Resultaten enquête toekomst Lansingerland

14 oktober 2024, 09.30 uur

Eind augustus vulden 1.200 mensen een online vragenlijst in over de toekomst van Lansingerland. Van deze mensen woont 97% in de gemeente en 22% werkt er. De enquête ging over de vraag wat wij willen met onze leefomgeving richting het jaar 2050. De resultaten van de enquête zijn inmiddels bekend.

Verschillende onderwerpen kwamen in de vragen terug zoals wonen, natuur, bedrijven, groen, verkeer, wegen, glastuinbouwgebieden, klimaatverandering, duurzaamheid en milieuaspecten als luchtkwaliteit en geluid. De antwoorden op de vragen helpen ons om de omgevingsvisie actueel te maken. In deze nieuwere versie staan straks de keuzes die Lansingerland maakt bij de verschillende onderwerpen. En keuzes zijn nodig omdat we veel willen als het gaat om de inrichting van onze gemeente, maar de ruimte is beperkt.

Groen in gemeente belangrijk

De enquêteresultaten geven onder andere aan dat groen in de gemeente het belangrijkst wordt gevonden, gevolgd door natuur en woningen. Dit blijkt ook uit het antwoord op de vraag wat mag wijken om ruimte te maken voor de overgang van fossiele energie naar duurzame energie. Deze overgang vraagt namelijk veel ruimte door de aanleg van kabels en leidingen en de bouw van onder andere windturbines, zonneparken en geothermie (warmte uit de grond). 74% zegt dat dit niet ten koste mag gaan van het groen. Ongeveer 3 op de 4 inwoners verwacht in 2035 nog in Lansingerland te wonen. Zij denken dat er in 2035 nog steeds parkeerplekken op loopafstand zijn en dat woonbuurten groener zijn geworden. Voor meer groen in woonbuurten wil de helft van de mensen tegels uit de straat halen waar dit mogelijk is. Tegels verplicht uit de tuin halen voor bomen en/of struiken, daar is niemand voor.

Ruimte om te ontwikkelen belangrijk voor bedrijven

Van de 1.200 mensen die de enquête invulden, werken er 269 mensen in Lansingerland. Hiervan verwachten 40 mensen in 2035 met pensioen te zijn en 121 mensen verwachten dat zij in 2035 nog steeds in Lansingerland werken en/of ondernemen. De belangrijkste reden hiervoor is de verwachting dat het eigen bedrijf of het bedrijf waar wordt gewerkt, zich nog kan ontwikkelen in Lansingerland. De ruimte die mensen hiervoor met name zien, is gelegen op bestaande werklocaties of in verouderd glastuinbouwgebied.  

Het volledige onderzoeksrapport is te vinden op onze website.