Update - risicogericht grootschalig testen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
22 januari 2021, 12.51 uur

Beste inwoners,

Nog geen 2 weken geleden riep ik u allemaal op om mee te werken aan het uitbraakonderzoek van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC. Ruim 70% van alle inwoners heeft zich inmiddels laten testen of heeft daarvoor nog een afspraak in de agenda staan. Wat ben ik ontzettend trots op u allemaal! Lansingerland heeft zich van zijn beste kant laten zien.

Spannend

Als eerste gemeente in Nederland werkten we onszelf door de afsprakenlijn en de testlocaties heen, al dan niet met hele gezinnen, inclusief (kleine) kinderen. Meestal verliep dat goed en soms kostte het wat meer moeite. En eerlijk is eerlijk, meedoen aan het onderzoek en wachten op de uitslag was ook best spannend. Zeker omdat we allemaal wel iemand kennen die klachten heeft, ziek is geworden of zelfs is overleden aan de gevolgen van corona. En dan is er nog die Britse variant van het virus, waarvan we niet wisten in welke mate deze aanwezig was in onze gemeente.

Tussentijdse uitkomst uitbraakonderzoek

De mensen van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC hebben ontzettend hard gewerkt om ons zo snel mogelijk tussentijdse resultaten van het onderzoek te vertellen. Daarvoor moesten alle testen bekeken worden; eerst die van de Willibrordschool, toen die van de scholen en de kinderopvang die daarnaast ligt en vervolgens die van heel Lansingerland. Dit was een hele klus en deze is nog steeds niet helemaal afgerond. Op vrijdag 22 januari presenteerden zij de tussentijdse uitslag. Waar we bang waren voor een flinke uitbraak in onze gemeente, lijkt dat op dit moment gelukkig beperkt gebleven. Tegelijk weten we dat corona nog steeds onder ons is. Het is en blijft dus van groot belang dat we ons houden aan de maatregelen. Ook al zijn we het eigenlijk zat, we moeten hier met elkaar doorheen.

Zorgen om nieuwe varianten

De tussentijdse resultaten van het uitbraakonderzoek versterken de aanname dat de Britse variant besmettelijker is dan de ‘gewone’ variant. Het kabinet voorspelt op basis van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat de nieuwe varianten van het coronavirus besmettelijker zijn en waarschuwt voor een derde golf komend voorjaar. Dit is voor het kabinet aanleiding om de maatregelen nu nóg verder aan te scherpen en de lockdown die sowieso duurt tot 9 februari te verzwaren. Daarom geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok en mogen we nog maximaal 1 persoon per dag thuis ontvangen.

Waken over onze gezondheid

We maken ons natuurlijk zorgen om onze opa’s en oma’s. En we verheugen ons er enorm op de mensen buiten ons gezin die ons dierbaar zijn weer in onze armen te sluiten. Onze kinderen verheugen zich er op weer naar school te kunnen en hun juf en klasgenootjes te zien. Corona treft de samenleving en de economie diep. Veel mensen zijn onzeker over hun baan of inkomen. Ondernemers hebben het zwaar, het spaargeld raakt op. Velen zijn onzeker over de toekomst. Er is veel om verdrietig over te zijn. Maar ik zie ook veel gebeuren waar ik blij van word. Mensen hebben oog voor elkaar, en helpen waar dat kan met een praatje of een maaltijd. Je hoeft niet bij elkaar te komen om aan elkaar te denken. En hoe lastig en onbegrijpelijk de regels soms zijn, bijna iedereen houdt zich eraan. Iedereen doet z’n best. Zo waken we over onze eigen gezondheid en die van anderen.

Vaccin

We zitten in zwaar weer, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Het voorjaar en het vaccin zijn in aantocht. Virus of niet, de dagen worden weer langer en over een paar weken komen de voorjaarsbloemen weer tevoorschijn. Zoals het ’t er nu naar uitziet zijn we in de herfst allemaal beschermd.

Tot het zo ver is, houden we vol met elkaar. Dat kunnen we, omdat we weten waarvoor we het doen. We houden afstand en houden ons aan de maatregelen, om onszelf en elkaar te beschermen.

Hartelijke groet,

Pieter van de Stadt
Burgemeester van Lansingerland

Meer nieuws

Bomenactie groot succes

Ophaalmogelijkheid strooizout voor inwoners

Landelijke maatregelen rondom vogelgriep