In gesprek over het ontvangen van nieuwe mensen in onze gemeenschap
In 2025 kiest het gemeentebestuur nieuwe locaties om opvang en huisvesting te realiseren voor asielzoekers, ontheemde Oekraïners en mensen die sinds kort een verblijfsvergunning hebben. Het gesprek over geschikte locaties voeren we nog met elkaar. U wordt daar ook voor uitgenodigd. Maar aan dit gesprek gaat een ander gesprek vooraf. De vraag daarbij is: hoe staan Lansingerlanders ten opzichte van nieuwe mensen die voor kortere of langere tijd bij ons in de gemeente wonen en leven? U bent van harte welkom om hierover met elkaar en de gemeente in gesprek te gaan.
Waarover gaan wij met elkaar in gesprek?
We gaan in gesprek over hoe gastvrij wij willen zijn en voor wie Lansingerland een thuis kan zijn.
Wanneer en waar?
- Datum: maandag 13 januari 2025
- Tijd: van 19.30 uur tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
- Locatie: Gemeentehuis, Tobias Asserlaan 1, Bergschenhoek
Aanmelden
Geeft u zich uiterlijk donderdag 9 januari op door een mail te sturen naar nieuwkomers@lansingerland.nl. Er kunnen 40 mensen meedoen. U ontvangt per mail een bevestiging met het programma en meer informatie over de bijeenkomst. Wanneer meer mensen willen meedoen, organiseren wij een extra bijeenkomst.
Nieuwkomers: de cijfers
Mensen die asiel hebben aangevraagd
Lansingerland vangt momenteel 300 mensen op die asiel hebben aangevraagd. De huidige asielopvang achter het gemeentehuis is tijdelijk. Onder de Spreidingswet gaan we als gemeente in totaal ongeveer 450 asielzoekers opvangen. Er komen dus nog 150 mensen bij.
Ontheemde Oekraïners
In Lansingerland wonen momenteel 150 ontheemde Oekraïners in tijdelijke woningen. In 2025 komt er in de gemeente nieuwe tijdelijke huisvesting bij voor nog eens 150 Oekraïners.
Statushouders
Op dit moment wachten bijna 200 mensen met een verblijfsvergunning in asielzoekerscentra op een huis in Lansingerland om hier hun leven op te bouwen. Ook voor hen is (tijdelijke) huisvesting nodig.
Andere nieuwe inwoners
En er komen nog meer nieuwe mensen in Lansingerland wonen. In de komende 10 jaar worden 10.000 nieuwe woningen gebouwd. Van deze 10.000 woningen is een deel bestemd voor mensen die al in Lansingerland wonen en/of hier zijn opgegroeid.
“Niemand kiest er vrijwillig voor om huis en haard te verlaten. Dit gebeurt vaak noodgedwongen, door een onhoudbare situatie. In Lansingerland bieden wij op dit moment (tijdelijk) onderdak aan Oekraïners en asielzoekers. Ook zorgen wij voor het huisvesten van statushouders. Dit zijn mensen die in Nederland mogen blijven wonen en wachten op een woning. Naast deze wettelijke plicht voelen wij ons verantwoordelijk voor deze nieuwkomers, die tenslotte ook in onze gemeente wonen. We kunnen hiermee het verschil maken in het leven van mensen die alles hebben moeten achterlaten. Naast het bieden van onderdak en begeleiding geven we hen een stukje hoop en een kans op een nieuwe start. Want denk eens in dat het om jezelf, jouw gezin, jouw familie, om jouw toekomst gaat. Hoe dankbaar zou je dan zijn als er een helpende hand wordt geboden. Met elkaar staan wij met vele inwoners en organisaties voor een samenleving waarin niemand aan de zijlijn hoeft te staan”.
Wethouder Titia Cnossen
Vervolg: meepraten over geschikte locaties voor de nieuwe huisvesting
In februari neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit over de voorwaarden waaraan locaties voor huisvesting van asielzoekers, ontheemde Oekraïners en statushouders moeten voldoen. Het college doet dit op basis van een advies van de raadscommissie Samenleving. In maart stelt het college een lijst beschikbaar met locaties die in principe aan deze voorwaarden voldoen. Begin maart nodigt de gemeente u uit om in gesprek te gaan over deze mogelijke locaties, de huisvesting en het leven van deze nieuwkomers in onze gemeente. Dit is een vervolg op de dialoogbijeenkomst van 13 januari.