Oekraïne informatiepagina
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt nu ruim 2 jaar, met verschrikkelijke gevolgen voor het land en de mensen die er wonen. Veel mensen uit Oekraïne hebben huis en haard verlaten, op zoek naar een veilig heenkomen. Mensen komen ook naar Nederland. Deze pagina is vooral voor Oekraïners bedoeld voor extra informatie.
Translate this site in Ukrainian via Google
Meldpunt in Utrecht gesloten
De Centrale opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne in de Jaarbeurs is tijdelijk gesloten. Dat betekent dat Oekraïense vluchtelingen geen opvang kunnen krijgen in Utrecht. Zij moeten zelf voor een verblijfsplek zorgen. Zolang de opvang gesloten is kan er ook geen leefgeld worden aangevraagd.
Uitzondering hierop vormt een aantal (kwetsbare) doelgroepen zoals bijvoorbeeld vrouwen met minderjarige kinderen, alleenreizende minderjarigen en senioren. Zij worden waar mogelijk geholpen. Dit besluit is op 27 februari 2024 genomen, omdat de Jaarbeurs vol was. Ook is er onvoldoende opvangplek in Nederland om naartoe door te stromen.
Let op: In Lansingerland kunnen Oekraïners zich niet aanmelden. Er is ook geen woonruimte beschikbaar.
Langdurige opvang Oekraïners (LOO)
Niemand weet hoe lang de oorlog tussen Oekraïne en Rusland nog duurt. We weten ook nog niet wanneer de mensen, die gevlucht zijn door de oorlog, terug kunnen naar huis. Ook de wederopbouw van een land na oorlog heeft tijd nodig. Wij openden in augustus 2023 de locatie aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek. Waar we langdurig 150 Oekraïners opvangen en woonruimte bieden aan mensen die met spoed een woning zoeken (spoedzoekers). Daarnaast werken we aan een tweede locatie in Berkel en Rodenrijs.
Op onze website vindt u een pagina met extra informatie over Langdurige Opvang Oekraïners (LOO) in Lansingerland.
In Nederland blijven (IND-bewijs van verblijf)
Oekraïners kunnen van de IND een bewijs krijgen dat zij in Nederland mogen wonen en werken. Dit bewijs is een sticker in het paspoort of op een los papier. Soms krijgen zij een pasje (O-document). Oekraïners kunnen een afspraak maken om het bewijs van verblijf op te halen bij een ophaallocatie van de IND.
Inschrijving Basisregistratie Personen (BRP)
Het is belangrijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zo snel mogelijk geregistreerd worden in de Basisregistratie Personen (BRP), ook als ze bij een gastgezin verblijven. Inschrijving in de BRP is verplicht. Zo komen de Oekraïners in aanmerking voor bijvoorbeeld een zorgverzekering.
Toewijzing Oekraïners langdurige opvang locatie (LOO)
De toewijzing van de flexwoningen op de langdurige opvanglocatie in Lansingerland wordt centraal gedaan door het Regionaal Coördinatiecentrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS). Dit gebeurt op basis van onze beleidsregels, waarmee we een zorgvuldige plaatsing in de langdurige opvang locatie borgen. Oekraïners met lokale binding hebben hierin voorrang, waarna we binnen de regio (Rotterdam-Rijnmond) kijken en vervolgens zelfs landelijk. Het RCVS matcht de ontheemde Oekraïners aan een passende flexwoning.
Ontheemde Oekraïners in de regio Rotterdam-Rijnmond melden zich bij de noodopvanglocatie aan de Max Euwelaan 1. Van daaruit zoekt het RCVS een opvangplek in Nederland.
Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO)
Vanaf 1 juli 2022 is de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) van kracht. Dit is de manier waarop de zorg aan ontheemden uit Oekraïne met Burgerservicenummer wordt vergoed. Deze regeling kent hetzelfde zorgpakket als het al bestaande pakket voor asielzoekers (RMA). Naast de zorg uit het basispakket wordt ook bepaalde zorg buiten het basispakket (beperkt) vergoed, zoals mondzorg bij acute pijnklachten, anticonceptie en abortuszorg.
Op de website van zorgverzekeringslijn staat meer informatie over zorgverzekeringen en de gezondheidszorg in Nederland. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens.
Verlengen Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor vluchtelingen (RTB)
De oorlog in Oekraïne is nog niet voorbij. Daarom heeft de Raad van de Europese Unie de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) met een jaar verlengd, tot en met 4 maart 2026. Hierdoor kunnen vluchtelingen uit Oekraïne een jaar langer in EU-lidstaten verblijven.
Vraag en antwoord
Hieronder vindt u de veelgestelde vragen aan gemeente Lansingerland. Die werken wij regelmatig bij, maar het is niet compleet. We hebben namelijk nog niet alle informatie beschikbaar. Check altijd de website van de betreffende organisaties voordat u actie onderneemt. De regionale website voor meer informatie is de website van Rijnmond Veilig. Landelijke informatie vindt u op website van de Rijksoverheid.
Are you from Ukraine and do you need help? Please contact Red Cross via Whatsapp: 06 48 15 80 53. They will answer your message in English or Ukrainian.
In life threatening situations call: 112
General practitioner
You have access to regular healthcare in the Netherlands. For more information check the answers below to the questions: “Als Oekraïners ziek worden, hebben ze dan recht op zorg?” and “Hoe zijn ontheemden uit Oekraïne verzekerd voor medische zorg?”
Veelgestelde vragen
Informatie andere websites
- Bevolkingsonderzoek naar kanker voor vluchtelingen uit Oekraïne (RIVM)
- RefugeeHelp.nl (SparkOptimus en Vluchtelingenwerk)
- Huisdieren uit Oekraïne (NVWA) (Flyer Ned, Eng, Rus)
- Handreiking particulieren die opvang bieden (Rijksoverheid)
- Communicatiekaart Nederlands/Oekraïens (pdf, 4.328 kB)
- Giro555 – Samen in actie voor Oekraïne (Giro 555)
- Zorg voor mensen uit Oekraïne (Zorgverzekeringslijn)
- Hulp aan Oekraïne – Wat kan ik doen? (Rijksoverheid)
- Steun Oekraïnse vluchtelingen (Vluchtelingenwerk)
- Staying in the Netherlands as an Ukrainian (Immigration and Naturalisation Service)
- Oekraïense Gemeenschap in Nederland (Oekraïne diaspora)