Lansingerland hijst de vlag voor SGD Action Day

25 september 2024, 12.23 uur

Wethouder Leon Hoek (o.a. Horti Science) hijst op 25 september de SDG-vlag. Het is dan SDG Action Day. SDG staat voor Sustainable Development Goals. Gemeente Lansingerland heeft in 2020 deze duurzame doelen van de Verenigde Naties onderstreept en is toen toegetreden tot het netwerk van gemeenten, die ook deze doelen ondersteunen.

De Sustainable Development Goals zijn gericht op doelen, die zijn vastgesteld door de Verenigde Naties. Hierbij gaat het om de bestrijding van armoede en voedselzekerheid op wereldniveau. Ook gaat het om het streven naar o.a. schoon drinkwater en gelijke kansen voor iedereen. Meer informatie kun je lezen op de website van SDG Nederland.

Wat u kunt doen?

U kunt zelf kiezen voor duurzaamheid en bijvoorbeeld uw huis (nog meer) isoleren en overstappen op inductiekoken en een warmtepomp. Ook kunt u bijdragen aan een groene woonomgeving, waar regenwater beter opgevangen wordt. U kunt in uw tuin tegels vervangen door groen en bloemen. Zo kan regenwater beter weglopen, is uw tuin koeler en biedt u een prettige omgeving voor insecten als bijen, hommels en vlinders.

Horti Science District

Binnen van Lansingerland hebben wij veel glastuinbouw. Deze is beter bekend als Horti Science District en levert op wereldniveau een belangrijke bijdrage aan de voedselproductie én realiseert meer groen in de omgeving. Naast voedselzekerheid kan de glastuinbouw aan andere global goals bijdragen, zoals minder water- en energieverbruik, goede arbeidsomstandigheden voor de werknemers, meer biodiversiteit in de omgeving van kassen indien mogelijk en het opwekken van duurzame energie. Er zijn al veel tuinders die zonnepanelen hebben op hun gebouwen en ook steeds meer tuinders, die zonnepanelen installeren op hun waterbassins.

Horti Science Café

Op deze SDG Action Day organiseren Tuinbouw Jongeren Oostland en gemeente Lansingerland de 5e editie van het Horti Science Café, met als centraal thema water. Guus Meis, Beleidsspecialist Water & Omgeving, en Gilian Schout, onderzoeker Geohydrologie, zullen dan hun expertise delen. We verwachten een inspirerende bijeenkomst met informatieve presentaties en volop gelegenheid voor interactie en vragen. De bijeenkomst vindt plaats bij Anthura, Anthuriumweg 14 in Bleiswijk. De inloop is vanaf 19.00 uur. Het programma loopt door tot 20.15 uur. Daarna is er nog tijd voor een borrel en netwerken.

Het Horti Science Café is bedoeld voor iedereen met interesse voor de glastuinbouw, ongeacht achtergrond of expertise.