Kosten cultuurhuis Casa Cadanza openbaar

27 september 2024, 08.26 uur

De gemeente ontwikkelt met verschillende partijen het cultuurhuis Casa Cadanza in het centrum van Berkel en Rodenrijs. In de raadsvergadering van 26 september 2024 heeft de gemeenteraad besloten om het totaalbedrag dat nodig is om dit cultuurhuis te realiseren openbaar te maken.

Tot nu toe was dit bedrag geheim om te voorkomen dat betrokken partijen (voor)kennis van het beschikbare budget voor Casa Cadanza zouden hebben. Omdat de contracten inmiddels gesloten zijn en de bouw van het cultuurhuis begin 2024 is gestart, is nu besloten om het totale budget voor de realisatie van Casa Cadanza openbaar te maken. Dit geeft onze inwoners inzicht in de totaalkosten van dit mooie project.

Kosten gebruiksklaar cultuurgebouw

De kosten die nodig zijn voor het realiseren van een gebruiksklaar cultuurhuis zijn €16,7 miljoen exclusief BTW. Dit bedrag is voor het gebouw en de inrichting. De gemeente Lansingerland betaalt het cultuurhuis uit de zogenaamde Eneco reserves waardoor er geen extra druk op de begroting van de gemeente ontstaat. De Eneco reserves is het geld vanuit de verkochte Eneco-aandelen.

Casa Cadanza heeft straks een multifunctionele (theater)zaal met 200 zitplaatsen, 2 filmzalen, een volwaardige bibliotheek, horecaruimte, dansstudio, diverse cursusruimten en een fietsenkelder die voor bezoekers te gebruiken is.  

Culturele huiskamer voor vermaak, ontmoeting en inspiratie

De komst van Casa Cadanza voorziet in de wens vanuit onze inwoners voor meer cultuuraanbod in de buurt, in combinatie met maatschappelijke faciliteiten zoals een bibliotheek. Een laagdrempelige culturele huiskamer voor vermaak, ontmoeting en inspiratie.

Met de realisatie van dit cultuurhuis investeert de gemeente in een duurzame en krachtige samenleving met aantrekkelijke en toegankelijke voorzieningen. De westkant van het centrum van Berkel en Rodenrijs is volop in ontwikkeling met de komst van nieuwe woningen, winkels en horeca. Er deed zich de unieke kans voor om in deze plannen een cultuurhuis toe te voegen. Hierdoor wordt het centrum extra aantrekkelijk. Met de komst van Casa Cadanza draagt de gemeente ook bij aan de doelen uit de Cultuurnota Lansingerland ‘Bruisen, binden, boeien’ (2017). Waarin sociale ontmoeting, taal– en cultuureducatie en cultuurparticipatie centraal staan.

Meerwaarde voor de komende 40 tot 50 jaar

De bouw van een cultuurhuis is voor de gemeente een grote investering. Maar wel 1 met een enorme meerwaarde voor de komende 40 tot 50 jaar. Lansingerland is een groeigemeente met circa 75.000 inwoners in 2030. Voor dit toenemend aantal inwoners is een meegroeiend voorzieningenaanbod nodig, ook op het gebied van cultuur. Casa Cadanza, dat begin 2026 haar deuren opent, heeft straks een grote culturele uitstraling. Niet alleen naar de eigen inwoners maar ook naar de buurgemeenten en de regio.