Jeugd neemt de raadzaal over

Dit nieuwsbericht is verlopen.
19 maart 2024, 09.05 uur

De leerlingenraad van Melanchthon Berkroden was de eerste groep leerlingen die deze maand op de stoelen van de gemeenteraad kwamen zitten. Letterlijk én figuurlijk! Want de hele maand maart staan de deuren van de raadzaal open om jonge Lansingerlanders zelf te laten ervaren hoe de lokale democratie werkt. Tijdens de lesprogramma’s kruipen leerlingen in de huid van raadsleden. Ze houden een raadsvergadering over een plan voor een popfestival of ze bouwen samen aan een fictieve stad. Daarbij worden ze geholpen door echte raadsleden.

Jeugd op de stoel van de gemeenteraad

“Denk je weleens tijdens een raadsvergadering ‘ik wil naar huis’?”, Heb je weleens een supergoed plan gehad dat niet doorging?”, “Zou je een pretpark in onze gemeente willen?”. Zo maar wat vragen die raadsleden in Lansingerland deze maand krijgen van de leerlingen die meedoen aan de lesprogramma’s Democracity en Klassenbezoek@Gemeentehuis. De hele maand maart zitten jongeren letterlijk én figuurlijk op de stoel van de raad om zelf ervaren hoe de lokale democratie werkt.

Windmolens of liever een dierenasiel?

Tijdens Democracity bouwen leerlingen uit groep 7 en 8 aan een stad. De plattegrond van de stad ligt in het midden van de raadzaal. Daaromheen staan gebouwen van dik karton. Samen moeten de leerlingen het eens worden welke voorzieningen in de stad gebouwd mogen worden. Daarbij komen soms verrassende argumenten naar boven. Zo kreeg de windmolendiscussie, die in het echt ook gevoerd wordt, een nieuwe dimensie door leerlingen van OBS De Groenehoek: “Schapen kunnen gaan knagen aan de windmolens, dan krijgen ze metaal in hun buik en dat is niet gezond.” Als een gebouw een meerderheid van stemmen krijgt, mag het op de plattegrond gezet worden.

Harde muziek en energiedrankjes

Scholieren uit het voortgezet onderwijs vergaderen tijdens Klassenbezoek@Gemeentehuis over een plan voor een popfestival. Ze debatteren over onderwerpen als de beveiliging, geluidsoverlast en de verkoop van energiedrankjes. Daarbij mogen ze ook met eigen voorstellen komen. Net als bij Democracity zijn echte raadsleden aanwezig om tips te geven. De les sluit af met een vragenhalfuurtje aan de raadsleden. De leerlingen kunnen hierbij ook kwesties aansnijden die in de gemeente spelen en die hen aan het hart gaan.

Actief bezig met burgerschap

De gemeente bood vorig jaar voor het eerst Democracity aan. Toen deden 9 schoolklassen mee. Dit jaar is daar Klassenbezoek@Gemeentehuis bij gekomen. In totaal doen nu maar liefst 26 klassen mee. De programma’s worden ieder jaar aangeboden zodat scholen dit als vast onderdeel kunnen opnemen in hun jaarplanning. De gemeente werkt hierbij samen met ProDemos, de organisatie die de programma’s heeft ontwikkeld. Voor scholen is het een uitgelezen kans om actief bezig te zijn met burgerschap. Voor raadsleden een mooie gelegenheid om te horen wat de jeugd bezighoudt.

Meer nieuws

Landelijke maatregelen rondom vogelgriep

400 gratis bomen voor Lansingerlanders

Kinderen bevragen het college