Jaarwisseling

Rond elke jaarwisseling, en dan bedoel ik die van mij op 7 november, komen er als vanzelf gedachten op als: “Wat maakt mijn werk als burgemeester nu waardevol?” En dat zijn dan toch vooral de mensen die ik als burgemeester mag ontmoeten en de inhoud van het werk inspirerend, boeiend en leerzaam. Elke dag is anders. Echt. Zo mocht ik op zaterdag 5 november ik een toespraak houden voor de lichtjesavond in het Lionsbos. Het was fijn om daar te zijn. Vorige week mocht ik ook een vrijwilliger eren tijdens het 25 jarig jubileum van de Zonnebloem afdeling Bleiswijk. Ik ontmoet veel vrijwilligers en deze mensen zijn  belangrijk voor onze samenleving. Ze bieden hulp en ondersteuning of organiseren activiteiten. Voor inwoners, maar dit jaar ook voor ontheemde mensen uit Oekraïne. Ik ben deze vrijwilligers, net als alle gastgezinnen en ondernemers die ons hebben geholpen, dankbaar.

Flexwonen

Ook ben ik blij dat we samen met 3B Wonen de tijdelijke flexwoningen kunnen realiseren voor de langdurige opvang Oekraïners. 132 woningen, waar ook 78 mensen die met spoed een woning zoeken kunnen gaan wonen. De combinatie opvang en woonruimte voor spoedzoekers was een grote wens van het gemeentebestuur en we gaan het echt samen met de wooncorporatie en de markt realiseren. In heel korte tijd! En we zijn er nog niet met het opvangen van mensen. De noodzaak en druk blijft onverminderd hoog.

Nood

Als burgemeester ben je ook begaan met je inwoners. Primair gun je elke inwoner een veilig dak boven zijn of haar hoofd. En in aantallen woningen gaat het niet goed; er is woningnood in Nederland. Lansingerland wil graag bouwen, heeft ook plek om te bouwen en er liggen plannen. Zoals in Bleiswijk. Je zou zeggen: “Wat let je?” Nou… precies op deze plek wil de provincie windmolens. Daardoor kunnen we niet bouwen, terwijl er ook een mega-bouwopgave ligt. Niet uit te leggen aan onze inwoners en woningzoekenden.

Onze tuinders

Regelmatig spreek ik ondernemers en tuinders, die al tientallen jaren een bedrijf hebben in Lansingerland en noodgedwongen moeten stoppen of afbouwen. Het bedrijf kan niet meer rendabel draaien. Vreselijk. We sturen brandbrieven naar de Tweede Kamer en de minister, samen met andere glastuinbouwgemeenten. Waarbij we aangeven dat er een (financiële) overbrugging nodig is. Ofwel in de gasprijs, ofwel om over te schakelen op een ander product. Daarnaast is er spoed nodig bij het realiseren van het warmtenet, zodat er een duurzaam alternatief voor gas is. Ook al is je rol als gemeente klein richting de ondernemers, ik wil als burgemeester iets voor ze kunnen doen. Achteroverleunen is geen optie.

Tot slot

Als afsluiting op mijn overpeinzingen, hoop ik dat het komend jaar de situatie verbeterd. Dat er helder beleid komt vanuit Den Haag over asiel- en vluchtelingenopvang, over het bouwen van woningen en dat we de BV Nederland weer op het juiste spoor kunnen zetten. Het huidige systeem met ‘hindermachten’ en niet uitlegbare beleidsregels werkt niet. Voor overheden niet, voor de markt niet en uiteindelijk voor onze inwoners en ondernemers niet.