Oekraïne: algemene informatie
Wij hebben een aantal veelgestelde algemene vragen rond de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op door een mail te sturen naar noordeindseweg@lansingerland.nl.
Er vindt een paspoort-scan plaats, zodat we weten of mensen recht hebben op opvang. Indien dit niet zo is, dan schakelt de veiligheidsregio het COA in. En wordt andere opvang geregeld.
Wanneer Oekraïners zijn ingeschreven in de BRP, zijn zij verzekerd via de Regeling Medisch Zorg Ontheemden (RMO). Ontheemden uit Oekraïne krijgen daarmee medisch noodzakelijk zorg uit het basispakket. Oekraïners kunnen zich inschrijven bij een huisarts zodat zij toegang hebben tot zorg wanneer zij ziek worden.
Wanneer er sprake is van een levensgevaarlijke situatie, bel dan altijd 112.
Ontheemden uit Oekraïne met een Burgerservicenummer vallen vanaf 1 juli 2022 onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Ontheemden uit Oekraïne krijgen daarmee medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket. Zij hoeven geen premie of eigen risico te betalen. Zorgverleners declareren hun zorgkosten via hun reguliere declaratiesysteem. Deze regeling kent hetzelfde zorgpakket als het al bestaande pakket voor asielzoekers (RMA).
Naast de zorg uit het basispakket wordt ook bepaalde zorg buiten het basispakket (beperkt) vergoed, zoals mondzorg bij acute pijnklachten, anticonceptie en abortuszorg. Op de website van zorgverzekeringslijn staat meer informatie over zorgverzekeringen en de gezondheidszorg in Nederland. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens.
Ja, sinds 1 april 2022 komen vluchtelingen in aanmerking voor een vergoeding of leefgeld. De regels staan beschreven in de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO). Op de website van de Rijksoverheid leest u hier meer over.
Het is belangrijk dat zij voldoen aan de voorwaarden:
- de Oekraïner moet zijn ontheemd als gevolg van de oorlog met Rusland.
- de Oekraïner verblijft in de particuliere-, gemeentelijke-, of langdurige opvang, of een zorginstelling.
- de opvanglocatie bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Lansingerland; en
- de ontheemde moet zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente Lansingerland.
De bedragen leefgeld die een gevluchte Oekraïner ontvangt staan vastgelegd in de landelijke Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO).
Ja, Oekraïners met een baan of eigen inkomsten moeten maandelijks meebetalen aan hun opvang in de gemeente. Zij krijgen geen leefgeld meer. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Dit kan het gemakkelijkst via Google translate of via een ‘praatplaat’. We voegen de afbeelding bij.
Jazeker, de Rijksoverheid heeft een folder gemaakt met informatie. Deze is beschikbaar in drie talen: Nederlands, Engels en Oekraïens.
We gaan zorgvuldig om met mensen die naar Lansingerland/Nederland komen. We toetsen en registreren mensen. Daarbij zijn we extra alert als het om kinderen gaat, die zonder ouders naar Nederland komen.
In de flyer Voorkom uitbuiting van vluchtelingen staat wat u kunt doen om uitbuiting van vluchtelingen te voorkomen. Lees hoe u de verschillende vormen van mensenhandel herkent en waar u melding kunt doen.
Kunt u deze flyer niet goed lezen, maar u heeft vermoedens van mensenhandel? Meld dit dan bijvoorbeeld bij het Team Mensenhandel bij de Politie. Zij zijn bereikbaar op 0900 8844.
Meer informatie vindt u op de website Europa decentraal: “Het staat mensen vrij om te allen tijden een asielaanvraag in te dienen, zo bepaalt artikel 17 van de Richtlijn. Echter kunnen lidstaten bepalen dat mensen niet van beide statussen tegelijk gebruik kunnen maken, namelijk de status van tijdelijk beschermde en asielzoeker. Ook in Nederland kunnen mensen uit Oekraïne een asielaanvraag indienen.”
Het IND geeft op hun website aan: “Als er Oekraïners zijn die in Nederland asiel aanvragen, dan krijgen zij net zoals iedere asielzoeker een procedure en opvang in Nederland.”
In juni 2022 zijn de EU-landen het eens geworden over een nieuwe richtlijn voor vluchtelingen uit Oekraïne. Oekraïners hebben een speciale verblijfsstatus waardoor zij tot drie jaar kunnen verblijven in de Europese Unie, zonder dat zij asiel hoeven aan te vragen.
De oorlog is nog niet voorbij. Daarom heeft de Raad van de Europese Unie de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) inmiddels met een jaar verlengd, tot en met 4 maart 2026. Hierdoor kunnen vluchtelingen uit Oekraïne een jaar langer in EU-lidstaten verblijven.
Er is een landelijk platform (website) van alle particuliere initiatieven en de plek waar Nederlanders en Oekrainers terecht kunnen voor meer informatie.