Kerngroep Inclusieve Samenleving: “Iedereen mag er zijn en meedoen”

12 december 2024, 15.19 uur

In Lansingerland werkt een groep betrokken inwoners, samen met burgemeester Pieter van de Stadt en wethouder Titia Cnossen aan het versterken van een inclusieve samenleving. Deze Kerngroep Inclusieve Samenleving zet zich in voor een Lansingerland waar iedereen zich welkom en thuis voelt, talenten kan ontwikkelen en kan deelnemen aan de samenleving, ongeacht achtergrond, leeftijd, fysieke mogelijkheden of levensbeschouwing. De kerngroep is tot stand gekomen op initiatief van de beide collegeleden. Dit actuele thema is ook terug te vinden in de Samenlevingsvisie van de gemeente.   

De kerngroep bespreekt gevraagd en ongevraagd ontwikkelingen en kansen op het gebied van inclusie en diversiteit met het college van B&W en met de Lansingerlandse samenleving. Zij bekijken en adviseren wat er nodig is om ervoor te zorgen dat alle inwoners in Lansingerland mee kunnen doen in onze samenleving. Inclusie gaat onder andere over toegankelijkheid van gebouwen en aandacht voor digitale toegankelijkheid. Daarnaast staat centraal hoe we met elkaar omgaan en samenleven en hoe we bereiken dat iedereen zich gehoord en gezien voelt. Wat draagt bij aan het tegengaan van vooroordelen en uitsluiting? De kerngroep verkent deze vragen, luistert naar ervaringen en ideeën van inwoners en zet waar mogelijk stappen om inclusie te bevorderen. “Iedereen mag er zijn en meedoen”, aldus de kerngroep.

Een inclusieve samenleving maken we samen

Burgemeester Pieter van de Stadt vindt deze kerngroep zeer waardevol. “Inclusie en diversiteit is zijn actuele thema’s waar we actief met elkaar het gesprek over moeten voeren. Een inclusieve samenleving maken we samen, met de ervaringen en inzet van onze eigen inwoners. De kerngroep heeft een diverse samenstelling. Het zijn mensen met eigen inzichten en een positieve energie. Wij halen op deze manier de ervaringen van buiten naar binnen en bepalen met elkaar welke verbeterpunten we zien. En waar we als gemeente kunnen helpen met de vervolgstappen, doen we dat.”

Ook voor wethouder Titia Cnossen, met de Samenlevingsvisie in haar portefeuille, heeft het bestaan van deze kerngroep een meerwaarde: “Door inwoners te betrekken bij het ontwikkelen van inclusief beleid, zorgen we dat inclusie niet alleen een mooi woord is, maar ook zichtbaar wordt in de straten, buurten en wijken van onze gemeente. Iedereen moet zich vrij en veilig kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn. En om dat te bereiken moeten we vooral op zoek gaan naar verbinding. En dat blijkt in de praktijk niet altijd makkelijk. Op maandagavond 20 januari organiseert de kerngroep de bijeenkomst ‘(On)gemakkelijk verbinden’ met schrijfster en journaliste Zoë Papaikonomou. Een mooi moment om met elkaar het gesprek te voeren over een inclusief Lansingerland.”

Praat mee met de kerngroep Inclusieve Samenleving

Heeft u een idee of signaleert u een knelpunt dat met inclusie en diversiteit te maken heeft? Dan bent u van harte uitgenodigd om dit te delen met de kerngroep. Misschien heeft u zelf ideeën om Lansingerland nog inclusiever te maken: de kerngroep hoort graag van u. U kunt de kerngroep een mail sturen via inclusief@lansingerland.nl.

De kerngroepleden stellen zich voor

Marianne Dijkshoorn

“Vanwege mijn eigen mobiliteitsbeperking begint diversiteit en inclusie voor mij bij toegankelijkheid en een gelijkwaardige beleving. Ook mensen met een beperking moeten altijd en overal volwaardig kunnen deelnemen en daar zet ik mij professioneel voor in. De kerngroep is voor mij belangrijk, omdat het een platform biedt om samen met anderen te werken aan structurele verbeteringen op alle beleidsterreinen op het gebied van toegankelijkheid, inclusie en diversiteit. Door kennis en ervaringen te delen, kunnen we een grotere impact maken en ervoor zorgen dat toegankelijke en inclusieve oplossingen de norm worden, niet de uitzondering. Het is een kans om gezamenlijk te streven naar een samenleving waarin iedereen zich welkom voelt en gelijkwaardig kan meedoen.”

Kerngroeplid: Marianne Dijkshoorn
Kerngroeplid: Astrid Oosenburg

Astrid Oosenburg

“Ik zet mij actief in voor een diverse en inclusieve samenleving, waar iedereen, ongeacht genderidentiteit, seksuele oriëntatie of achtergrond, zichzelf kan zijn en zich welkom voelt. Inclusie betekent voor mij niet alleen ruimte maken, maar ook écht luisteren, barrières wegnemen en vieren wat ons uniek maakt. Met een betrokken en praktische aanpak werk ik aan emancipatie, acceptatie en gelijke rechten voor iedereen, en bouw ik samen met anderen aan een gemeenschap waar diversiteit wordt omarmd en iedereen gelijke kansen krijgt om mee te doen.”

Maybel Wolfrat

“Toen ik zelf te maken kreeg met zwangerschapsdiscriminatie, voelde ik hoe diep uitsluiting kan raken. Die ervaring heeft mijn vastberadenheid versterkt om te zorgen dat niemand zich buitengesloten voelt om wie ze zijn of waar ze in hun leven staan. Diversiteit en inclusie gaan niet alleen over beleid maar over mensen en de overtuiging dat iedereen een gelijke kans verdient om te groeien, bloeien en bij te dragen. Het bouwen aan een diverse en inclusieve samenleving vergt moed, samenwerking en actie. Diversiteit is de kracht die innovatie drijft en inclusie is de sleutel tot blijvend succes.”

Kerngroeplid: Maybel Wolfrat
Kerngroeplid: Karim Amghar

Karim Amghar

“In een samenleving waar polarisatie vaak de boventoon voert, wil ik met de Kerngroep Inclusieve Samenleving laten zien dat verbinding en begrip altijd mogelijk zijn, ongeacht afkomst, geloof of achtergrond. Inclusie is geen ideaal, het is een noodzaak voor een gezonde toekomst. Als auteur, programmamaker, toezichthouder, maar bovenal als bewoner van Lansingerland voel ik de intrinsieke motivatie voor een inclusief Lansingerland voor al onze kinderen.”

Desi Beans

“Lang heb ik mij ingezet om jeugd te ondersteunen bij het vinden van een mooie route naar volwassenheid. Deze betrokkenheid neem ik mee in mijn bredere inzet voor een diverse en inclusieve samenleving. Ik houd mij bezig met veiligheid en vraagstukken daarover en geloof dat een veilige omgeving essentieel is voor iedereen. Met een sportieve en inspirerende houding moedig ik anderen aan om een betere versie van zichzelf te worden. Met een positieve mindset en een toegankelijke houding kunnen we met elkaar werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijkwaardige kansen krijgt en zich gewaardeerd voelt.”

Kerngroeplid: Desi Beans

Bijeenkomst ‘(On)gemakkelijk verbinden’ op maandag 20 januari

Op maandag 20 januari organiseert de Kerngroep Inclusieve Samenleving de interactieve bijeenkomst (On)gemakkelijk verbinden in het gemeentehuis in Bergschenhoek. De avond begint om 20.00 uur en eindigt rond 22.00 uur.  

Schrijfster, onderzoeksjournalist en docent Zoë Papaikonomou

Schrijfster, onderzoeksjournalist en docent Zoë Papaikonomou spreekt tijdens deze bijeenkomst over het actuele thema inclusie en diversiteit. Zij gaat met het publiek op zoek naar gelijkwaardigheid en de werking van macht. Hoe ontstaan mooie maar soms ook ongemakkelijke verbindingen.
Zoë is co-auteur van het boek ‘De inclusiemarathon’, Managementboek van het jaar 2022.


Wil je alvast een plekje reserveren voor deze bijeenkomst? Geef je dan op via inclusief@lansingerland.nl.