Maak kennis met de nieuwe gemeentedichter: Woes Ploum
Tijdens de afsluiting van de Poëzieweek in Theater ’t Web in Bleiswijk maakte wethouder Cultuur Titia Cnossen de nieuwe gemeentedichter van Lansingerland bekend: Woes Ploum. Een jury roemde hem unaniem om zijn speelse, avontuurlijke, puntige gedichten en creatieve taalvondsten. We stellen hem graag aan u voor.
Van harte gefeliciteerd met jouw benoeming als gemeentedichter van Lansingerland voor de komende twee jaar!
Ik ben blij verrast en ook vereerd dat ik mijzelf de komende twee jaar Gemeentedichter van Lansingerland mag noemen.
Wie is Woes Ploum?
Ik ben een echte taalliefhebber en muzikale duizendpoot. Ik ben 42 jaar, woon in Berkel en Rodenrijs, ben getrouwd met Inge en we zijn ouders van twee kinderen van 3 en 5 jaar. In het dagelijks leven werk ik in de IT. En ik heb gemerkt dat Programmeertalen en echte talen meer gemeen hebben dan je denkt. 🙂
Hoe is het dichten voor jou begonnen?
Poëzie en muziek waren altijd al aanwezig binnen ons gezin. Mijn vader liet me al jong meedoen met kruiswoordraadsels en dat werkte bevorderlijk voor mijn woordenschat. Ik was op de een of andere manier al vrij jong creatief met woorden. Mijn moeder is textiel kunstenares en voorziet haar kunst ook altijd van korte teksten.
Wat zijn jouw plannen voor Lansingerland?
Ik wil Lansingerlanders op een leuke, soms serieuze maar vooral op een inspirerende manier laten zien dat de poëzie voor het oprapen ligt en heus niet alleen is weggelegd voor mensen met een uitgever. Ik wil poëzie gebruiken om verschillende kunstvormen met elkaar te verbinden. Ik zie poëzie en woordkunst als een ideaal bindmiddel tussen bijvoorbeeld grafische kunst, muziek, beeldende kunst en fotografie. Ik hoop hiermee zoveel mogelijk Lansingerlanders, zowel de jeugd als volwassenen, samen te brengen.
Heb je een passie in de dichtkunst?
Puntgedichten zijn voor mij een ware passie. Een puntgedicht is een kort gedicht met een korte spanningsboog, een “pointe”. Zoals tegeltjeswijsheden en spreekwoorden en gezegden ook. Maar ook dichters als Toon Hermans, Jules Deelder, Herman Finkers en Kees Torn hebben veel ultrakorte gedichten gemaakt. Ik schuw traditionele gedichten zeker niet, maar ik probeer de verhouding tussen lang en kort te doseren, zodat beide kunnen blijven boeien.
Waar kunnen we online meer van jouw werk vinden?
Je kunt mij volgen via facebook.com/gemeentedichterlansingerland en via instagram.com/ gemeentedichterlansingerland. Daarnaast heb ik een website www.woesploum.wordpress.com. Ook op www.lansingerland.nl/gemeentedichter vind je informatie over mij en mijn werk.
Wil je nog iets kwijt?
Ik doe een oproep aan een ieder in Lansingerland met een goed idee: neem contact met mij op via mijn bovengenoemde social mediakanalen! Heb je bijvoorbeeld een mooie natuurfoto gemaakt waar een gedicht bij kan, stuur hem op. Heb je een mooie riedel op de piano bedacht en zoek je daar tekst bij, laat het mij weten. Of heb je een mooie tekst, maar je kunt niet zingen, stuur hem op. Zing je mooi, maar heb je moeite met teksten verzinnen, ik hoor het graag! Ik help je graag of koppel je aan iemand anders.
Ook wil ik graag nog een shoutout doen naar de vertrokken en eerste gemeentedichter Mark Boninsegna. Hij heeft de weg geplaveid voor het gemeentedichterschap! Veel dank daarvoor! Ik vervolg dit pad en ga met enthousiasme verder als nieuwe gemeentedichter.
Het gedicht over De Rotte dat Woes Ploum naar de jury stuurde:
Op zijn Facebookpagina heeft Woes Ploum een puntgedicht gedeeld over de bekendmaking van de naam van het nieuwe Cultuurhuis ‘Casa Cadanza’. Hieronder lees je hem terug: