiatieven en samenwerking. Daarnaast zien we steeds meer nieuwe horecagelegenheden en ondernemers die zich in Lansingerland vestigen, wat ons vestigingsklimaat nog verder versterkt.

En in 2025 tenslotte zal waarschijnlijk een nieuwe burgemeester beginnen. Aan het einde van februari neem ik afscheid van mijn rol als burgemeester van Lansingerland. Per 1 maart begin ik aan een nieuwe uitdaging als Dijkgraaf bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het is een mooie stap en het doet me goed te weten dat ik de afgelopen jaren samen met u, de inwoners en ondernemers van Lansingerland, heb kunnen werken aan de ontwikkeling van onze mooie gemeente. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat ik heb mogen ontvangen en voor de samenwerking die we hebben gehad. Ik kijk met veel voldoening terug op alles wat we samen hebben bereikt. Ik nodig u hierbij alvast uit voor mijn afscheid op 20 februari, de uitnodiging ziet u tegen die tijd vast voorbij komen.

Namens de gemeente wens ik u een gezond, gelukkig en voorspoedig 2025. Laten we samen de kansen van dit jaar benutten en van Lansingerland een nog mooiere plek maken om te wonen, werken en te leven.

Proost op een nieuw jaar, op samenwerking, op veiligheid, en op een mooie toekomst voor onze gemeente! Dank u wel.